Hlavní obsah

Věděl jsem, kam to kopnu, tvrdil muž bez nervů Kadlec

GLASGOW

Do konce normální hrací doby už zbývaly jen desítky sekund, když si Michal Kadlec postavil míč na značku pokutového kopu po velmi přísně odpískaném faulu na Rezka. Český levý obránce poslal dělovku doprostřed brány pod břevno a zachránil bod. „Od začátku jsem věděl, kam to kopnu. Nahoru doprostřed, protože brankář se většinou hned pohne a tam už nedosáhne,“ pravil přesvědčivě Michal Kadlec po utkání.

Foto: Scott Heppell, ČTK/AP

Michal Kadlec slaví svůj gól v Hampden Parku. Proměněnou penaltou zajistil Čechům v 90. minutě zlatou remízu...

Článek

„Už v týdnu mi trenér Bílek řekl, že mám jít na penaltu. Ale oficiálně nikdo určen nebyl. Šel jsem si pro míč, a když se k tomu nikdo neměl, ani Milan Baroš ne, tak jsem si to postavil a vystřelil. Na nervozitu nebyl čas, nijak jsem si nepřipouštěl, kolik času je do konce,“ líčil Kadlec.

S výsledkem byl nakonec spokojený... „My jsme sem přijeli hlavně neprohrát, což jsme splnili, ale upřímně řečeno, vyhrát se tady určitě dalo. Skotové nás ničím nepřekvapili, neměli žádný drtivý tlak. Kdybychom proměnili šanci v páté minutě nebo neinkasovali v době, kdy jsme sami tlačili, tak to dopadlo jinak. Na druhou stranu po druhé inkasované brance mužstvo ukázalo, že má velkou morální sílu,“ říkal Kadlec.

Michal Kadlec proměňuje penaltu, skotský brankář Allan McGregor na ni neměl nárok...foto: ČTK/AP/Scott Heppell

Jiráček premiéru ustál

Petr Jiráček tušil už z prostředka týdne, že by mohl hrát. „Trenér Bílek se mnou mluvil a ledacos se z toho dalo vyčíst. Před zápasem jsem nijak zvlášť nervózní nebyl. Všechno jde teď na podzim tak rychle, že na trému ani není čas. Před úvodním hvizdem ke mně přišel už na hřišti Tomáš Rosický, a řekl mi, abych nebyl nervózní, hrál to, co umím a užil si. Tak jsem se snažil poslechnout,“ říkal spokojeně Jiráček.

Petr Jiráček (vlevo) v souboji se Skotem Alanem Huttonem.foto: ČTK/AP/Scott Heppell

Právě on už v páté minutě naservíroval ideální přihrávku Milanu Barošovi, který ale přestřelil branku. „Škoda, kdybychom vedli, bylo by to snazší. Ale nikdo se na Milana nezlobí, to se prostě stane občas každému. Důležité je, že jsme vybojovali bod. Já jsem šťastný, že jsem u toho mohl být. Pro mne bylo nejhorších těch závěrečných dvacet minut na lavičce, kdy mě hrozně z nervozity bolel žaludek,“ přiznal plzeňský nováček.

Reklama

Související témata: