Hlavní obsah

Mourinha čeká v osmifinále Ligy mistrů návrat do Porta

PRAHA

Čtyři zbývající duely uzavřou ve středu večer úvodní polovinu osmifinále fotbalové Ligy mistrů. A fanoušci se mohou těšit na opravdové lahůdky: ostře sledovaný bude především souboj posledních dvou vítězů prestižní soutěže Barcelony s Liverpoolem a další návrat trenéra Chelsea Josého Mourinha na stadión Porta, s nímž ovládl Ligu mistrů v roce 2004.

Článek

Krátce po nečekaném triumfu portugalský kouč kývl na nabídku majitele Chelsea Romana Abramoviče a zamířil na Stamford Bridge. Se svým bývalým zaměstnavatelem se Mourinho střetl hned následující podzim v základní skupině Ligy mistrů a v domácím zápase se na jeho hlavu snesl plivanec portského fanouška. Kontroverzní kouč je na podobné reakce divokého portugalského publika připraven i nyní.

"V Portu jsem byl za hvězdu. Od lidí, kteří nezapomněli na moji práci pro klub, čekám aplaus a velké přivítání, dokonce možná ovace vstoje. Od těch, kteří zapomněli ty dva roky, očekávám vypískání, možná dokonce doprovázené inzultací. Ale já jsem nyní přijel do Porta hrát fotbal a nic jiného," prohlásil Mourinho.

Jeho svěřenci se na přelomu roku ocitli v krizi, z níž je dostal návrat gólmana Petra Čecha po zranění. Reprezentační jednička už sedmkrát za sebou neinkasovala a svoji sérii bude chtít jistě protáhnout i v utkání Ligy mistrů. Šanci má o to větší, že do sestavy Chelsea se už zřejmě definitivně vrátila opora zadních řad John Terry. Naopak chybět budou zranění Boulahrouz, Joe Cole a Ashley Cole.

Porto vstupuje do dvojzápasu v roli jasného outsidera, ale argentinský záložník Lucho Gonzalez se nevzdává. "Fotbal je plný překvapení. Absolutně nikdo neočekával výhru Porta v roce 2004, a vidíte, stalo se," řekl šestadvacetiletý středopolař, o něhož prý projevil zájem soupeř z Chelsea. "Jsem nadšený zájmem Chelsea. Četl jsem v argentinských novinách, že mě chtějí v budoucnu získat, ale teď myslím jen na Porto a vyřazení Chelsea," dodal. Trenér Porta Jesualdo Ferreira zřejmě vyloží na stůl ofenzivní karty a nastoupí s třemi útočníky.

Liverpool se soustředí na defenzivu

Naopak hlavně na obranu se zaměří Liverpool, který bude čelit útočným hrátkám Barcelony. V souboji dvou posledních vítězů soutěže je sice favoritem katalánský klub, ale jeho nepříliš dobrá forma, umocněná víkendovou porážkou na hřišti Valencie, dává Liverpoolu solidní šanci na úspěch.

"Myslím, že máme dobrou příležitost na slušný výsledek v obou utkáních. Určitě nejsou neporazitelní," prohlásil útočník Peter Crouch s vědomím, že Barcelona Liverpool ještě nikdy neporazila. "Dobrým výsledkem by pro nás byla remíza se vstřeleným gólem. Věřím, že s naší dobrou defenzivou a brejkovými typy hráčů je můžeme překvapit," dodal vytáhlý reprezentační střelec.

S remízou na Nou Campu kalkuluje i středopolař Steven Gerrard. "V případě remízy budeme mít fantastickou šanci, protože oni nevědí, jaký úder na ně připravíme na Anfield Road," varoval španělský velkoklub kapitán Liverpoolu, který se těší na první utkání proti hvězdnému Brazilci Ronaldinhovi. "Bude to poprvé, co ho uvidím. Těžko ho stačí sledovat pouze v televizi, protože on se zdá jako absolutní génius," dodal.

Pokles formy barcelonského týmu naznačovalo už účinkování ve skupině, kde Barcelona zachránila postup až v posledním zápase s Brémami. Trenér Frank Rijkaard ale nemůže být spokojen ani s výkony v Primera División. "Chtěli jsme hrát svým obvyklým stylem, ale zase jsem nebyli schopni skórovat," řekl nizozemský kouč po prohře 1:2 ve Valencii. "Možná je to ale dobře a donutí nás to nic proti Liverpoolu nevypustit. Když nevyhrajete poslední utkání, musíte vyhrát následující," dodal Rijkaard.

Záležet také možná bude na tom, jak se oba tábory vyrovnají s incidenty v týmu, které je před vzájemným soubojem potkaly. Kamerunec Samuel Eto´o odmítl před týdnem nastoupit jako střídající hráč a ostře se pustil do kouče Rijkaarda i do Ronaldinha. V Liverpoolu se zase během tréninkového kempu v Portugalsku v opilosti pohádali John Arne Riise a Craig Bellamy, jenž zřejmě neunikne pokutě.

Baroš věří v základní sestavu

Klid nepanuje před úvodním duelem na hřišti italského AS Řím ani v táboře Lyonu. Černý kůň soutěže na začátku jarní sezóny polevil ze svého tempa, ale poslední dvě utkání francouzské ligy už opět zvládl na jedničku. Trenérovi Gerardu Houllierovi navíc dělá radost i fakt, že se uzdravuje Portugalec Tiago. "Jeho stav je o mnoho lepší. Minulý týden raději netrénoval, chtěl jsem ho raději mít v pořádku na středeční zápas," vysvětlil bývalý kouč Liverpoolu. V účast v základní sestavě doufá český útočník Milan Baroš, který v posledním ligovém utkání přišel na hřiště až na závěrečnou půlhodinu.

Lyon si bude muset dát největší pozor na kanonýra Franceska Tottiho, jehož označil Brazilec Juninho za jednoho z deseti nejlepších fotbalistů světa. Kouč Římanů Luciano Spaletti může spoléhat i na příznivou domácí bilanci; italský celek totiž na vlastním stadionu už v osmi pohárových zápasech za sebou neprohrál.

Poslední středeční duel obstarají Inter Milán a Valencie. Hosté mají svému soupeři co vracet; na podzim 2004 totiž Španělé doma italskému týmu podlehli ostudně 1:5. Po víkendovém vítězství nad Barcelonou ale panuje ve Valencii optimismus. "Již dříve jsem říkal, že Inter je skvělý tým, ale my nejsme jako mužstva, která hrají italskou ligu," varoval Milánské kouč Sánchez Flores. K dispozici by měl už mít brankáře Caňizarese, naopak otazník visí nad startem Rubena Baraji.

Inter vyhrál v lize už 16 zápasů za sebou, ale trenér Roberto Mancini je opatrný. "Liga mistrů je nevyzpytatelná soutěž. Můžete mít neobyčejný rok, a pak kvůli jedné nevydařené noci přijít o všechno," prohlásil Mancini, který ve víkendovém zápase šetřil střelce Adriana a poslal ho až na posledních 30 minut.

Středeční program Ligy mistrů (začátky ve 20:45)
AS Řím - Lyon, rozhodčí Riley (Angl.),
Barcelona - Liverpool, Vassaras (Řec.),
Inter Milán - Valencie, Hansson (Švéd.),
FC Porto - Chelsea, Busacca (Švýc.).

Reklama

Související témata:
  Real Madrid - Bayern dnes 21 : 00
20240508T21 : 00:00+0200
Real Madrid vs. Bayern
Real Madrid vs. Bayern
Real Madrid
Bayern
  Real Madrid - Bayern dnes 21 : 00
20240508T21 : 00:00+0200
Real Madrid vs. Bayern
Real Madrid vs. Bayern
Real Madrid
Bayern
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.