Hlavní obsah

Obránce Novák bude v Midtjyllandu tvrdě platit

Herning

Ještě nedostal první výplatu, ale v kase už má pořádný zásek. Pětadvacetiletý obránce Filip Novák se v týmu dánského mistra FC Midtjylland chytil ihned po svém příchodu a bude za to tvrdě platit.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Filip Novák (ještě v dresu Jablonce) se cítí v Dánsku dobře.

Článek

„Výplatu jsem nedostal proto, že jsme nejprve vyřizovali všechny náležitosti kolem pracovního povolení. Teď si budu moci zřídit účet a pak dostanu peníze. Tedy žádný problém, rozhodně nestrádám. Naopak jsem tu velmi spokojený," říkal se smíchem v rozhovoru pro Sport.cz a Právo.

Odešel ze dne na den

Z Jablonce odešel ze dne na den. Ve čtvrtek 27. srpna Jablonec vypadl s Ajaxem Amsterdam v kvalifikaci Evropské ligy a v pátek už Novák podepisoval čtyřletou smlouvu. „Byli jsme předem domluvení, odešel bych, i kdyby Jablonec postoupil. Pro mne je cenné, že si mohu Evropskou ligu zahrát v týmu, který má minimálně ve skupině velké ambice," vysvětlil Novák.

Dánský FC Midtjylland u nás nikdo příliš neznal. Po jediném tréninku nastoupil k prvnímu ligovému utkání proti Hobro IK a hned se chytil v základní sestavě. Ve čtvrtek pak vstřelil svůj první gól v utkání Evropské ligy do sítě Brugg, kde dánský mistry vyhrál 3:1.

Ale vraťme se k dluhu, který má v pokladně v kabině. „Kolik zaplatím, přesně nevím. Musím zaplatit zápisné, a pak za první zápas, první gólovou asistenci, ty jsem měl už dvě, a samozřejmě za první gól. Ten se mi asi prodraží nejvíc. Zatím nemusím platit za kapitánskou pásku, tu mi ještě nepůjčili," říkal s úsměvem.

Šanci dostal bleskově a chytil ji za pačesy. „Absolvoval jsem jediný trénink a hned jsem nastoupil v lize v základní sestavě. Klub si mě na tento post vyhlédl. Hned mi dali šanci, abych se ukázal, což bylo přeci jenom zvláštní. Myslel jsem, že mi dají nějaký čas na aklimatizaci. Se spoluhráči jsem se ale sžil velmi rychle a zápas od zápasu je naše spolupráce lepší. Cítím důvěru trenéra i ostatních a snažím se ji splácet," vyprávěl.

Hrají v Liberci, trénují v Jablonci

Midtjylland není název města, ale klubu. Ten má vlastně dvě sídla, protože vznikl spojením klubů ze dvou sousedních měst Herningu a Ikastu. „Je to jako by se sloučili Jablonec a Liberec, vzdálenost mezi oběma dánskými městy je podobná. Stadión, kde hrajeme zápasy, máme v Herningu, ale tréninkové centrum je v Ikastu. Herning je větší, má asi šedesát tisíc obyvatel. Když to přirovnám, tak hrajeme v Liberci a trénujeme v Jablonci," smál se přirovnání, které by možná pod Ještědem někteří těžko skousávali.

Dánský fotbal a jeho nejvyšší soutěž u nás nejsou moc známé. „Superliga má vyšší úroveň než česká Synot liga. Midtjylland by u nás hrál o titul a ani poslední, tedy dvanáctý tým dánské tabulky, by nehrál v Česku o záchranu. V Dánsku je velmi populární anglická Premier League. Snaží se tu hrát podobný fotbal, tedy hodně založený na fyzičce, síle a presingu. Jezdí se od první do poslední minuty. Než jsem si zvykl, byl jsem pořádně zadýchaný," nabídl levý obránce srovnání obou soutěží.

Pomáhá slovenský hokejový gólman

Pro české hráče bývá v prvních měsících v zahraničí problém se domluvit. „Tak s tím nemám vůbec žádné problémy. Všichni v klubu mluví anglicky. Vlastně jsem se ani mimo klub nesetkal s nikým, kdo by anglicky nemluvil. Měl jsem možnost chodit na dánštinu, ale zvolil jsem raději zdokonalování v angličtině," říkal spokojeně.

V Dánsku si také hned našel kamaráda, který mu pomáhá. „Už jedenáct let tu chytá slovenský gólman Luboš Pisár, ale za hokejový klub v Herningu. Ten mi hrozně moc pomohl a pořád pomáhá. Poradil mi spoustu věcí, různé vychytávky zdejšího života, vyřizoval se mnou formality. Na hřišti si nejvíc rozumím s rakouským záložníkem Dani Royerem, který hraje většinou přede mnou. Ale problém tu nemá nikdo s nikým. Máme opravdu dobrou partu. Jsme jako rodina. Zapadl jsem rychle a cítím se tu fajn," liboval si Novák, který bydlí s přítelkyní v domečku v Herningu, který mu dal klub k dispozici.

Reprezentace se nyní schází na poslední kvalifikační dvojzápas. Kouč Pavel Vrba řekl, že právě Novák je vážným kandidátem na místo levého obránce při neúčasti Davida Limberského. „Na reprezentaci se vždycky těším. Zatím jsem to ale neřešil, mám v Dánsku jiné starosti. Vím, že šance tu je, ale jestli ji opravdu dostanu, záleží na trenérovi. Pokud mi ji dá, udělám vše, abych uspěl," přál si a sliboval zároveň Filip Novák.

Reklama