Hlavní obsah

Přestupovému trhu ve fotbale jednoznačně vládne Manchester City

PRAHA

Zatímco se ve fotbalových ligách snížily výdaje na přestupy až o 40 procent oproti loňskému roku, Manchester City opět utrácel. Před rokem se se 140 miliony eur ještě sklonil před Realem Madrid, tentokrát je však jednoznačným vládcem letního přestupového trhu. Anglický klub se postaral o čtyři z pěti nejdražších přestupů, celkem do nákupu hráčů investoval 155 milionů eur (asi 3,8 miliardy korun).

Foto: Reuters

Mario Balotelli, nový hráč Manchesteru City, kam přestoupil z Interu Milán.

Článek

Manchester City si může dovolit utrácet zásluhou majitele šejka Mansúra, který za tři roky do týmu investoval již přes půl miliardy eur. I v létě se snažil tým City získat ty největší fotbalové hvězdy, největšími úlovky jsou však anglický reprezentant Milner, Španěl David Silva, Ital Balotelli či Yaya Touré z Pobřeží slonoviny. Každý z těchto hráčů stál v průměru přibližně 30 milionů eur, v létě byl dražší jen David Villa, za kterého Barcelona zaplatila Valencii 40 milionů eur.

Celkově se však výdaje klubů oproti loňskému roku výrazně snížily. Anglická Premier League vynaložila na přestupy 421 milionů eur (z toho více než třetinu Manchester City), což je podle analytické společnosti Deloitte o 22 procent méně než o rok dříve a nejméně za poslední tři roky.

Minulost a horentní sumy se už nevrátí

"Důvodem je, že se kluby snaží najít větší rovnováhu mezi platy hráčů a částkami na přestupy. A roli sehrává i to, že UEFA postupně zavádí finanční předpisy, které kluby nutí omezovat finanční výdaje," řekl ředitel odvětví sportovního obchodu společnosti Deloitte Paul Rawnsley. "Očekávám, že v budoucnu budou stále velké přestupy, ale už ne za tak horentní sumy jako v minulosti. Kluby musí nejprve výrazně zvýšit svůj příjem, než budou moci utrácet," dodal.

Ve Španělsku kluby dohromady utratily 260 milionů eur, tedy téměř stejnou částku, jakou před rokem utratil pouze Real Madrid. Ten se tentokrát spolu s Barcelonou postaral o dvě třetiny celkové částky.

V Německu se šetří

V Německu se utratilo 158 milionů eur, tedy o 58 milionů eur méně než loni. A to navíc aktivní byly především Schalke a Wolfsburg, které dohromady obstaraly téměř polovinu celkové sumy. Naopak úřadující mistr a finalista Ligy mistrů Bayern Mnichov do posil neinvestoval téměř nic.

Podobně je na tom i vítěz Ligy mistrů Inter Milán, který na posily vynaložil jen devět milionů eur, naopak 53 milionů utržil za prodej hráčů. Po Valencii, která získala 83,5 milionu, je tak druhým týmem s největším ziskem z přestupů.

Trendem letošního přestupního období bylo získávání hráčů, kterým končily smlouvy, a tak byli k mání za minimální cenu či zcela zdarma. Především v Itálii pak týmy přiváděly hráče na hostování, a to včetně velkých hvězd, jako je Ibrahimovic, kterého Barcelona zapůjčila do AC Milán, a vyřešila tak problematické jednání. Oba kluby nyní mají rok na to, aby se dohodly na přestupu. "Odchod hráče na hostování umožní klubům snížit výdaje na platy. Je to jednoduchý způsob jak ušetřit, možná jednodušší než hráče přímo prodat," vysvětlil Rawnsley.

Stále více se prosazují Rusko a Turecko

Stále výrazněji se na přestupovém trhu prosazují týmy z Ruska a Turecka, které začínají být výraznou konkurencí pro západní celky. Zásluhou velkých finančních možností se jim dokonce daří získávat hráče, o které je v Evropě velký zájem, jako bosenského záložníka Misimoviče (Galatasaray) či Bruna Alvese, za kterého Zenit Petrohrad zaplatil Portu 22 milionů eur.

Poslední den přestupního období byl podle očekávání i tím nejaktivnějším. Velkou práci měli především funkcionáři německého Schalke a Birminghamu, kteří přivedli hned tři posily, Birmingham mimo jiné českého obránce Martina Jiránka. AC Milán pak koupil Brazilce Robinha, který si tak zopakoval drama z před dvou let, kdy také na poslední chvíli přestoupil z Realu Madrid do Manchesteru City.

Nejzajímavější fotbalové přestupy ( v milionech eur):
David VillaValencie - Barcelona40
James MilnerAston Villa - Man.City32*
Yaya TouréBarcelona - Man. City30
Mario BalotelliInter Milán - Man. City29,5
David SilvaValencie - Man. City29
Ángel Di MaríaBenfica - Real Madrid25
Aleksandar KolarovLazio - Man. City22,7
RamiresBenfica - Chelsea22
Yoann GourcuffBordeaux - Lyon22
Javier MascheranoLiverpool - Barcelona22
* Aston Villa dostala za přestup Jamese Milnera do Manchesteru City 22 milionů eur plus záložníka Stephena Irelanda v hodnotě deset milionů.
Týmy, které v létě 2010 utratily nejvíce (v milionech eur)
Manchester City (Anglie)155
Real Madrid (Španělsko)81
Barcelona (Španělsko)71,5
Juventus (Itálie)56
Janov (Itálie)41,4
Kazaň (Rusko)40
Wolfsburg (Německo)39
Chelsea (Anglie)38
Marseille (Francie)37,5
Schalke (Německo)34,6

Reklama

Související témata: