Hlavní obsah

Korupční skandál přerostl i do Rakouska

BERLÍN

Skandál německého fotbalového rozhodčího Roberta Hoyzera, jenž zmanipuloval několik zápasů Německého poháru, druhé ligy a nižších soutěží, už přerostl za hranice Německa a zabývá se jím také rakouský svaz. Hoyzer totiž vypověděl, že muži, od kterých bral peníze, mají těsné kontakty také s bosenským brankářem Almirem Toljou z Bregenze.

Článek

Mezitím další fotbalista v Německu přiznal, že byl v kontaktu s příslušníky chorvatské mafie, kteří údajně manipulovali zápasy, na něž sázeli. Chorvatský brankář druholigového Dynama Drážďany Ignjac Krešič prostřednictvím svého právního zástupce uvedl, že byl vydírán.

Ke spolupráci se ho prý snažil od září 2003 získat jeho krajan Ante S., který je od 28. ledna kvůli podezření z korupce a ovlivňování výsledků ve vazbě. Opakovaně údajně Krešičovi volal a lákal z něho informace. Když se ukázaly jako neužitečné a Ante S. prohrál vysoké částky, začal gólmanovi vyhrožovat.

Krešič pak o svých potížích řekl šéfovi ochranky v Dynamu, který jeho slova potvrdil. "Vyprávěl mi, že má problémy s jedním Chorvatem z Berlína. Měl za to, že ten muž prohrál sázku na Dynamo a teď je na něj naštvaný," řekl Joachim Exner serveru Focus Online. Ante S. prý sliboval hráčům Dynama odměny ve výši několika tisíc eur za předem určené výsledky v různých zápasech.

V úterý oznámil gólman Duisburgu Georg Koch, že se ho v minulé sezóně druhé ligy kdosi pokusil uplatit. Brankář, který tehdy chytal v Chotěbuzi, však nabídku za zmanipulování zápasu za úplatu odmítl.

Hoyzer si vydělal 67 tisíc eur a televizi

Hlavní aktér celého skandálu sudí Robert Hoyzer dnes dostal od disciplinární komise předběžný zákaz působení v německém fotbale. Při středečním slyšení se pětadvacetiletý rozhodčí přiznal, že ovlivnil několik zápasů Německého poháru, druhé ligy a nižších soutěží. Vydělal si tak 67 tisíc eur a plazmovou televizi. O jeho trestu se teprve rozhodne.

Disciplinárka bude jednat v pátek a stojí před ní těžký úkol. Například Hamburk žádá opakování loňského pohárového duelu s Paderbornem, v němž nečekaně prohrál.

Reklama

Související témata: