Hlavní obsah

Baroše mrzí Valencie, nabídku Lyonu odmítl sám

Karel FeltSport.czPrávo

Složitým obdobím prochází útočník Liverpoolu Milan Baroš. S českým reprezentantem kouč Reds Rafael Benítez nepočítá a snaží se jej prodat. Rodák z Vigantic se snaží rorzuch kolem sebe nevnímat a soustředí se na své výkony a poctivý trénink. Jak přiznává v rozhovoru pro deník Právo, jeho přestup by mohl být vyřešený do týdne.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Milan Baroš při srazu české reprezentace před přípravným utkáním se Švédskem.

Článek

V sobotu jste nastoupil na posledních dvacet minut ligového utkání Liverpoolu v Middlesbroughu. Cítil jste nějakou nervozitu? Vůbec ne, vždyť to nebyl můj první ligový zápas. Byl jsem k utkání nominovaný, pořád se hrálo bez branek, tak jsem šel na trávník, abych se o něco pokusil.

Dostal jste se k nějaké vážnější akci? Do vyložené šance jsem se nedostal, bylo tam pár náznaků, ale nic se nepodařilo dotáhnout. Hodně se střídalo, k tomu pár přerušení, hra byla rozkouskovaná. Odehrálo se sotva deset minut čistého času.

Co je nového ohledně vašeho přestupu? Z Anglie denně přicházejí nějaké informace... Každý den nějaký výmysl. Nevím, kde to angličtí novináři berou. Se mnou o tom nikdo z nich nemluvil. Nic nového ale stejně není. Pokud se něco stane, tak buď koncem tohoto týdne, až se vrátím z reprezentačního srazu, anebo se rozhodne v příštím týdnu, po odvetě třetího předkola Ligy mistrů. Teď to neřeším, jsem na srazu reprezentace. Všechno má v kompetenci můj manažer Pavel Paska.

Hovořil jste o svém dalším setrvání nebo nesetrvání v Liverpoolu v posledních dnech s koučem Rafaelem Benítezem? Ne, ani slovo.

Hrál jste jen v přípravných zápasech, teď dvacet minut v Premier League, jinak nic. Nemáte pocit, že vás trenér dusí? Trenér má svoji představu o tom, co chce, a já mu do ní zřejmě nepasuji, nebo nehraji roli v jeho plánech. Tak to ve fotbale chodí, není v tom nic osobního. Koupil si Croucha, má Morientese, Cissého, chce upřednostňovat je. To je realita. Musím jen čekat, sezóna se rozbíhá, ještě není nic ztraceného.

Není vám to líto, že makáte v přípravě a nic z toho není? Takhle se na to nedívám, protože všechno, co dělám v přípravě, dělám pro sebe. Kdybych netrénoval naplno, nebo kolem sebe kopal, tak bych uškodil jen sobě. Snažil jsem se Beníteze v přípravě přesvědčit, ve třech poločasech, v nichž jsem nastoupil, jsem dal pět gólů. Pokouším se dělat svoji práci co nejlépe, víc pro to udělat nemohu, ostatní je na trenérovi. Vždycky dělám maximum pro klub a tým, za který hraji. Příjemná ta situace není, každý fotbalista chce hrát. V Liverpoolu ale cítím, že mohu dělat, co chci a stejně mi to nepomůže. Navíc posledních čtrnáct dní jsem si připadal, že se připravuji na atletický šampionát v Helsinkách, kolik jsem toho naběhal.

Nevadilo Benítezovi, že jste otevřeně projevil zájem jít do Valencie? Nevím, pravdou je, že na konci minulé sezóny jsme si sedli, když se objevila nabídka Valencie, a Benítez řekl, že když se domluví kluby, pustí mě. Nemyslím si ale, že by právě tohle hrálo takovou roli.

Neunavuje vás už ten humbuk kolem? Objeví se nějaký zájemce, pak zmizí, se Schalke už to vypadalo, že jste tam, a najednou nic... To víte, že bych chtěl vědět, jak na tom jsem, ale pořád je dost času. Mohu si jen přát a doufat, že se to co nejdřív vyřeší a pokud možno podle mých představ.

Jak si představujete, aby to dopadlo? Beru to tak, že asi není jiná možnost, než abych z Liverpoolu odešel. Budu tedy hlavně rád, že kolem přestupu bude konečně klid. Chci především pravidelně hrát. Na podzim vrcholí kvalifikace o postup na mistrovství světa a já bych už chtěl mít i z tohoto pohledu jasno.

Bude se vám odcházet z Liverpoolu těžko? Zatím neodcházím, pořád tu mám dvouletou smlouvu, ale jak už jsem řekl, asi to jinak nedopadne. Odcházet se mi bude těžko, mám klub rád, jsou tu skvělí fanoušci. Prožil jsem tady spoustu krásných chvil, vyhrál s Liverpoolem Ligu mistrů. Odchody k fotbalu patří, vyrovnám se s tím.

Jedna z prvních nabídek přišla z Lyonu, další zajímavá z Valencie. Nelitoval jste, že některá se nezrealizovala v přestup? Mrzí mě Valencie. Tam jsem chtěl. Už jsem byl na všem domluvený, ale pak se změnilo vedení klubu a všechno padlo. Už to mohlo být hotové a byl by klid. Lyon jsem odmítl sám. Chtěl jsem zůstat v Anglii, nebo jít do Španělska. Pro mne jsou nejkvalitnější ligy v těchto dvou zemích. Odmítnutí Lyonu proto vůbec nesouviselo s tím, že v klubu je Gerrard Houllier. S ním jsem neměl v Liverpoolu problémy. Vlastně totéž platí o Monaku. Schalke bylo rozjednané, ale Němci neměli peníze. Požadovaných sedm miliónů liber za mne nechtěli dát ani jiní uchazeči. Je to vysoká částka, ale Liverpool si mě tak cení. Nebo chce zpět to, co dal za Crouche.

Teď se hodně mluví o Aston Ville, kam jste prý původně vůbec nechtěl, a navíc vám odmítli dát tolik, o kolik jste řekl... Zase nesmysly z anglických novin. Především jsem nikdy neřekl, že do Aston Villy nechci. Co se týká mého platu, byli jsme domluvení hned na první schůzce. Řekl jsem svoji představu a oni mi peníze ještě navýšili. Nabídli mi lepší podmínky, než mám v Liverpoolu.

Ale Aston Villa nehraje evropské poháry...Bylo by hezčí, kdyby je hrála, ale já tam ještě nejsem! Jinak je to kvalitní klub, který chce jít nahoru. Rozhodně by to nebyl krok zpátky.

Mluvil jste o Aston Ville s Patrikem Bergrem a přemlouval vás, abyste do Birminghamu přišel? Mluvili jsme spolu, ale ptal jsem se, jak to v klubu funguje. To bylo všechno. Řekl mi, že to je kvalitní klub. Nijak mě nepřemlouval. Poslední slovo je na mně.

Máte i jiné nabídky? Něco tam je z Anglie a něco odjinud, ale to nebudu komentovat, tohle je věc pana Pasky. Snad už bude brzy všechno jasné.

Reklama

Související témata: