Hlavní obsah

Marek Čech má dovést Lokomotiv k medaili

MOSKVA

Dvě zklamání prožil moskevský Lokomotiv v minulých dvou sezónách ruské fotbalové ligy. Sedmá místa nebyla pro ambiciózní klub nic dobrého. V novém ročníku, po posílení kádru, má klub s brankářem Markem Čechem zaútočit na medailové pozice. Hned na úvod soutěže však nečekaně klopýtl. V sobotu jen remizoval 1:1 s Chimki Moskva.

Článek

„Jednoznačně jsme je měli porazit. Je to nepříjemná ztráta hned na úvod. Přitom jsme je přehráli a naše hra byla velmi pohledná, jenže jsme se nedokázali střelecky prosadit,“ posteskl si Čech po nedělním dopoledním tréninku.

„Myslím, že jsme velmi dobře kombinovali. I fanoušci byli s hrou spokojeni. Jenže vyjádření naší až drtivé převahy bylo zlé. Proměnili jsme jen jednu z vyložených šancí. A měli jsme jich snad osm nebo devět. Přitom v přípravě jsme dávali hodně gólů a dařilo se nám. Zasekli jsme se v tu nejnevhodnější dobu,“ komentoval výsledek 1:1 Čech.

Jeho Lokomotiv přitom musel dotahovat jednobrankové manko, přestože po většinu zápasu se bývalý brankář Liberce mezi tyčemi nudil. „Prakticky se nedostali na dostřel mojí branky. Gól jsme inkasovali po ojedinělém útoku, který jsme zastavili za cenu rohovému kopu a z toho jsme inkasovali,“ krčil rameny dvaatřicetiletý brankář.

Trenér byl s hrou spokojen

Byť domácí ztráta je pro Čechů tým nepříjemná, on ani spoluhráči kritice od vedení či trenéra čelit nemuseli. „Trenér byl s hrou spokojen. Jen výsledek ho nenadchl, což je pochopitelné, protože vedení nám dalo za úkol umístění mezi prvními třemi,“ líčí rodák z Ostravy.

„I proto vedení klubu v zimě z kádru nikoho neprodalo a přivedlo čtyři posily,“ přibližuje na ruské poměry nezvykle strohé posuny v kádru Marek Čech. Jeho novými spoluhráči jsou záložníci Dujmovič z Chorvatska a Rus Kuzmin, dále pak obránci Ivanov z Moldávie a Slovák Ďurica.

„Jednoznačně jsme silnější než na podzim. Cítím v týmu větší kvalitu. Posílili jsme se o čtyři velmi schopné hráče a snad by měl přijít dokonce ještě jeden útočník. A klub opustili jenom kluci, kteří byli v širším kádru, do zápasů vůbec nezasahovali,“ tvrdí Čech.

Pozici v týmu má pevnou

Věří, že jeho tým dokáže přání vedení naplnit. „Kvalitní kádr máme, ale je třeba vidět, že ligu může vyhrát šest nebo sedm mužstev. Viděl jsem zápas Spartaku se Zenitem. Byl to výborný zápas, v němž byl jedním z nejlepších kapitán domácích Martin Jiránek. A k těmhle dvěma týmům připočtěte CSKA, Dynamo, vysoko chce určitě znovu i Kazaň,“ přemítá o soupeřích v honbě za ruským titulem Čech.

Jeho pozice se po příchodu v průběhu minulého léta z Vladikavkazu ustálila. Už na podzim chytal pravidelně a na startu nového ročníku je rovněž jedničkou Lokomotivu. „V přípravě jsem byl tři týdny mimo kvůli zranění levého stehenního svalu. Ale poslední měsíc před startem ligy už jsem trénoval vše naplno a trenér mě do zápasů se silnými soupeři stavěl, z čehož jsem vycítil jeho důvěru. Ale je jasné, že musím pravidelně potvrzovat výkonnost v tréninku i v zápasech. Při honbě za titulem si nesmí nikdo dovolit velké výpadky,“ říká Čech.

Reklama

Související témata: