Hlavní obsah

Hřebík: Rusky jsem nemluvil 35 let

PRAHA

Jaroslav Hřebík se po roce a půl opět vrací na trenérskou lavičku. V příští sezóně povede fotbalisty Dynama Moskva. "Jsem spokojený. Nyní musím dokázat, že se nezmýlili," řekl Hřebík, který podle svých slov podepsal v Rusku životní smlouvu, v rozhovoru pro Právo. "Cílem je pohárová Evropa, tedy nejhůře třetí místo." ROZHOVOR

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Trenér Jaroslav Hřebík

Článek

Po roce a půl se vracíte na trenérskou lavičku. Máte z angažmá v Dynamu radost?

Určitě jsem strašně spokojený. Když vás angažuje jeden z největších ruských klubů, je to pocta. Vážím si toho a jsem rád.

Ve čtvrtek jste podepsal roční smlouvu s opcí. Berete to jako dosavadní vrchol kariéry?

Nevím, co mě ještě čeká... Ale vážně. Dosud to bylo angažmá ve Spartě, teď jsem se dostal zase o kus dál, do zahraničí. Takový klub v ruském formátu je něco jako Sparta nebo Slavia u nás.

Je to nejlepší smlouva, jakou jste kdy v životě dostal?

Ano, ale vždycky je to něco za něco. Musím dokázat, že se ve mně nezmýlili.

Už vám vedení Dynama stanovilo nějaké konkrétní cíle?

Chtějí se dostat to pohárové Evropy, to znamená skončit v lize nejhůř do třetího místa.

A jaké máte osobní ambice?

Dovolím si říct, že je to podobné, jako když jsem šel do Sparty. Dynamo je špičkový klub a já chci, aby bylo ještě úspěšnější. Nejvyšší ambice musí mít člověk pořád, jinak to nemá cenu.

Jak se vaše angažmá seběhlo? Jednal jste ještě s někým jiným?

Ve hře byl zpočátku i Sparta Moskva, pak se ozvalo se seriózní nabídkou Dynamo. Jednání trvala delší dobu. V Moskvě jsem byl osobně dvakrát a když jsem tam teď letěl potřetí, už jsem věděl, že bych měl podepsat smlouvu.

Rusové si vás vyhledali sami, nebo vám v tom někdo pomáhal?

Vlastně celé to zařizoval a zprostředkoval slovenský hráčský agent Juraj Vengloš.

Co jste už v Rusku stihl?

Po podpisu smlouvy jsem měl tiskovku, šel jsem se podívat na fotbal a večer mě generální ředitel klubu Zavarzin pozval na večeři. V pátek jsem byl představen mužstvu na tréninku, který jsem ještě nevedl. Potkal jsem se tam i s Martinem Hyským.

Jak jste na tom s ruštinou?

Rusky jsem nemluvil 35 let... Skoro všemu rozumím, ale dost slovíček jsem za tu dobu zapomněl. Snad se do toho zase rychle dostanu.

Jako asistenta jste si vybral Václava Kotala. Proč právě jeho?

Má podobnou filozofii jako já, je to charakterní člověk. Známe se spolu nejen ze školy, ale i z působení v Hradci a ve Spartě. Vašek to věděl už dřív, byli jsme spolu předběžně domluveni.

Už víte, kolik českých hráčů si do týmu přivedete?

Ještě je to hodně předčasné, žádná konkrétní jména nepadla. Dohodli jsme se, že nejdřív vypracujeme analýzu a na jejím základě se budeme bavit o posilách. Je to správný krok. Musím nejdřív poznat mužstvo, vždyť jsem viděl jenom jeden zápas.

Jak vaše stěhování do Moskvy ponese rodina?

Určitě tím trošku utrpí. To je právě to něco za něco, jak jsem o tom mluvil. Nemůžou se mnou odjet, dcery chodí v Čechách do školy. Ale manželka za mnou bude do Moskvy jezdit. Jinak to udělat nejde.

Reklama

Související témata: