Hlavní obsah

VIDEO: V autě je třeba být trošku drzý, vypráví Suchý o dopravě v Rusku

Poprvé prožívá soustředění s elitním reprezentačním výběrem. Fotbalový obránce Marek Suchý je ve dvaadvaceti služebně nejmladším členem kádru Michala Bílka. Na sraz před úterní kvalifikační bitvou s Litvou dorazil ze Spartaku Moskva, kde je doma od zimního přesunu ze Slavie. V ruské metropoli se rychle zabydlel a dokonce našel zalíbení i ve složitém cestování moskevskými zácpami.

Foto: Jan Tauber, fotbal.cz

Marek Suchý (vlevo) a Martin Fenin se chystají na duel s Litvou.

Článek

V Rusku jste už osm měsíců a podle posledních informací z vedení Slavie se vaše hostování změnilo v přestup, takže ve Spartaku zůstanete. Jak jste si v Moskvě zvykl?

Jsem za setrvání ve Spartaku rád. Zabydlel jsem se rychle. Už během zimního soustředění se všechno vyřídilo, měl jsem k dispozici byt, na jaře jsem pravidelně nastupoval a nic mi nechybělo. Ani s ruštinou jsem neměl problém. Myslím, že je výhoda alespoň v malé podobnosti našich jazyků. Třeba začínat ve Španělsku by bylo složitější. Takhle jsem si v začátku občas pomohl českým slovíčkem a ostatní si vše domysleli.

Nezaskočily vás ani velké dopravní zácpy a kolony pro Moskvu tolik příznačné?

Vůbec ne. Mě cestování po Moskvě baví. Rozhodně neuvažuji, že bych si najal řidiče jako někteří moji spoluhráči. Není to tak hrozné. Je třeba mít pevné nervy, být průbojný a trošičku drzý. Mám od klubu terénní Sorento, což je poměrně velké a představuje i jistou výhodu, když je potřeba se někam natlačit. Zatím ale nemá ani škrábnutí.

Jaká je aktuálně vaše pozice ve Spartaku Moskva. V předešlých zápasech jste nastupoval pravidelně, ale do posledního duelu v Grozném jste nezasáhl. Co se přihodilo?

Dosud jsem vlastně vynechal jen zápasy v důsledku zranění či karetného trestu. Až nyní poprvé od zimního příchodu mě trenér posadil na lavičku. Do klubu přišel z Espaňolu Barcelona argentinský stoper Pareja. Tudíž mě čeká tvrdý boj o místo.

Marek Suchý dostává nominační tričko od kouče Michala Bílka.foto: ČTK/Kateřina Šulová

Přitom vám odpadl konkurent v osobě krajana Martina Jiránka, který míří do anglického Birminghamu.

Psal mi v pondělí, že už ho od podpisu kontraktu dělí jen zdravotní prohlídka. Odehráli jsme spolu v základní sestavě prakticky celé jaro. Ale pak ho odstavili. Přestal hrát a řekli mu, že s ním nepočítají. Bylo to divné. Ale i po jeho ochodu zůstala konkurence na post stopera obrovská.

Spartaku se zatím příliš nedaří. V lize jste na sedmém místě, ztráta na první Petrohrad je šestnáct bodů. Jsou hráči pod velkým tlakem?

Samozřejmě nejde o nic příjemného. Všichni si sezónu představovali jinak. Zenit nás tolik netrápí. Ten má velkou formu a hrají vážně výborně. Mnohem větší problém je, že už nám odskočily i týmy na druhé a třetí příčce zaručující rovněž Ligu mistrů. Sráží nás strašně nevyrovnané výkony. Nedokázali jsme vyhrát tři zápasy v řadě.

Vaše zápasy bývají výsledkově hodně divoké. V každém z posledních čtyř utkání jste minimálně dvakrát inkasovali.

Máme herní systém orientovaný spíše ofenzivně. Na obranu se až tolik nedbá. Když se nám pak nedaří střelecky proti soupeřům mimo Moskvu, spoléhajícím hlavně na úpornou defenzivu, máme problém. Nikdo s námi nechce hrát otevřenou partii. Spartak je pro všechny v Rusku pojem.

Je velkou náplastí alespoň účast v Lize mistrů? Nebude vedení Spartaku nyní na hráče tlačit, aby se koncentrovali hlavně na zápasy na evropské scéně a uspěli tam?

Samozřejmě, že Champions league je zejména s ohledem na los super. Osobně jsem nadšený z Chelsea s Petrem Čechem. Přál jsem si s nimi hrát. Los jsem sledoval a za poměření s takovým klubem jsem rád nejen já, ale všichni v klubu. Ale nikdo nechce ruskou ligu vypustit. Pořád ještě zbývá dvanáct zápasů. Takže se pořád hraje o dost bodů. I když z vlastní zkušenosti z minulosti vím, že se manko strašně těžko honí. Což může být i náš případ ve Spartaku.

Pikantní souboj čeká na evropské scéně i vašeho bývalého spoluhráče ze Slavie Tomáše Necida, který narazí v základní skupině Evropské ligy na Spartu.

Pokud budu mít čas, určitě si tenhle zápas v Moskvě nenechám ujít. Chtěl bych to vidět na vlastní oči.

Zatímco na klubové úrovni se vaše cesty rozešly, teď jste se s bývalým slávistickým parťákem sešli v kabině reprezentačního áčka. Přitom ještě před měsícem jste jako kapitán vedl reprezentační jedenadvacítku. Byl jste nominací do prvního týmu překvapený?

Trenér Bílek mě vlastně povolal už pro jarní dva zápasy do Ameriky, ale na sraz jsem dorazil zraněný ze zápasu Spartaku a hned zase odjel. Byl jsem zklamaný. Proto jsem rád, že přišla nová šance. Mluvil jsem i s trenérem reprezentační jedenadvacítky Dovalilem a jsem připravený se v průběhu podzimu zase vrátit k jeho týmu. Bude záležet na potřebě každého z týmů.

Nebyl byste raději s mladšími spoluhráči chystajícími se na duely s Německem a Islandem? Věříte, že máte šanci do zápasu s Litvou naskočit?

V jedenadvacítce máme skvělou partu. Jsou tam hráči se zahraničními zkušenostmi, tým je hodně silný. Všem jde o vítězství, ale také se každý snaží upoutat trenéra Bílka, aby mohl být v áčku. Budu se snažit, abych ho v tréninku přesvědčil o příslušnosti k týmu. Samozřejmě nemám odehraný žádný zápas za první tým, ale případného startu bych se nebál.

Reklama

Související témata: