Hlavní obsah

VIDEO: Exkluzivní góly, striptýz i boltovská gesta. To vše nabídl boj o EURO

PRAHA

Skupinová fáze kvalifikace je dobojována, ti úspěšní se mohou těšit na přímý postup, nebo aspoň do baráže. Zbyla spousta čísel a faktů, ale vy se můžete podívat i na mix zajímavých momentů, které boj o fotbalové Euro 2012 přinesl.

Foto: Darren Staples, Reuters

Švýcarská fotbalová hvězdička Xherdan Shaqiri se parádně trefil proti Anglii.

Článek

Začínáme skvělou střelou Švýcara Xherdana Shaqiriho. Ta ale jen korigovala na 1:2 v boji s Anglií, která pak ještě přidala další branku. Nechybí Portugalec Ronaldo, ani jeho pokus ale neznamenal vítězství, jen snížení na konečných 1:2 v utkání s Dány.

Španělu Xavimu pomohla ve střetnutí s Litvou k pozoruhodné brance teč. To pokus Portugalce Raula Meirelese skončil jen na břevně islandské brány. Seveřané přesto podlehli 1:3. Bastian Schweinsteiger parádně dal jeden ze třinácti gólů San Marinu.

Řek Vassilis Torossidis po vydařené kombinaci zařídil výhru Řekům na Lotyši. Pobavit by vás mohl sérií skvělých zákroků Jurgen Macho, brankář Rakušanů, kteří se v neuvěřitelné přestřelce nakonec rozešli smírně s Belgií 4:4.

Slovinec Dare Vršic (vpravo) se raduje z branky.foto: Reuters/Srdjan Zivulovič

Ázerbájdžánec Razhad Sadygov zařídil cennou výhru nad Turky po vtipném přenechání míče od spoluhráčů. Hamit Altintop nasadil těžký turecký kalibr proti Kazachstánu. Jeho volej se chytat nedal. To Francouzi k dalšímu gólu v nabídce spíše doškobrtali. Mezi střelce se zapsal Florent Malouda.

Portugalec Manuel Fernades se trefil báječně, dával na 4:3 proti Kypru, ale v samém úvodu kvalifikace se nakonec portugalský tým musel spokojit s divokou remízou 4:4.

Italové odmítli překvapení v souboji s Estonci. Leonardo Bonucci byl na konci chytře rozehraného rohu. Nizozemec Ibrahim Afellay se podílel na utancování švédské obrany. A Slovinec Dare Vršič svým příspěvkem do téhle přehlídky nastolil otázku, jak je možné zastavit míč ve vzduchu.

Srbský vlastenec v podání Aleksandara Lukoviče výrazně pomohl Estoncům, ti ale v té chvíli ještě ani zdaleka netušili, kam až v kvalifikaci dokráčí. Adam Szalai se po parádní trefě proti San Marinu inspiroval snad Usainem Boltem, ale konečné radosti se Maďaři nedočkali. Na rozdíl od Černohorců, jejichž hvězda Mirko Vučinič se umí při oslavách gólu pořádně rozjet. Dají mu šanci takhle jásat i čeští fotbalisté v baráži?

Reklama