Hlavní obsah

Mourinho: Porto na sebe může být pyšné

PRAHA

Nestává se příliš často, aby se sebevědomý kouč fotbalistů Chelsea José Mourinho pochvalně vyjadřoval na adresu soupeře. Vzpomínky na tři roky starý nečekaný triumf v Lize mistrů s Portem však zřejmě byly po úterní odvetě osmifinále prestižní evropské soutěže silnější než Mourinhova hrdost, a tak kontroverzní kouč netradičně vysekl poklonu i portugalskému rivalovi.

Článek

"Porto může být pyšné na to, co v obou utkáních předvedlo. Myslím, že utkání bylo stále otevřené, a to dokonce, i když už jsme vedli 2:1," prohlásil portugalský trenér. Po prvním poločase, kdy se za záda českého gólmana Petra Čecha trefil Quaresma, přitom jeho tým balancoval na hraně vyřazení, a tak musel milionářským hvězdám pořádně promluvit do duše.

"Řekl jsem jim: 'Jestli se bojíme, můžeme raději zůstat doma. Jestli si chceme užít tuhle novou výzvu, že jsme nyní vyřazeni a máme 45 minut na to vrátit se zpět, tak pojďme a užijme si ji'," přiblížil Mourinho, co se dělo o přestávce v kabině.

Jeho slova padla na úrodnou zem už po třech minutách, kdy přišel lacino k vyrovnávací trefě Robben. "Reakce na má slova byla dobrá. Najednou to bylo 2:2 a my měli šanci postoupit," uvedl kouč Chelsea. Hostující brankář Helton se po inkasovaném gólu chytal za hlavu. "Balon se přede mnou odrazil a já neudělal správný pohyb. Diváci ze mě měli legraci, ale je to jejich stadion a já tomu rozumím. Beru zodpovědnost na sebe," sypal si popel na hlavu nešťastný gólman.

Jedenáct minut před koncem završil obrat Ballack a svým druhým gólem v ročníku umlčel zvětšující se zástup kritiků. "Byl to od Michaela skvělý gól. Nerozhoduji se podle kritiků, zda nastoupí. Rozhoduji se ve své hlavě, jen někdy akceptuji názor asistentů, nic víc," dodal Mourinho.

Trenér Porta Jesualdo Ferreira nesl vyřazení statečně a na svůj tým byl pyšný. "V první půli jsme byli lepší než Chelsea a zaslouženě vedli. Náš klub je silný a máme cíl uspět v příštím ročníku. I přes porážku zůstaneme pozitivní," uvedl kouč portugalského šampiona.

Liverpool oprašuje vítězné vzpomínky

Zato španělský mistr své vystoupení v Lize mistrů kladně hodnotit rozhodně nebude. Barcelona se štěstím unikla vyřazení už v základní skupině a v osmifinále proti předloňskému šampiónovi Liverpoolu jen potvrdila, že obhájci trofeje to v následujícím ročníku obvykle daleko nedotáhnou. "Musíme Liverpoolu pogratulovat. Má skvělý tým, skvěle organizovaný v defenzivně a mentálně nesmírně silný. Celkový výsledek je správný," přiznal sportovně Rijkaard.

Přestože nasadil trojici útočníků, jeho svěřenci hlavně v úvodu příliš nebezpeční nebyli. "Moji hráči na hřišti usilovně pracovali, ale bohužel to nebylo jejich maximum. Vyhráli jsme, ale se štěstím," prohlásil nizozemský kouč po vítězství katalánského klubu 1:0, které ale kvůli domácí prohře 1:2 na postup nestačilo. "Dvojzápas se nerozhodoval dnes, ale v prvním duelu. Sezóna pro nás ještě nekončí, ale jsme hodně zklamaní," dodal Rijkaard.

Fanoušci Liverpoolu pomalu začínají oprašovat vzpomínky na dva roky starý triumf, nečekané vyřazení loňského vítěze navíc hráčům "Reds" pořádně zvedlo sebevědomí. "Když přejdeme ve dvou zápasech přes nejlepší tým v Evropě, musíme být připraveni na každého. K cíli vede stále dlouhá cesta, ale tohle vítězství nám dodalo velké sebevědomí," varoval další soupeře Liverpoolu kapitán Steven Gerard.

"Máme respekt před všemi týmy, ale nebojíme se nikoho," doplnil ho Xabi Alonso. Spolu s ostatními spoluhráči si i přes domácí porážku vyslechl z úst kouče Rafaela Beníteze slova chvály. "Jsem na ně pyšný. Zasloužili jsme si postoupit, měli jsme ale skórovat a v první půli dokonce víc než jednou," připomněl dvě břevna a jednu tyč, které liverpoolští hráči orazítkovali. "Téměř vše bylo perfektní, ale jen téměř, protože jsme dostali gól. I po něm jsme ale byli schopni vytvářet si z brejků šance. Nyní uvidíme, co se stane při losu," dodal Benítez.

Baroš Lyonu nepomohl 

Na los se může nečekaně těšit i AS Řím, který překvapivě triumfoval na dosud nedobytné půdě Lyonu. Trenér Luciano Spalletti zřejmě moc dobře věděl, proč v ligovém zápase šetřil některé hvězdy. Po remíze 1:1 na hřišti posledního Ascoli sice sklidil posměch italské veřejnosti, ale satisfakce byla o to sladší. "Kluci do puntíku splnili taktické pokyny. Hráli výborně od začátku a vstřelili dva krásné góly. Tým byl dnes večer naprosto perfektní," pochvaloval si Spalletti.

Zato kouči Lyonu Gérardu Houllierovi zřejmě stoupl již tak vysoký krevní tlak, s nímž měl v minulosti problémy. Vládce francouzské ligy již poněkolikáté za sebou nezvládl roli černého koně a tentokrát v domácím prostředí naprosto vyhořel. "Je to bolestivé, ale Řím byl lepším týmem, to je potřeba připustit," prohlásil bývalý kouč Liverpoolu.

"Dnes jsme nebyli ve hře dopředu tak nebezpeční a také kolektivně jsme nebyli tak silní, jak bychom měli v těchto případech být. Jednoduše to nebyla naše noc," dodal Houllier, kterého ani nepříznivý stav nedonutil poslat na hřiště českého útočníka Milana Baroše.

Reklama

Související témata: