Hlavní obsah

Nejlepší kauf! Řádící Papadopulos je v Polsku hitem a doufá, že se konečně usadí

Praha

Skvostný vstup do jarní sezóny prožil Michal Papadopulos. V polské fotbalové lize přispěl trefou k vítězství Zaglebie Lubin nad Štětínem 3:0 a navázal na podzimní formu, kdy se blýskl pěti góly v nejvyšší soutěži a jednou v pohárovém duelu. „Doufám, že se konečně usadím a zůstanu delší čas na jednom místě," říká sedmadvacetiletý rodák z Ostravy.

Foto: zaglebie-lubin.pl

Michal Papadopulos na tréninku Zaglebie Lubin během soustředění v Turecku.

Článek

Gól Michala Papadopulose proti Štětínu.

Před zimní přestávkou jste v mistrovském utkání skóroval a na dva góly přihrál, v prvním duelu jara Zaglebie v polské lize jste na podzimní výkony navázal a připsal si šestý gól. Jaký byl start druhé poloviny sezóny?

Klimatické podmínky se příliš nelišily od počasí v Česku, hustě sněžilo. Jakákoliv chyba a nepřesnost při rozehrávkách znamenala ztrátu míče. Byl jsem rád za trefu hlavou, kdy jsem se položil do vzduchu a trknul míč do sítě. Hlavní však na těžkém terénu bylo vítězství.

Po pětigólovém podzimu jste hned v prvním jarním utkání skóroval. Máte pro druhou polovinu soutěže cíl v podobě konkrétního počtu branek?

Hlavní je, abychom vyhrávali. Pak přijdou i góly. Úvod podzimu jsme totiž měli špatný a byli pod velkým tlakem. Tlaky od fanoušků, vedení i ze strany médií byly obrovské. Ale nepřibrzdilo nás to, naopak spíše nakoplo.

Vedení Zaglebie v zimě prodloužilo původní smlouvu s trenérem Hapalem o rok až do června 2014. Šlo o vyjádření důvěry v umění současného mužstva?

Určitě. Konec podzimu jsme měli slušný, první zápas jara nám taky vyšel. Zaglebie vstupovala do sezóny s minus třemi body jako trest za korupci v předešlých sezónách. Už jsme tedy mohli být výše. Určitě máme na první pětku. Naším problémem byly zápasy se slabými soupeři. Se silnými jsme hráli dobře, ale outsideři nám dělali problémy.

Váš kontrakt je platný do června 2013. Je dosavadní gólová bilance garancí prodloužení pobytu v Zaglebii?

Dosud jsme o mém pokračování v příští sezóně nemluvili. Soustředím se na své výkony. Uvědomuji si, že musí být konstantní. Uvidíme, jaká bude moje bilance na konci sezóny. Ale je pravda, že už bych rád konečně zůstal na jednom místě a usadil se na delší dobu.

V posledních letech jste nejdéle vydržel dva roky v Heerenveenu, jinak jste střídal štace po roce a okusil bundesligu v Chotěbuzi, českou ligu v Mladé Boleslavi či dvě nejvyšší ruské soutěže v Soči a Rostově. Je Zaglebie destinací, která se vám zamlouvá?

V Polsku se mí líbí, z pohledu klubu i soutěže se mi zamlouvá i zdejší liga. Je těžké předbíhat, ale po zkušenostech z Ruska, kdy nejprve Soči zkrachovalo a následně jsem kvůli finančním těžkostem musel i z Rostova bych delší kontrakt v Zaglebii skutečně uvítal.

Po podzimu jste byl vyhlášen nejlepší akvizicí polské ligy. Jak moc vás takové ocenění potěšilo?

Člověka zahřeje každá pochvala, ale není třeba záležitost přeceňovat. Všechno může být rychle jinak. Každopádně mě to zavazuje, abych na jaře byl stejně úspěšný. Kluci v kabině vědí, že jsem schopný jim pomoci. Ukázal jsem určitou kvalitu, berou mě nyní lépe. Přišel jsem po operaci a nebyl v pohodě. Chvíli jsem se rozkoukával. Už jsem podobnou situaci zažil několikrát v minulosti, proto jsem byl za góly rád.

Je polská liga hodně odlišná ve srovnání s německou, nizozemskou či ruskou?

Je hodně běhavá, poměrně ofenzivní, v zápasech je plno fyzických kontaktů. Čekal jsem, že bude srovnatelná s Českem. Některá utkání jsou i lepší, hlavně kvůli divákům. Atmosféra člověka kolikrát vtáhne. Gambrinus liga má problém s příznivci. Polští jsou mnohem temperamentnější.

Pomohlo Polsku mistrovství Evropy, které se v zemi konalo během minulého léta?

Rozhodně ano! Z pohledu stadiónů, jejichž zázemí je hodně kvalitní. A nejen čtyř, kde se hrál šampionát. I fanoušci jsou podle ohlasů po šampionátu hodně zažraní.

Zaglebii vede trenér Pavel Hapal. Jaká byla zimní příprava pod jeho vedením?

Rozhodně jedna z nejtěžších, co jsem zažil. V létě jsem do přípravy skočil prakticky v jejím konci, hrát jsem následně začal pořádně až od pátého kola. Ke konci podzimu, poslední dvě tři kola, jsem v zápasech od osmdesáté minuty cítil únavu. Potřeboval jsem potrénovat, takže já jsem určitě neremcal. Navíc v Rusku byl zimní dril mnohem horší. O několik stupňů (směje se). Tamní přípravy jsou neskutečně dlouhé, člověka možná více trápí psychická únava než fyzická.

Michal Papadopulos měl před příchodem do Zaglebie problémy s kolenním kloubem, které si způsobil během působení v Rostově. Konzervativní léčba se ukázala jako nevhodná, odchovanec Ostravy nemohl trénovat ani hrát naplno. Pomohl až operační zákrok MUDr. Petra Holuba z pražské nemocnice Pod Petřínem, jehož umění v součtu s rehabilitací a doléčením kloubu výživnými injekcemi pomohla Papadopulosovi k návratu do vrcholné formy. Během čtrnácti zápasů polské ligy vstřelil šest branek, po podzimu byl zařazen na první místo posil polské ligy.

Reklama

Související témata: