Hlavní obsah

Německý tisk objevil Svěrkoše až po hattricku

BERLÍN

Německý tisk objevil českého fotbalistu Václava Svěrkoše. Byly k tomu potřeba tři góly, jimiž bývalý kanonýr Baníku Ostrava během 23 minut druhé půle rozhodl úterní utkání Německého poháru mezi Mönchengladbachem a vedoucím týmem bundesligy Stuttgartem (4:2). Sverki, jak prý mladému útočníkovi říkají spoluhráči, oslnil.

Článek

"Dvacetiletý Svěrkoš udělil lekci VfB Stuttgart," nadepsal dnes svůj článek o utkání list Berliner Zeitung. "Sebejistí Stuttgarťané narazili v poháru na ještě sebevědomějšího Svěrkoše," přidal se deník Frankfurter Rundschau.

Když stuttgartský trenér Magath po zápasu prohlásil, že se vedoucí tým bundesligy musí z porážky poučit, Berliner Zeitung dodal, že "jako učitel tentokrát působil nejmladší z mužstva soupeřů Svěrkoš".

Svěrkoš - Těstovinový postrach

S třemi brankami v zápasu Svěrkoš "smlsnul všechny špecle", napsaly deníky. Špecle neboli německy "spätzle" jsou druhem roztřepených domácích nudlí, které se tradičně vaří ve Švábsku, kde leží poražený Stuttgart.

"Těstovinový postrach se stává největším talentem českého fotbalu," píše Berliner Zeitung s tím, že za takový talent útočníka označil přinejmenším jeho spoluhráč a krajan Ivo Ulich.

Největší talent po Nedvědovi a Rosickém

Německý tisk uvádí, že trenér Holger Fach se teď nechá oslavovat jako Svěrkošův objevitel. Bojí se ale něčeho jiného: "Když to tak půjde dál, pak ho (Svěrkoše) už za rok nebudeme moci zaplatit," poznamenal kouč. "Pohárové vítězství by se tak stalo trestem," dodává Frankfurter Rundschau.

Už ve středu si hráče všiml nejčtenější deník Bild: "Úžas, co prováděl Čech z Gladbachu... Jakoby z ničeho nic Svěrkoš napráskal stuttgartskému VfB. Dvacetiletého kluka s dětskou tváří mnozí považují za největší český fotbalový talent po Rosickém a superhvězdě Nedvědovi," napsal autor.

Reklama

Související témata: