Hlavní obsah

Hloubka ostrosti ve FIFA 10

Herní série FIFA, to není jen změť jedniček a nul, ale i tisíce hodin práce talentovaných vývojářů. S některými vás na naší stránce rádi seznámíme pomocí blogů, jako první dostane slovo vedoucí výtvarník Michael Day. Jen dodáme, že dnešní článek je velmi odborný.

Foto: FIFA 10 Team

FIFA 10 nadchne perfektním vizuálním zpracováním!

Článek

Michael Day přišel do EA Sports z původní pozice osvětlovače klasických animovaných filmů. Nejprve působil jako vedoucí osvětlovač ústřední výtvarné skupiny, kde dohlížel na vývoj osvětlovacích technologií pro různé hry a platformy. Nicméně Mike je všestranný výtvarník a brzy přešel na pozici vedoucího výtvarníka a podílel se na nejprve na vývoji FIFA 07 pro Xbox360. Poté pracoval jako samostatný hlavní výtvarník na titulech Champions League 2007, Euro 2008, FIFA Ultimate Team a Football Academy. Jeho posledním projektem je výtvarné řízení vývoje nejnovějšího pokračování série FIFA, FIFA 10 pro Xbox 360/PS3. Zde je jeho blog týkající se ostrosti obrazu ve FIFA 10:

„Jak se blížíme konci vývojového cyklu FIFA 10, máme čím dál tím víc práce s pořizováním screenshotů ze hry pro naše marketingové oddělení. Jak si snad mnozí z vás v minulých letech všimli, řada z těchto screenshotů obsahovala i efekt hloubky ostrosti. Ve skutečnosti jde o vlastnost čoček objektivů videokamer a fotoaparátů, kdy objekty, které se nenacházejí v optickém středu objektivu, vypadají rozmazaně. V okamžiku, kdy kameraman nebo fotograf otevře clonu objektivu, aby propustil více světla na film nebo senzor, zúží se hloubka ostrosti, resp. rozostří se objekty, nenacházející se před středem objektivu. Typicky se to děje při větším přiblížení (zoomování), pro které se nastavují větší rychlosti uzávěrky, což fotografovi umožňuje zachytit vzdálenější objekt a rychlou akci. Bez vysokých rychlostí uzávěrky by došlo k dalšímu klasickému jevu fotografie, pohybovému rozmazání. Aby byli schopni detailně zachytit dění na hřišti nebo jiném sportovišti, potřebují sportovní fotografové a kameramani dlouhoohniskové objektivy s rychlou uzávěrkou. Zatímco hloubku ostrosti lze považovat za přirozený produkt fotografie, u obrázků je to něco, na co jsme spíše zvyklí. Hloubku ostrosti lze také využít k přimění pozorovatele obrázku zaměřit se na jeho hlavní objekt tím, že se rozmažou jeho nepodstatné části.

Jelikož jsme zvyklí vídat hloubku ostrosti na obrázcích již zcela běžně, je důležité ji zakomponovat i do renderovaných obrazů a hry tak, aby vypadala reálněji. Renderovací enginy v minulých verzích FIFA byly schopny vyprodukovat hloubku ostrosti jen do určité míry. Nicméně díky vlastnostem, výkonu a absence řídící logiky byla jen minimální a omezena prakticky jen na statické záběry ze hry. Ve FIFA 10 jsme měli možnost se na hloubku ostrosti zaměřit poněkud více. Předtím ji určoval grafik aplikací série vrstev s různou ostrostí. Například pro vzdálenost, v níž se nachází objekty před středem objektivu, pro vzdálenost, kde již budou rozmazané, a také maximální míru rozostření. Pokud to ovšem nedělal někdo, kdo měl zkušenosti s fotografováním, nevypadalo to příliš realisticky, a i tak nebyly fyzikální parametry přirozeně lineární interpolace rozostření korektní. Do FIFA 10 zapracoval renderovací tým novou metodu kalkulace pole ostření na základě fyzikálních údajů, která lépe simuluje dění ve skutečném objektivu. S rozšířenou logikou vyhledávání hráčů do záběru a lepším ovládání kamery pro grafiky jsme vytvořili efekt pole ostrosti, který nevypadá skvěle jen na marketingových screenshotech, ale také i v samotné hře.

Při asimilaci prvků fotografie a televizního přenosu do hry musíme zvažovat mnoho důležitých věcí. Určitě byste například nechtěli, aby kamera herní akce rozmazávala potencionální příjemce přihrávky. Tomu, kde a v jaké míře se efekt hloubky ostrosti ve hře projeví, jsme se věnovali opravdu velmi pečlivě, takže ho budete moci pozorovat v neinteraktivních sekvencích a sestřizích, kde nebude negativně ovlivňovat obraz kamery, snímající průběhu hry. Jedna kamera, kde hráči mohou s hloubkou ostrosti experimentovat, je orbitální kamera v rychlém záznamu. Do uživatelského rozhraní byly přidány nové ovládací prvky, které umožňují nejen posunout kameru blíže nebo dále od hráče pohybem levé páčky nahoru a dolů, ale také přiblížit a oddálit ho týmž pohybem páčky pravé. To znamená, že můžete umístit hráče do širokoúhlého detailního záběru s relativně velkou hloubkou ostrosti (méně rozmazání), nebo zoomovat jej z dálky a vytvořit tak maximální efekt rozostření.

Hloubka ostrosti, společně s dalšími grafickými technikami a metodami, pomáhá tvořit a vylepšovat skvělý herní systém a herní režimy tím, že je prezentují v maximálně realistickém podání. Doufám, že hloubka ostrosti nebude jediným efektem, kterého si hráči všimnou, až si poprvé zahrají FIFA 10. Jde totiž jen o jeden z mnoha prvků, navozujících tu nejvyšší možnou míru fotbalové autenticity.“

Děkujeme Mikovi za jeho erudovanou zpověď a dodejme, že hlavními vizuálními novinkami FIFA 10 je přepracovaná grafika uživatelského rozhraní hry, vylepšený model nasvícení hráčů, kompletní integrace hloubky ostrosti, nová tréninková hřiště, nepřetžité snímaní kamer herního systému a zapracování technologie umístění fotografie tváře uživatele do hry. Ty všechny poskytují uživatelům nejdokonalejší a nejhlubší fotbalový zážitek, jaký byl dosud v sérii FIFA pro Xbox 360 a PS3 k vidění.

FIFA 10 vyjde 2. října 2009 na PC, PLAYSTATION®3, Xbox 360™, Nintendo Wii™, PlayStation®2, Nintendo DS™, PSP® (PlayStation®Portable) a mobilních telefonech. Originální verze bude obsahovat český dabing v podání Jaromíra Bosáka a Petra Svěceného!

Reklama