Hlavní obsah

VIDEO: Cestovatel Štajner si den po Skotech střihne rozlučku v Hannoveru

PRAHA

Ať už dopadne dvojzápas se Skotskem a v Lichtenštejnsku jakkoliv, postará se český fotbal o jednu raritu. Momentálně nejstarší člen národního týmu Jiří Štajner (34) si totiž mezi dvěma zápasy kvalifikace EURO 2012 zahraje exhibiční utkání v Hannoveru, které jeho bývalý klub připravil na jeho počest. Záložník Slovanu Liberec tak má zápasy naplánovány na pátek, sobotu a úterý...

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Jiří Štajner na tréninku české fotbalové reprezentace

Článek

Na paradoxy je Štajny jako dělaný... Když ze Slavie odešel do Louňovic, zdálo se, že je pro velký fotbal ztracen. Jenže přes Most se vydrápal do Liberce, jemuž v roce 2002 senzačně vystřílel mistrovský titul a sobě angažmá v Hannoveru. To ukončil až letos v létě, a tak není divu, že se s ním Němci chtějí náležitě rozloučit. Má to jediný háček. Stane se tak mezi kvalifikačními zápasy se Skotskem a Lichtenštejnskem, k nimž je liberecký mazák povolán.

„Netušil jsem, že se ještě do národního týmu vrátím. Proto jsem se s vedením Hannoveru dlouho dopředu dohodl, že tam s Libercem v exhibičním zápase nastoupíme právě v reprezentační přestávce. Kdybychom rozlučku odložili třeba o rok, už by si mě nikdo nepamatoval,“ argumentuje Štajner.

Reprezentace netradiční anabázi posvětila

Od vedení reprezentace nakonec souhlas k cestě na exhibici do Hannoveru dostal. „Argumentoval celkem logicky, že když se rozloučení připravovalo a vybíral se termín, nemohl tušit, že bude hrát za českou reprezentaci. A aby teď na poslední chvíli měnili v Německu termín loučení, to také dost dobře nešlo. Čekají velkou návštěvu, protože podobné zápasy jsou tam událostí,“ vysvětloval manažer české reprezentace Vladimír Šmicer.

„Nakonec jsme se dohodli, že Štajner odjede do Německa hned po pátečním utkání se Skotskem. Bude to tak lepší, protože i když přijede do Hannoveru někdy ve čtyři hodiny ráno, cestování po prázdných dálnicích nebude tak dlouhé a únavné, jako kdyby jel přes den. A navíc bude mít celý den na to, aby se vyspal a odpočal si,“ dodával.

Jiří Štajner ještě v barvách Hannoveru 96foto: Reuters/Ina Fassbender

Sám hráč ujišťuje, že v sobotu na hřišti padnout nehodlá. „Exhibice není o tom, aby se při ní nějak moc běhalo. Spíš jde o to, abychom tam byli přítomni. A takové zápasy fyzicky neškodí. Myslím, že je to srovnatelné s výklusem, který budou mít kluci po Skotsku.“

Může být žolíkem na Skoty

Velkému cestování se však hlavní protagonista rozlučky samozřejmě nevyhne. „Jsme domluveni, že nastoupí jen na čtvrthodinu či dvacet minut. Do Prahy se za námi vracet nebude, protože by šlo o další štrapaci. Poletí za námi v neděli ráno do Curychu a odtud ho odvezeme do Vadúzu, kde se k mužstvu před zápasem s Lichtenštejnskem připojí,“ avizuje Šmicer.

Štajner by se přitom mohl proti Skotům klidně objevit i v základní sestavě. Proti Litvě jako střídající hráč nároďák oživil a vzhledem k problémům s útočníky je možné, že doplní Necida, který by nejspíš měl obsadit místo na hrotu.

„Klasického hroťáka jsem nikdy nehrál, ale pohybovat se jako druhý útočník pod ním, to mi sedí. Umím si to představit i proti Skotům, ale žádné takové signály zatím z průběhu soustředění nemám,“ nedělá si vrásky.

Důležitější než exhibice pro něj samozřejmě bude páteční klíčová bitva. „S Litvou jsme nehráli zle, ale nedokázali proměnit šance. Myslím, že máme lepší mančaft než Skotsko a Lichtenštejnsko, a když dáme první gól, tak to zvládneme. Herně na tom budeme líp než Skotové,“ věří Štajner.

Reklama

Související témata: