Hlavní obsah

Tři zápasy, devět bodů - to je podzimní modlitba reprezentace

PRAHA

A teď už naostro. Devět měsíců, které kouč Michal Bílek na přípravu mužstva měl, rychle uběhlo a česká fotbalová reprezentace stojí na startu kvalifikace EURO 2012. Na podzim ji čeká blok tří zápasů s Litvou (7. září v Olomouci), Skotskem (8. října v Praze) a v Lichtenštejnsku (12. října ve Vaduzu). Spokojenost zajistí stoprocentní zisk devíti bodů, což je cíl národního týmu.

Foto: Petr Horník, Právo

Romanu Bednářovi (druhý zvpravo) gratulují spoluhráči k brance v utkání proti Lotyšsku.

Článek

Postupové počty jsou jednoduché a náročné zároveň. Jedenapadesát členských zemí UEFA je rozděleno do šesti šestičlenných a tří pětičlenných skupin. Přímý postup si na rozdíl od minulé evropské kvalifikace zajistí jen vítězové skupin a nejlepší tým ze druhého místa. Ostatní mužstva ze druhých pozic čeká baráž.

V pětičlenné „české“ skupině je neotřesitelným favoritem Španělsko, úřadující mistr světa i Evropy. Upřímně řečeno - ve hře je tedy de facto jen druhé místo. I z něho jde postoupit přímo, to by však národní tým musel při předpokládaných ztrátách se Španěly všechny ostatní zápasy vyhrát. Doma i venku.

„Nemusíme nic zastírat. Ze tří podzimních zápasů chceme vytěžit plný počet devíti bodů,“ potvrdil manažer reprezentace Vladimír Šmicer.

Není to neskromnost, ale nutnost. Pokud Češi ztratí body s Litvou či Skotskem, těžko je nahradí v zápasech se Španělskem. „Základem podle mě je, aby se vyhrávalo doma. A forma v domácích zápasech nebyla v posledním cyklu moc dobrá, na to jsme v kvalifikaci MS doplatili,“ poukazuje kapitán Tomáš Rosický.

Dobré znamení: Útočníci se rozstříleli

Poslední dva přípravné zápasy se Spojenými státy a Lotyšskem nároďák vyhrál a v obou případech nastřílel soupeři čtyři góly. „Je to příjemné, ale ještě podstatnější pro mě je, že se v obou případech trefovali útočníci. Snad na to navážeme i v kvalifikaci,“ doufá kouč Michal Bílek.

„Není to jednoduché. Podzimní los však máme dobrý a pokud chceme postoupit, devět bodů na úvod prostě potřebujeme,“ přidává se obránce Zdeněk Pospěch, autor jednoho z gólů proti Lotyšsku.

Litva doma prohrála v generálce po bezradném výkonu s Běloruskem, Skotsko v nekompletní sestavě nezvládlo duel ve Švédsku. Národní tým to neukolébává, ale věří si. „Každý zápas bude těžký, žádný soupeř se neporazí sám. Máme ale vyšší fotbalovou kvalitu než Litevci a Skoti, takže start chceme a musíme zvládnout,“ vede si Bílek svou.

Bude se modlit nejen za zisk devíti podzimních bodů, ale také za zdraví kapitána Rosického, který je ústřední postavou týmu. „Zodpovědnost cítím asi čtyři roky od doby, kdy v nároďáku skončil Pavel Nedvěd. Moc dobře vím, že to musím táhnout hlavně já. Pořád máme velmi konkurenceschopný tým. Je třeba ve skupině úspěšně odstartovat,“ opakuje Rosický.

Reklama

Související témata: