Hlavní obsah

Bystroň: Fanoušci nás chtěli na letišti ukamenovat

Ex-ostravský David Bystroň je v Levski Sofia spokojený, ale vyřazení z Ligy mistrů běloruským Borisovem stále nepřekousl. "Věřili jsme, že přes něj postoupíme do základní skupiny. Dostali jsme ale dva góly ze standardek, nedali penaltu, spálili pět tutovek a průšvih byl na světě," nechal se slyšet Bystroň, jenž si jinak své nové působiště nemůže vynachválit.

Článek

Půl roku jste hráčem Levski Sofia. Byl to krok správným směrem?

Určitě ano. Levski je velkoklub, všechno, ale úplně všechno v něm funguje. Snaží se, aby se hráči měli dobře a my se opravdu dobře máme. Ligu vedeme o bod, hrajeme o titul a všichni očekávají, že jej získáme. Totéž platí o domácím poháru. Věřím, že zase se dostaneme do Ligy mistrů, kvůli tomu jsem do Levski šel. Je třeba odčinit průšvih, který nás potkal loni v létě.

Vyřazení běloruským mistrem BATE Borisov.

Přesně tak. Když nám ho nalosovali, věřili jsme, že přes něj postoupíme do základní skupiny. Dostali jsme ale dva góly ze standardek, nedali penaltu, spálili pět tutovek a průšvih byl na světě. Ve dvě v noci na nás čekala na letišti horda zuřících fanoušků. Asi by nás ukamenovali, kdyby nás nechránila policie.

Následovalo vyřazení i z Poháru UEFA Žilinou. Byl to důsledek zklamání po Borisovu?

Asi byl. I když jsme si říkali, že ne, že musíme projít a neúspěch s Borisovem napravit.

Říkáte, že Levski je velkoklub, kde všechno funguje. Proč zřejmě ztratil zájem o Lukeše?

Jeho příchod byl podmíněný, že z klubu odejde několik hráčů. Vím, že nabídku a hodně dobrou, jich mělo pět. Všichni ale zůstali. Je nás třicet, to je moc. Lukiho bych samozřejmě v Sofii rád viděl, ve dvou se to lépe táhne.

Takže nešlo o finanční problém?

Nevěřím, že náš prezident by mohl mít problém s penězi. Je to velice bohatý člověk. Vlastní několik advokátních kanceláří a má pod sebou operátora Emtel, což je náš Vodafone.

Na kterém místě v týmu hrajete?

Pravidelně jsem levý stoper.

Jaká je úroveň bulharské ligy?

Nižší než naší, to bezpochyby. Tři čtyři kluby výrazně převažují ostatní. Ale s těmi slabými lehké zápasy nejsou. U nás i doma jen a jen brání, pokoušejí se o brejky. Pořád hrajeme do plných.

Zvykl jste si už na život v Sofii?

Nebylo to těžké. Bydlím v krásné části Sofie ve čtvrti bohatých. Mám všechno včetně bazénu. Mně, přítelkyni Káji a našim třem psům vůbec nic nechybí. Co ale našinci nemůže ujít je, že v Bulharsku jsou jenom dvě vrstvy obyvatel. Vrstva hodně bohatých a vrstva hodně chudých.

Líbí se vám Sofia?

Ne, protože není tak nově opravená jako jsou česká města. Zato lidé jsou velice srdeční, připraveni kdykoli pomoci.

Jak se domlouváte?

Pokouším se o bulharštinu, češtině je docela blízká.

Kdy se přítelkyně Kája stane paní Bystroňovou?

Datum je stanoveno. Letos 20. června v Šilheřovicích.

Reklama

Související témata: