Hlavní obsah

Eden je pro hrdinu Hubníka rájem, po zápase však málem omdlel

Tak dlouho bušili na prešovský beton v kostkovaných kiltech, až skotskou obranu přece jen jednou nachytali a vytoužené tři body získali. Fotbalovým hrdinou se stal stoper Roman Hubník, jehož hlavička zajistila v kvalifikaci EURO 2012 národnímu týmu výhru 1:0 nad Skotskem a zachování nadějí na postup. „Paráda, můj nejdůležitější gól v kariéře,“ liboval si spokojený střelec.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Roman Hubník (vpravo v červeném) nekompromisně bojuje o míč se skotským útočníkem Naismithem.

Článek

Eden je pro vás šťastným stadiónem. Dal jste tady gól za Spartu ve svém prvním derby proti Slavii, teď jste skolil Skoty...

Máte pravdu, po zápase mě to také hned napadlo. Hrál jsem tu také s reprezentací proti Severnímu Irsku a to jsme gól nedali, ale ani vítězství by nám už postup na mistrovství světa nezajistilo. Na oba ty góly budu rád vzpomínat. Ten Skotům je asi můj nejdůležitější v kariéře.

Dát ostrovnímu týmu gól ze standardky, to musí obzvlášť těšit.

Určitě. Vzadu měli vysoké hráče a standardní situace většinou odhlavičkovávali. Jsem nesmírně rád, že mi to tam padlo. Rosického roh Bednář trošku přizvedl. Já šel jen s pohybem míče, stačilo mi tam strčit hlavu.

Po zápase jste prý v kabině téměř omdlel.

Ke konci jsem dostal ránu do hlavy. A jak jsme ze hřiště přišli do tepla, zatočila se mi hlava. Musel jsem si na chvíli lehnout a dát nohy nahoru.

Roman Hubník (vpravo) oslavuje se spoluhráči vstřelený gól v kvalifikačním duelu se Skotskem.foto: Právo/Jan Handrejch

Jinak jste si však mohl ulevit. Po porážce s Litvou přišla výhra, kterou jste nutně potřebovali.

Úleva je samozřejmě velká... Celý zápas jsme tlačili, Skotové bránili v deseti. Kolikrát se nám s Márou Suchým zdálo, že hrajeme na odražené balony jako záložníci. Jenže gól dlouho nepřicházel. Naštěstí se pak povedla jedna standardka.

Už jste zažil zápas, v němž by byl soupeř tak zalezlý jako Skotové?

Nepamatuji si. Někdy takový bývá třeba poločas, ale rozhodně ne celý zápas. Devadesát minut takhle někoho tlačit, to byl extrém.

Překvapila vás pasivita Skotů?

Trochu ano, čekal jsem z jejich strany větší presink. Dobře jsme ale kombinovali v prostředku hřiště, hodně si měnili prostory. To jim dělalo problémy, nestačili na nás reagovat.

Gól padl dvacet minut před koncem. Neztrácel jste už tou dobou naději?

O přestávce jsme se v kabině hecovali, že musíme hrát až do 90. minuty. Věřili jsme dál a jsem rád, že jsme tak dlouho na gól čekat nemuseli.

Dokázali jste zápas urvat. Ukazuje to na sílu týmu?

Naše síla se konečně ukázala. Ta tady opravdu je. Doufám, že nás tohle vítězství psychicky zvedne a nastartuje. Jsou to hodně důležité tři body, pořád jsme ve hře.

Reklama

Související témata: