Hlavní obsah

Fotbaloví chuligáni v Polsku: poničená policejní auta, 60 zadržených

VARŠAVA

Šedesát osob bylo zadrženo během nedělních potyček fotbalových chuligánů s policií v Mielci na jihovýchodě Polska. Do šarvátek se zapojilo přibližně 500 lidí, bylo při nich zraněno šest policistů a poškozeno osm policejních aut. Proti davu fotbalových fanoušků zasahovalo 200 policistů. Zranění 26 lidí si zase vyžádaly potyčky fotbalových výtržníků s policií v Lublinu, který leží rovněž na jihovýchodě Polska.

Foto: MMS Novinky.cz - ČTĚTE VÍCE

Ilustrační foto.

Článek

V Lublinu fanoušci zaútočili na policisty během zápasu třetí ligy. Takzvaní těžkooděnci byli přivoláni na stadion Motoru Lublin, když se pořadatelům nepodařilo uklidnit rozvášněný dav.  "Šest pracovníků ostrahy bylo zraněno, dva mají zlomené čelisti a lékaři jejich stav označují jako vážný," uvedla dnes lublinská policie.

Na těžkooděnce začali fanoušci házet kameny a zcela zničili jeden z policejních vozů. Chuligáni také zapalovali pneumatiky a ničili i auta zaparkovaná v ulicích. Policie proti nim použila mimo jiné vodní dělo a gumové projektily. Zadržela 38 osob, mezi nimi byly i děti ve věku od deseti do 12 let.

Zemřel neukázněný motorkář

"Pseudofanoušci obviňují policii, že zavinila smrt mladého motocyklisty. Ten v sobotu při neukázněné jízdě narazil do autobusu, kterým policisté převáželi fanoušky ze stadionu," řekl mluvčí policie Wieslaw Dybaś. Motorkář se prý řítil ulicemi města velkou rychlostí a neuposlechl výzvy policistů k zastavení. K jeho stíhání se proto vydaly i policejní vozy doprovázející autobus fanoušků.

"Když je motocyklista uviděl, nestačil již svou hondu zabrzdit," uvedl policista. Muž spadl a narazil do autobusu. Jeho motorka poškodila jedno z policejních aut. Pětadvacetiletý motorkář následkům vážného zranění podlehl po převozu do nemocnice.

Město zachvátil nepořádek

Fanoušci mířící ze stadionu museli vystoupit z autobusu a pěšky dojít zbytek cesty. Při tom házeli po policistech kameny a poničili tři jejich vozy. O den později, tedy v neděli večer, se pak v Mielci sešla početnější skupina převážně mladých lidí, kteří skandovali urážlivá hesla na adresu policie.

Na policisty opět házeli kameny a dlažební kostky. Policisté proto použili zbraně s gumovými projektily. Střety mezi policií a výtržníky trvaly na některých místech až do časného rána. "V městě panuje nepořádek. Na ulicích se povaluje vyrvaná dlažba, povalené odpadkové košem," poznamenal Dybaś.

Reklama

Související témata: