Hlavní obsah

Šéf sázkařské mafie tvrdí, že s nápadem na ovlivnění přišel sudí

BERLÍN

Šéf sázkařského gangu Ante Sapina uvedl, že s nápadem ovlivňovat zápasy za ním přišel rozhodčí Robert Hoyzer. Jeden z trojice chorvatských bratrů to ve čtvrtek řekl během druhého dne berlínského soudu, jenž projednává největší skandál v německém fotbale za posledních třicet let.

Článek

Sapina, který jako jediný z šesti obviněných zůstává stále ve vazbě, čelí podezření z ovlivnění 23 fotbalových zápasů. Dnes ve výpovědi prohlásil, že s nápadem na manipulaci utkání přišel sudí Hoyzer. Po jedné propité noci v berlínském podniku, který Sapina vlastní, mu prý Hoyzer řekl: "Vyplatilo by se ti, kdyby Paderborn o víkendu vyhrál?"

Oba se pak dohodli, že na třetiligový zápas Paderbornu se Saskou Kamenicí, který mladý sudí pískal, vsadí. Sapina dal Hoyzerovi 8000 eur, tomu se nicméně utkání ovlivnit nepodařilo, takže mu pak peníze zase vrátil. Ve své činnosti však oba pokračovali dál.

Vedle Hoyzera a Anteho Sapiny jsou obžalováni také Chorvatovi bratři Milan a Filip, sudí Dominik Marks a bývalý fotbalista Steffen Karl. Sourozenecké trio si podle obžaloby vydělalo díky zkorumpovaným sudím a hráčům zhruba dva miliony eur. Maximální hranicí trestu je v tomto případě deset let vězení.

Soudní jednání v Berlíně jsou na programu každé úterý a čtvrtek. Rozsudky nejspíš nepadnou před 9. prosincem, kdy se v Lipsku bude losovat mistrovství světa.

Reklama

Související témata: