Hlavní obsah

Takhle odchází legenda Ajaxu i Barcelony. Až z toho jdou slzy do očí!

Barcelona/Amsterdam

Poslední dvě velká rozloučení s nedávno zesnulým Johanem Cruyffem se o víkendu uskutečnila v Barceloně a Amsterdamu. Poctu někdejšímu skvělému fotbalistovi vyjádřilo v ochozech obou stadiónů na 150 tisíc fanoušků. Elektrizující atmosféra v mnohých doteď vyvolá nostalgické myšlenky.

Na stadiónu Ajaxu proběhla poslední rozlučka s Johanem Cruyffem.Video: Ajax TV

 
Článek

Cruyff zemřel 24. března ve věku 68 let na rakovinu plic, ale o víkendu jako kdyby zase na chvíli ožil. Těsně před výkopem sobotního El Clásika se 99 264 fanoušků na Camp Nou zvedlo a během klubové hymny vytvořilo báječnou „mozaiku" symbolizující dres s číslem 14 a nápisem „Gracies, Johan" (Děkujeme, Johane - pozn. red.).

Legendární útočník našel v Barceloně svůj druhý domov a ve 14. minutě zápasu proti Realu došlo i na mohutný potlesk a skandování Cruyffova jména. Hráčům Barcelony to však příliš nepomohlo, protože v ostře sledovaném zápase nakonec padli 1:2 a po 39 utkáních opět poznali hořkost porážky.

Neméně velkolepou rozlučku si připravili o den později v Amsterdam Areně, která již brzy ponese jméno trojnásobného nizozemského Fotbalisty roku. Už od dopoledních hodin se městem hrnuly tisícovky příznivců, kteří zapalovali světlice a pokládali květiny. Vrchol přišel před a v průběhu zápasu proti Zwolle, který Ajax nakonec vyhrál 3:0.

Červeno-bílý stadión, na který dorazilo přes 50 tisíc fanoušků, se zahalil do červeno-černo-bílých barev.

Fanoušci Cruyffovi nejprve zazpívali, přičemž na trávníku byly obrovské repliky dresů Ajaxu, Oranje i Barcelony. Následovala chvíle ticha a symbolicky ve čtrnácté minutě zazněl stadiónem obrovský potlesk, poslední pro vicemistra světa z roku 1974.

Reklama

Související témata: