Hlavní obsah

Beckham uvažuje, že by jednou hrál v USA

PRAHA

Podle britského deníku The Times je už jen otázka času, kdy se kapitán anglické fotbalové reprezentace rozhodne zakončit svou kariéru v USA. David Beckham se totiž nechal slyšet, že ho působení v této sportu zaslíbené zemi velmi láká.

Foto: REUTERS

David Beckham v dresu Realu Madrid.

Článek

"V Realu Madrid mi zbývá odehrát ještě rok, možná pak další dva, ale ve fotbale se věci mohou rychle změnit a americká liga mě zajímá, chci být součástí země, která je tak fascinována sportem," citoval Beckhama The Times.

Na to velmi dobře slyší i firma Adidas, která je jedním z hlavních Beckhamových sponzorů a zároveň loni uzavřela smlouvu s nejvyšší americkou fotbalovou ligou MLS za 150 miliónů dolarů na deset let. Jako další důvod odchodu do USA uvádí fotbalista svojí fotbalovou školu v Los Angeles, kterou by rád více podpořil.

Beckhamovo pravidlo

Problémem ovšem je, zdali jsou USA připraveni na Beckhamův příchod. Celkový limit na platy hráču je totiž v MLS 22 miliónů dolarů ročně, což je podle The Times zhruba plat samotného obránce Manchesteru United Rio Ferdinanda. Představitelé MLS proto chtějí do dvou let zavést takzvané Beckhamovo pravidlo.

Každý z dvanácti klubů by si tak mohl pořídit jednu z hvězd, jejíž plat by se nepočítal do pevně stanoveného platového stropu, který byl stanoven po krachu nejvyšší americké fotbalové ligy NASL. Ta v 70. letech zaznamenala díky dohrávajícím hvězdám jako Pelé, Beckenbauer či Best raketový vzestup. Zároveň však velmi rychle upadla právě díky astronomickým platům, které tyto megastar pobíraly.

Nebezpečný precedens?

Odborníci varují, že Beckamův příchod do USA by mohl vytvořit nebezpečný precedens, který opět nastartuje pád zámořského fotbalu. Většina fanoušků však věří, že Beckham a jeho případní následovníci výrazně oživí popularitu fotbalu ve Spojených státech. Samozřejmě společně s úspěchem na červnovém MS v Německu, kde se reprezentace USA potká ve skupině i s Českou Republikou.

Reklama

Související témata: