Hlavní obsah

Trochu jsme s Pavelkou do sebe zajeli, usmíval se obránce Fenerbahce Kadlec

Istanbul/Praha

Dobrá zpráva pro kouče fotbalové reprezentace Pavla Vrbu. Jedna z jeho opor, obránce Michal Kadlec hraje ve Fenerbahce pravidelně a zdravotně je zcela v pořádku.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalista Fenerbahce Michal Kadlec.

Článek

„Za leden a půlku února jsem toho odkopal snad víc, než za předchozí dva roky. Trenér Pereira mi věří, využívá mě v obraně, ať na kraji nebo na stoperu. Máme hodně zraněných a vykartovaných hráčů, takže nastupuji tam, kde je potřeba. Vážím si toho, že dostávám šanci. Kéž by to vydrželo co nejdéle," říkal spokojený Kadlec do telefonu.

V záloze po víc než deseti letech

Proti Kasimpase ale o víkendu nastoupil netradičně jako defenzívní záložník. „Oba spoluhráči, kteří na této pozici hrají, byli vykartovaní. Kouč si mě zavolal den před zápasem a řekl mi, že by mě tam postavil, protože umím držet prostor a naplňuji jeho taktické pokyny. Tak jsem si to po létech zkusil a docela se mi dařilo, tedy soudím podle toho, že jsem byl chválený. Víc se tam naběhám než na stoperu, ale pozičně je to v podstatě stejné. Jsem také častěji u balónu. Na druhou stranu zase pod větším tlakem soupeře. Vím ovšem, že za sebou mám ještě obrannou lajnu," hledal rozdíly mezi posty, na nichž hrává pravidelně.

„Naposledy jsem hrál defenzívního záložníka asi před deseti lety za mládežnickou reprezentaci," dodal.

Kouč Vrba se nechal slyšet, že pokud budou v klubech hráče předělávat, třeba z obránců na záložníky nebo naopak, nemusí to být pro hráče z hlediska reprezentace dobře.

„Toho se nebojím, a taková tendence ani není. Byl to jen záskok. Jsem už dost zkušený i na to, abych si zvykl a našel si v nové pozici to pozitivní pro moji původní profesi obránce. Návyky jsou podobné. Nikdy jsem neměl problémy přejít ze stopera na levý kraj obrany a zpátky. S defenzívním záložníkem to je podobné. Pro mne je dobré, že si vyzkouším pozici hráče, který je přede mnou. Lépe pak odhadnu, co udělá defenzívní záložník, krajní bek nebo stoper. To je určitě pozitivní zkušenost," konstatoval Kadlec.

Večeře s kolegou

V duelu s Kasimpasou proti Kadlecovi hrál reprezentační kolega David Pavelka. „Potkávali jsme se při utkání hodně často, hráli jsme vlastně na sebe. Ale nepokopali jsme se. Jen na konci zápasu jsme do sebe trochu zajeli, když jsme šli oba skluzem do šprajcu," smál se a zdůraznil, že nešlo o nic nebezpečného.

Setkání na hřišti ale nebylo jedinou příležitostí, kdy se v Istanbulu, kde žijí, potkali. „Párkrát jsme byli na večeři, jsme v častém kontaktu. David je v Turecku krátce, pořád je to pro něho nové, úplně jiné, než co poznal v Liberci. Zvyká si, ale zvládá všechno v pohodě," dodal Kadlec.

Sparta, Fenerbahce nebo bundesliga?

V zimě se hodně spekulovalo o jeho návratu do Sparty. Hráčův agent Viktor Kolář ze Sport Investu přiznal, že taková jednání probíhala. Zájem o zkušeného zadáka ale byl i z bundesligy a Brugg. Fenerbahce, kde mu v létě končí smlouva, pro něj prý má nabídku na prodloužení.

„To je otázka spíš pro Viktora Koláře. Samozřejmě ale o tom vím, i když třeba z Fenerbahce mne zatím nikdo oficiálně neoslovil. Teď to ale neřeším, nechávám vše otevřené, budu volný hráč. Léto je daleko, uvidíme, kdo přijde s jakou nabídkou. Nevylučuji, že zůstanu, ale ani to, že odejdu, a může to být i do Sparty. Probereme nabídky jak s manažerem, tak s tátou a všechno zvážíme. Teď se hlavně soustředím na fotbal," konstatoval Kadlec.

Fenerbahce vede tureckou nejvyšší soutěž a má nakročeno k titulu. Kadlec v Istanbulu už jeden slavil. „Pořád je před námi dlouhá cesta. Už se ovšem rýsuje, že o titul si to rozdáme s Besiktasem. Ten má dva zápasy k dobru, a pokud by je vyhrál, bude dva body před námi.

Na jaře ho máme ale doma. Myslím si, že los máme o něco těžší, hlavně zápasy venku. Uvidíme, podle mne bude vše otevřené do posledního kola... Ale rád bych zažil oslavy titulu jako první rok mého účinkování ve Fenerbahce. Byly fantastické," rozloučil se Michal Kadlec.

Reklama

Související témata: