Hlavní obsah

Šéf německého fotbalu neodejde, na aféře pracuje zvláštní komise

PRAHA

Šéf německého fotbalu Gerhard Mayer-Vorfelder dnes odmítl sílící hlasy, které požadují jeho odstoupení v souvislosti s aférou s ovlivňováním zápasů. V čele svazu setrvá podle svých slov v první řadě kvůli mistrovství světa, které Německo příští rok uspořádá.

Článek

Na dnešním zasedání úzkého vedení svazu byla vytvořena čtyřčlenná komise, jež se má postarat o rychlé vyřešení skandálu. Jeho hlavním aktérem je sudí Robert Hoyzer, který se přiznal k manipulování zápasů ve prospěch sázkařského gangu. Hoyzer je od soboty ve vazbě, podezřelí jsou další rozhodčí a také hráči.

"Šampionát bude mimořádnou událostí. V tomto století už Německo žádné další mistrovství světa nedostane, proto se nenechám z funkce bezdůvodně vyštvat," řekl jednasedmdesátiletý činovník, který se o předsednickou funkci od loňského října dělí s Theo Zwanzigerem.

Mayer-Vorfelder věří, že nynější aféra se na šampionátu nepodepíše. "V roce 1974 jsme také pořádali mistrovství světa a případ z roku 1971 se na něm nijak neprojevil. MS je globální záležitostí, němečtí rozhodčí s ní nemají mnoho společného. Jsem si jistý, že máme dost času na to, aby se vše vyřešilo," uvedl první muž německého fotbalu.

V roce 1971 se postarali o aféru s podvody v zápasech hráči, 53 z nich bylo potrestáno, některým svaz vyměřil doživotní zákaz startů.

Každý den přibývají noví podezřelí

V nynější aféře kolem Hoyzera přibývají každý den noví podezřelí. Pětadvacetiletý sudí podle magazínu Der Spiegel při výslechu uvedl, že na ovlivňování zápasů se podílel i jeho kolega Dominik Marks. Za zmanipulování dvou výsledků v nižších soutěžích prý obdržel od chorvatského sázkařského gangu 26 tisíc eur. V jednom případě mu prý sám Hoyzer přinesl odměnu ve výši 6000 eur.

Státní zastupitelství v současnosti vyšetřuje 25 osob, zmanipulováno bylo údajně nejméně deset zápasů v Německém poháru, druhé lize a nižších soutěžích.

K německé aféře se dnes znovu vyjádřil šéf mezinárodní federace FIFA Sepp Blatter, který je v dějišti MS 2006 na konferenci rozhodčích. Podle něj je skandál varovným výstřelem pro celý fotbal. "Myslím, že to není problém pouze jedné země, když se objeví případ podvodů rozhodčích. FIFA k tomu musí zaujmout stanovisko," uvedl předseda mezinárodní federace, která registruje 720 tisíc sudích po celém světě. "Vždycky je možné, že se objeví černá ovce," prohlásil Blatter.

Reklama

Související témata: