Hlavní obsah

VIDEO: Horší to být nemohlo, uznal zdrcený Bílek. Zato Litevec si pivo poručil

OLOMOUC

Působil zdrceně. A zdrceně i mluvil, protože sám cítil, že horší vykročení do kvalifikace o EURO český tým potkat nemohlo. Jeho samozřejmě také ne! „Jsem obrovsky zklamaný, protože vyhrát jsme chtěli a měli. A vymlouvat se nemá smysl, protože příležitosti jsme si vytvořili. Jenže ani penaltu jsme neproměnili,“ povzdechl si rozčarovaný trenér Michal Bílek, pod jehož taktovkou spadl český tým do evropského fotbalového bahna.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tak vypadá bezmoc. Nejen Tomáš Necid (na snímku), ale i trenér Michal Bílek ji cítil.

Článek

Výsledek bolel. Ztracené kvalifikační body také, předvedený výkon ale ze všeho nejvíc. Tristní bylo totiž vystoupení Bílkova týmu na Hané. Stereotypní, vyčpělé, bez myšlenky, nápadu a invence. A hlavně bez nebezpečí!

To zakončení, bědoval Bílek

„Ale vždyť my vstoupili do zápasu dobře, měli jsme tlak i velké příležitosti,“ snažil se hájit svůj tým trenér Michal Bílek. „Jenže po dvaceti minutách přidal soupeř k defenzívě rychlé protiútoky, my dostali gól a nedokázali na něj odpověď. A to přesto, že jsme i penaltu kopali,“ meditoval zachmuřeně. „A po přestávce už volil soupeř jen defenzívu, takže to byla hra na jednu bránu. Jenže bez zakončení!“

Trenér fotbalové reprezentace Michal Bílek foto: Sport.cz/Jan Tauber

Souhlas, ovšem s jedovatou glosou, že k vyjádření platonické územní převahy bylo zapotřebí změnit styl hry. Najít na připravené Litevce, kteří měli hru českého celku dokonale přečtenou, jiný recept. Něčím je překvapit, zaskočit a vyvést z míry, což se ovšem v podání Bílkova souboru nekonalo.

Variant na Litevce prý bylo několik

„My ale přece několik variant měli... Chtěli jsme útočit po stranách krajními obránci, jenže do podobných příležitostí jako proti Lotyšům jsme se vůbec nedostávali. Tahali jsme míče do stran, takže dlouhé centry nebezpečné nebyly," popoušel se Bílek retušovat bídné dojmy ze hry svého celku.

"Měli jsme využívat standardních situací, jichž jsme si připravili dost, jenže do zakončení jsme se nedostali a efekt byl tudíž také nulový. Udělali jsme několik změn v sestavě, poslali na hřiště Necida, Štajnera a Bednáře, takže jsme hráli na čtyři útočníky, jenže ani to výsledek nepřineslo,“ krčil bezmocně  rameny trenér české reprezentace.

Baroš se pokuší obejít Litevce Stankeviciuse.foto: Právo/Jan Handrejch

Takové penalty se dávají jen domácím, usmál se Litevec

Zato litevský trenér byl spokojenost sama.  Jak by ne, když po remíze se Skotskem vydrancoval jeho tým Hanou. „Ničím jste mě nepřekvapili, neboť jsem vaši hru nastudoval. A protože hráči poslechli mé instrukce a stoprocentně splnili úkoly, jež jsem jim dal, tři body jsme získali. A doufám, že k nim v dalším průběhu kvalifikace ještě nějaké přidáme,“ pravil Raimundas Žutautas, poručil si pivo a spláchl obavy a hořkost, která v některých fázích zápasu jeho duši zaplavila.

„Obavy jsem měl při závěrečném tlaku českého týmu, hořkost z penalty, kterou sudí nařídil a Baroš ji neproměnil. Takové se dávají jen domácím,“ poznamenal s ironií ve tváři.

Další kvalifikační zápas čeká české reprezentanty 8. října, v Edenu nastoupí proti Skotsku, čtyři dny nato pak hrají proti outsiderovi skupiny v lichtenštejnském Vaduzu.

Reklama