Hlavní obsah

Borussii Dortmund hrozí krach

DORTMUND

Fotbalová Borussia Dortmund stojí před krachem a bojuje o přežití. Přiznali to na čtvrteční tiskové konferenci zástupci klubu, jehož dres oblékají i čeští reprezentanti Jan Koller a Tomáš Rosický. Pokud by věřitelé ztratili trpělivost, může se Borussia dostat do platební neschopnosti. Pak by jí hrozily postihy od vedení německé ligy a v nejhorším případě i ztráta licence a přeřazení do amatérské soutěže.

Foto: ČTK/AP

V Borussii Dortmund momentálně mnoho důvodu k radosti není.

Článek

Jediný německý klub, jehož akcie se obchodují na burze, v první polovině tohoto finančního roku zaznamenal k 31. prosinci 2004 ztrátu 27,2 miliónu eur. Kurz akcií trojnásobných německých šampionů a vítězů Ligy mistrů z roku 1997 se dnes propadl o 25 procent na méně než dvě eura.

Podle obchodního ředitele Michaela Meiera zatím Borussia platební neschopnost vyhlašovat nemusí. Věřitelé se podle něho nemají vzdávat a naopak dát klubu více času na vyřešení problémů. "Někteří už nám dali najevo souhlas, tři ještě musíme přesvědčit. Na tom všechno závisí," řekl Meier na tiskové konferenci, na kterou dorazilo přibližně 120 novinářů a 15 televizních štábů. Rozhodně je prý ale optimista a věří, že se Dortmund zachrání.

Pokud klub nepřijme přísná úsporná opatření, mohlo by se podle německých agentur roční manko vyšplhat až na 68,8 miliónu eur. Za poslední roky už ztráty údajně pohltily bezmála 80 procent vloženého kapitálu, který činil 179,5 miliónu eur.

V současnosti nemá Dortmund žádné finanční prostředky, kterými by uhradil své závazky na toto pololetí ve výši 29,7 miliónu eur. Nepodařilo se mu totiž ani získat investora, který by mu pomohl koupit stadion. Londýnský finančník Stephen Schechter, s nímž funkcionáři o pomoci jednali, s klubem přerušil kontakty a zdůvodnil to ztrátou důvěry.

Reklama