Hlavní obsah

Čech: Po Essienově trefě bylo jasné, že Valencie zvrat nestihne

Efektivní, dobře organizovaná. Taková je podle gólmana londýnské Chelsea Petra Čecha španělská Valencie. Londýnský klub přesto dokázal v úterní čtvrtfinálové odvetě Ligy mistrů na trávníku soupeře vybojovat po vítězství 2:1 postup. Čech se k utkání vrátil ve středu při telekonferenci s českými novnáři...

Foto: REUTERS/Felix Ordonez

Petr Čech gestikuluje během čtvrtfinále Ligy mistrů proti Valencii.

Článek

S jakou taktikou jste šli do úterního zápasu ve Valencii?

Věděli jsme, že musíme dát gól, abychom byli schopni zápas dotáhnout alespoň do prodloužení. Utkání bylo oboustranně dobře organizované, nikdo nechtěl udělat chybu. Valencii se povedl první poločas. My jsme dokázali udržet klid a morálku, zachovali jsme trpělivost. Věřili jsme, že minimálně ten jeden gól jsme schopni dát.

Po prvním poločase na tom ale byli lépe domácí, vy jste se prosadili až po přestávce...

Postup jsme si zasloužili, vývoj druhé půle jsme zcela kontrolovali. Brzy jsme vyrovnali, Valencie znervózněla. Rozhodnutí mohlo přijít dřív, ale Caňizares měl svůj den a předvedl pár skvělých zákroků. V závěru už se asi všichni podvědomě chystali na prodloužení, my jsme se ale do poslední chvíle snažili tvořit a rozhodnout. Po Essienově trefě přišlo velké uvolnění, bylo jasné, že Valencie dva góly nemůže stihnout.

Co považujete za přednosti a slabiny španělského týmu?

Síla Valencie je v organizaci a efektivitě. To se ukázalo i v úterý. Měli prakticky dvě šance a obě stoprocentní. V závěru odešli fyzicky, u nás se naopak projevila kvalitní příprava a schopnost vyrovnat se s velkým zápasovým zatížením.

Vy jste si ale v úterý moc nezachytal...

Zahrál jsme si alespoň při rozehrávkách. Je ale pravda, že pro gólmana není příjemné, když si během zápasu prakticky nesáhne na míč.

Brankářské opory Chelsea a Valencie dělí generační odstup, Caňizares je o víc než dvanáct let starší, než vy. Umíte si představit, že budete v jeho věku v takové formě?

V takovém věku už je to především otázka zdraví. Doufám, že vydržím hrát hodně dlouho, ale kdybych cítil, že už na to nemám, tak bych odešel.

Jak jste viděl vítěznou trefu Essiena, který se v pravý čas vrátil po zranění do sestavy? 

Vítězný gól jsem ještě opakovaně neviděl. Byla to pěkná rána, ale hodnotit ji nemohu.

Oslavili jste nějak postup mezi elitní čtveřici?

V kabině bylo veselo, ale oslavy nebyly nijak veliké. Vždyť jsme teprve v semifinále. Navíc jsme brzy cestovali zpět do Londýna, do postele jsem se ale stejně dostal až v pět hodin ráno.

Co jste říkal kanonádě v Manchesteru, který na Old Trafford vyprovodil AS Řím sedmigólovým debaklem?

Výsledek jsme se dozvěděli ještě v kabině a zprvu jsem tomu nemohl ani uvěřit. Věřil jsem, že United vyhrají, ale s takovým rozdílem proti dobře bránícím Římanům, to je šok.

Chelsea v semifinále s největší pravděpodobností čeká Liverpool. Jaká podle vás bude repríza semifinále 2005?

Bude to otevřené, šance vidím padesát na padesát. Oba týmy se dobře znají z ligy, bude záležet na momentálním výkonu, ale také momentálním štěstí.

Pokud se Eindhovenu nepovede v Liverpoolu zázrak, bude mít anglický fotbal v semifinále Ligy mistrů tři zástupce. To je slušná vizitka...

Dokazuje to, že anglický fotbal patří k tomu nejlepšímu v Evropě. Ostrovní týmy dřív doplácely na odlišný styl hry a jiný metr rozhodčích. To se hodně změnilo s příchodem jiných než anglických trenérů a cizích hráčů.

V letošní sezóně jste už s Chelsea vyhráli Ligový pohár. Čeká vás semifinále FA Cupu, boj o finále v Lize mistrů, stále jste ve hře o titul v Premier League. Je mezi těmi zbývajícími trofejemi nějaká, kterou byste si obzvlášť přál?

To lze jen těžko vybrat. Vyhrát ligu třikrát za sebou se ještě nikomu nepodařilo. FA Cup pro změnu ještě nemám. Klub zase čeká na triumf v Lize mistrů, naposled jsme vypadli před dvěma lety v semifinále. V každé soutěži, kterou hrajeme, chceme dojít co nejdál. Vzhledem k vývoji se ale blížíme do finále sezóny, která pro nás může být hodně úspěšná.

Reklama

Související témata: