Hlavní obsah

Grygera: Na Štědrý den jsem nikdy nehrál

Na Štědrý den nebude fotbalista Zdeněk Grygera (26) pomáhat manželce Lucii ani si hrát s batolícím se synem Davidem. Půl hodiny po poledni vyběhne v dresu Ajaxu na trávníku Vitesse Arnhem do boje o další body nizozemské nejvyšší soutěže. Tradiční pohoda nejkrásnějšího a nejštědřejšího dne roku dostane jiný rozměr.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Zdeněk Grygera

Článek

"Věděli jsme to dlouho dopředu, ale moc se nám to nelíbilo. Nizozemcům to tolik nevadí, pro ně začínají Vánoce na Boží hod, ale pro Středoevropany je přeci jen tím nejkrásnějším dnem ten Štědrý... Nic s tím nenadělám, jsem profesionál a fotbal je moje zaměstnání. I když jsem minulou neděli nedohrál, měl bych být v pořádku. Tento zápas je pro nás velmi důležitý," říkal s trochou smutku v hlase Zdeněk Grygera.

"Hrál jsem ligu 23. prosince, ale na Štědrý den? To jsem nikdy fotbal nehrál, ani jako kluk ne. Vždycky jsem ho trávil doma, protože má neopakovatelné kouzlo. Davídkovi bude brzy rok a půl, těšil jsem se, jak pro něj nazdobím stromeček. Takhle to musím udělat o den dřív," dodal.

Dárky už má Zdeněk Grygera nakoupené, v tom problém není. Manželce ale moc s přípravou štědrovečerní večeře nepomůže. "Lucie to určitě zvládne beze mne. Možná bude raději, že má klid. My se vrátíme z Arnhemu kolem páté večer. Naštěstí to mám z Amsterdam Areny jen pár minut, takže přijedu do šesti ke štědrovečerní večeři a rozdávání dárků, abychom to stihli, než půjde Davídek spát. I když to bude hodně netradiční Štědrý den, moc se na něj těším," vyprávěla už s radostí v hlase opora Ajaxu a české reprezentace.

V zimě nejspíš neodejde

Za fotbalovým rokem 2006 se Zdeněk Grygera ohlíží vcelku spokojeně. "Nezačal zrovna nejlépe. V únoru jsem se zranil a v závěru jara to byl boj s časem, jestli budu fit a ve formě na mistrovství světa. Nakonec jsem to stihl. Šampionát nám nevyšel, takže tím hezkým, co jsem si z něj odvezl, byla skvělá atmosféra a příjemný pocit, že jsem si na něm i zahrál. Druhá polovina fotbalového roku byla lepší. Po rozpačitém úvodu jsem začal hrát pravidelně v obraně Ajaxu vedle zkušeného Jaapa Stama. S reprezentací jsme vybojovali cenných deset bodů v kvalifikaci mistrovství Evropy. Máme to báječně rozjeté," liboval si.

Přeci jen ho ale mrzí, že se Ajax neprobojoval do Ligy mistrů. "Vypadli jsme hloupě, je to škoda, ale život jde dál. Alespoň v Poháru UEFA se budeme snažit dostat co nejdál, i když nás teď čeká těžký dvojzápas s Werderem Brémy. Ale to už bude v roce 2007. A do něj bych přál nejen sobě, ale svým blízkým a všem lidem především zdraví. Bez něj se nejen ve sportu nedá vyhrávat. Po sportovní stránce toužím po úspěchu v klubu, v němž budu hrát. A s reprezentací bych rád postoupil na EURO," pravil trochu tajemně.

Na dotaz, jestli v zimě Ajax opustí, zavrtěl hlavou. "Nejspíš ne. Nikdo mi neřekl, že bych měl odejít nebo že by přišla nějaká zajímavá nabídka. Nic konkrétního ani z Juventusu nedorazilo. Předpokládám, že do léta v Ajaxu vydržím, takže bych s ním chtěl titul. Hraji pravidelně, daří se mi... Co bude dál, to se uvidí. Přál bych si, aby ten příští rok byl po sportovní stránce úspěšnější než ten končící," rozloučil se Zdeněk Grygera.

Reklama