Hlavní obsah

K titulu máme ze všech nejblíž, říká Čech

PRAHA

Obhájí fotbalisté Chelsea titul v anglické Premier League? Prakticky nikdo o tom nepochybuje, přestože sezóna ještě není ani v polovině. "Momentálně k tomu máme ze všech týmů nejblíž, ale ještě to bude boj. Rozhodnuto nic není," tvrdí brankář londýnského klubu Petr Čech.

Foto: www.petr-cech.cz

Brankář londýnské Chelsea Petr Čech

Článek

Chelsea má v tabulce na prvním místě dvanáctibodový náskok před druhým Liverpoolem, její největší rivalové Manchester United a Arsenal jsou na třetí, resp. šesté příčce. "Na Arsenalu hrajeme v neděli a pokud nevyhrají, asi nás budou dohánět těžko. Ani Manchester se nevyvaroval klopýtnutí, naposledy teď s Evertonem. Pro ně je obrovský šok, že vypadli ze základní skupiny Ligy mistrů a na jaře nebudou hrát žádné poháry. Ale třeba se budou moci víc koncentrovat na ligu," uvažuje Čech.

Svěřenci portugalského kouče Mourinha ze šestnácti zápasů v anglické lize 14 vyhráli, jednou remizovali a jen jednou odešli poraženi. Začátkem listopadu na trávníku Manchesteru United. "Po tom zápase všichni rivalové doufali, že začneme ztrácet. Ale naštěstí to zvládáme. Koukáme se hlavně sami na sebe," říká jednička české reprezentace.

Obhajoba titulu je však podle něj daleko těžší. "Možná to někdy vypadá snadně, ale nadřeme se víc. Ale paradoxně máme větší náskok než touto dobou před rokem. Každý se na nás chce vytáhnout a zaměřuje se hlavně na obranu. Třeba poslední dva zápasy jsme vyhráli 1:0 góly po standardních situacích," připomíná ligové duely s Middlesbroughem a Wiganem.

Obhájí fotbalisté Chelsea titul v Premier League?
Hlasujte v anketě pod článkem.

Klíčové zápasy na přelomu roku

Chelsea je zatím v Premier League dominantní a anglická média už po několika odehraných kolech nešetřila titulky typu "Dejte Chelsea poháry už teď". Jedna irská sázková kancelář dokonce vyplatila s velkým předstihem výhry všem, kteří vsadili na titul Mourinhových hochů...

"Jestli nám chtějí dát trofeje hned, tak klidně můžou," usmívá se Čech. "Já tyhle věci beru s velkým nadhledem a myslím, že je to spíš cíl trochu nás rozhodit, aby se liga víc zdramatizovala. Ve hře je ještě spousta bodů a nic není zdaleka rozhodnuto. Můžu jen říct, že k titulu teď máme nejblíž my."

Londýnský celek čeká na přelomu roku nabitý program. Po nedělním utkání na Arsenalu hraje Chelsea 26. prosince doma s Fulhamem, o dva dny později na hřišti Manchesteru City, na Silvestra doma s Birminghamem a 2. ledna v Upton Parku proti West Hamu. "To mohou být klíčové zápasy. Pokud tuhle náročnou sérii zvládneme, může být k titulu zase o něco blíž," míní Čech.

Kvůli velké zápasové zátěži ho proti Wiganu nechal trenér Mourinho odpočívat a do branky se postavil Ital Cudicini. "V týdnu jsem kvůli tomu dělal hlavně fyzičku, potřeboval jsem dobít baterky. Bylo dopředu domluvené, že bude chytat Carlo," vysvětluje 23letý český gólman.

Musí počítat s tím, že jeho letošní Vánoce budou pracovní. "Rodiče přijedou za námi do Londýna, jinak bychom se nesešli. Na Štědrý den bude normální trénink a do konce roku se doma moc neohřeju," pokrčí rameny téměř dvoumetrový brankář. Většinu vánočních dárků prý už mají manželé Čechovi nakoupených. "Martina nesnáší lítat po obchodech na poslední chvíli, tak mě vždycky dokope, že vyrazíme dřív."

Reklama

Související témata: