Hlavní obsah

L'Équipe: Drobný dostane jen mírný trest

PAŘÍŽ

Zajisté lehký trest se dá podle sportovního deníku L'Équipe očekávat v případu českého fotbalisty Václava Drobného, v jehož moči byly po květnovém zápasu francouzské ligy nalezeny stopy morfinu. Vzhledem k vleklým zdravotním potížím Drobného deník soudí, že obránce Racingu Štrasburk evidentně cíleně nedopoval.

Foto: Právo/Václav Jirsa

Takhle Václav Drobný (vlevo v obleku) slavil titul na ME hráčů do jednadvaceti let v loňském roce

Článek

Dopingová laboratoř má rozhodnout, zda přítomnost morfinu v těle třiadvacetiletého fotbalisty mohla být způsobena skutečně požíváním léků na tišení bolesti, jak odhaduje Drobný. Podle něj je totiž jeho pozitivní dopingový test zřejmě důsledkem metabolické přeměny kodeinu v morfin přímo v jeho organismu.

Ve Francii se pozitivní dopingový nález u morfinu počítá po překročení hranice jednoho mikrogramu na mililitr; interpretace antidopingových pravidel však u této látky bývá podle L'Équipu dosti pružná. V případě, že se sportovec hájí metabolizací kodeinu, který není na seznamu zakázaných látek, je zásadním faktorem pro vyměření trestu množství odhaleného morfinu v těle.

Pozitivní na morfin byl i Jonathan Edwards

L'Équipe připomíná, že loni v létě měl ve Francii pozitivní test na morfin fenomenální britský trojskokan Jonathan Edwards. Francouzský antidopingový výbor, který je ve světě pověstný svým tvrdým tažením proti dopingu, však vzhledem k nízkému množství látky (2,2 mg/ml) uvěřil atletově tvrzení, že za nálezem bylo požití léku proti bolesti Nurofen Plus. V jiných dopingových případech, v nichž bylo množství morfinu vyšší, byli sportovci ve Francii většinou potrestáni podmíněným zastavením činnosti.

Klubový lékař Racingu Štrasburk François Pietra tvrdí, že kodein fotbalistům zásadně nepodává, neboť jej považuje za zakázanou látku. L'Équipe odhaduje, že Drobný mohl kodein požít sám v některém z léků, které jsou volně v prodeji v lékárnách. Patří k nim hlavně léky na bázi ibuprofenu, které ulevují od různých bolestí, jako jsou migrény, potíže se zuby či svaly.

Za vše může nejspíš zraněný kotník

Drobný tvrdí, že si není vědom toho, že by sám nějaký podobný lék užil. L'Équipe však připomíná, že mladý obránce měl potíže už loni před svým příchodem do Francie v době, kdy s kapitánskou páskou získal titul mistra Evropy hráčů do 21 let, když šampionát odehrál ve "zbědovaném stavu". Problémy s kotníkem jej brzdí už druhou sezonu, na hřišti se neobjevil od poloviny srpna.

L'Équipe dále upozorňuje, že mnozí sportovci i lékaři jsou v současné době příznivci užívání dříve zakázaného kodeinu, jehož účinky "maskují" zranění. Tato "skutečná dopingová praxe" přitom není v současnosti nijak regulována, podotýká L'Équipe.

Reklama

Související témata: