Hlavní obsah

Mourinho povede Chelsea v osmifinále LM proti Portu

NYON

Trenér Chelsea José Mourinho v osmifinále Ligy mistrů povede svůj tým do souboje proti Portu, kde před odchodem do londýnského klubu trénoval. Duel českých krajánků bude k vidění v duelu Celtiku Glasgow, kde hraje Jiří Jarošík, s AC Milán, za který nastupuje Marek Jankulovski. Rozhodl o tom los ve švýcarském Nyonu.

Foto: FC Chelsea

Fotbalisté Chelsea nastoupí v osmifinále LM proti Portu.

Článek

Záložníka Arsenalu a kapitána české reprezentace Tomáše Rosického čeká dvojutkání proti Eindhovenu. Obhájce vítězství Barcelona v osmifinále zase vyzve předchozího vítěze z roku 2005 Liverpool a souboj gigantů nabídnou bitvy Realu Madrid s Bayernem Mnichov. Další dvojice tvoří Lille - Manchester United, AS Řím - Lyon a Inter Milán - Valencie.

Jarošíka zastihl výsledek losu po tréninku Celtiku, který se chystá na nedělní velké derby s Rangers. Vytáhlý záložník osmifinálový souboj s Milánem vítá. "Určitě to beru, nedávno jsem někomu říkal, že by zrovna Milán nebyl špatný. Tak se mi to vyplnilo. Naopak jsem si moc nepřál třeba Lyon a Barcelonu," řekl ČTK Jarošík, který prý před zápasem popíchne i svého bývalého spoluhráče z reprezentační jednadvacítky Jankulovského. "Teď na to není čas, ale až se zápas bude blížit, tak si určitě zavoláme," plánoval Jarošík.

Nijak se nepozastavuje nad tím, že v letošní sezóně zatím Milán herně i výsledkově tápe. "Hraje se až za dva měsíce, to může být všechno jinak. A Milán má hlavně s takovými zápasy veliké zkušenosti, což o nás třeba neplatí," připomněl Jarošík skutečnost, že Celtik postoupil ze skupiny poprvé v historii.

Na Porto možná už s Čechem

Kontroverzní kouč Chelsea Mourinho se chystá na velký návrat. Právě v Portu si udělal skvělé jméno, když klub dovedl v roce 2003 k výhře v Poháru UEFA a o rok později i k triumfu v Lize mistrů. Vzápětí odešel právě do Chelsea, kterou zatím dovedl nejdále do semifinále soutěže.

Proti Portu už ale možná bude moci počítat s brankářskou jedničkou Petrem Čechem. Opora české reprezentace se zotavuje z říjnové operace fraktury lebky a osmifinálové zápasy Ligy mistrů na přelomu února a března by měla stihnout.

"Ten zápas bude jenom o souboji Josého a Porta. José má v Portugalsku velký respekt, protože pro zemi získal Ligu mistrů. My k Portu chováme také respekt, protože každý, kdo se dostane ze skupiny, si ho zaslouží," uvedl sekretář Chelsea David Barnard. Mourinho má Porto dokonale přečtené, Chelsea navíc může spoléhat i na zkušenosti obránců Ricarda Carvalha a Paula Ferreiry, kteří s Mourinhem na Stamford Bridge odešli právě po předloňském triumfu v LM.

Poslední dva vítězové proti sobě

Pikantní bude i střet Barcelony s Liverpoolem, pětinásobným šampionem soutěže, který vede španělský kouč Rafael Benítez a v týmu má tři své krajany: brankáře Josého Reinu a záložníky Xabiho Alonsa a Luise Garcíu. Právě García bude ostře sledovaným mužem: v Barceloně dříve působil a stále má na Nou Campu mnoho kamarádů.

"Určitě to budou velmi výjimečné zápasy, když na sebe narazí dva poslední vítězové Ligy mistrů. Liverpool bude velmi těžkým protivníkem, vyznává fyzicky náročný styl fotbalu. Ale my zase známe některé jeho hráče," řekl prezident Barcelony Joan Laporta.

"Určitě to budou velmi výjimečné zápasy, když na sebe narazí dva poslední vítězové Ligy mistrů. Liverpool bude velmi těžkým protivníkem, vyznává fyzicky náročný styl fotbalu. Ale my zase známe některé jeho hráče," řekl prezident Barcelony Joan Laporta.

Duel Real vs. Bayern - pojedenácté za posledních šest let

Real s Bayernem se utkají už posedmnácté v historii a pojedenácté za posledních šest let. Lepší bilanci má Bayern, který ve vzájemných soubojích devětkrát vyhrál, pětkrát se radoval z vítězství Real. V poslední době se ale více daří Realu: královský klub z Madridu vyřadil Bayern z osmifinále v sezoně 2003/04 a také ve čtvrtfinále o dva roky dříve.

Také Manchester United má co oplácet svému osmifinálovému soupeři z Lille, s nímž se loni utkal v základní skupině a ani jednou ze dvou zápasů se nedokázal střelecky prosadit. Po bezbrankové remíze na Old Trafford Lille vzápětí doma Manchester porazilo 1:0, oslavilo historicky první výhru v Lize mistrů a Manchester i díky těmto ztrátám senzačně obsadil poslední místo ve skupině.

Los osmifinále Ligy mistrů:
FC Porto - Chelsea Londýn
Celtic Glasgow - AC Milán
PSV Eindhoven - Arsenal
Lille - Manchester United
AS Řím - Olympique Lyon
FC Barcelona - FC Liverpool
Real Madrid - Bayern Mnichov
Inter Milán - Valencie
První zápasy se budou hrát 20. a 21. února, odvety jsou na programu 6. a 7. března.

Reklama