Hlavní obsah

Žilina v přestřelce zdolala Dudelange a změří síly se Slavií

PRAHA

Soupeřem fotbalistů pražské Slavie v 2. předkole Ligy mistrů je Žilina. Slovenský šampión podle předpokladů v 1. předkole zdolal lucemburské Dudelange, ovšem především v defenzivě ve středu nijak nepřesvědčil. Po výhře 2:1 na hřišti soupeře se Žilina doma s Lucemburčany dostala do přestřelky, kterou vyhrála 5:4.

Článek

Tým vedený českým trenérem Pavlem Vrbou přitom již po půlhodině vedl 3:0, když se trefil i český záložník Pavel Devátý. Jenže pak Dudelange odhodilo ostych a zbytek zápasu vyhrálo 4:2, když využilo mnoha chyb domácí obrany a v závěru sahalo po vyrovnání. Jednu ze dvou branek Žiliny ve druhé půli pak obstaral i druhý Čech v sestavě obránce Benjamin Vomáčka.

"Když jsme vedli 3:0, tak si někteří hráči mysleli, že už je rozhodnuto. Naše obranná hra pak nestačila na útok Dudelange a hostující tým ukázal, že v Evropě už není malých týmů," řekl po zápase novinářům Vrba, kterého naštvaly čtyři inkasované branky. "S tím jsem velmi nespokojený. Snad to pro nás bude poučení do boje proti Slavii. Ale s touto obranou bychom proti ní neuspěli," dodal český trenér.

Ostrovním týmům se nedařilo

Ve zbývajících zápasech 1. předkola se nedařilo ostrovním týmům. Irské Derry City vypadlo s arménským Pjunikem Jerevan, velští New Saints nestačili na Lotyše z Ventspilsu a Linfield Belfast podlehl Elfsborgu. Právě se švédským celkem se v 2. předkole utká maďarský Debrecín vedený českým trenérem Miroslavem Beránkem.

Postup finskému Tampere United přes sanmarinského nováčka Muratu zajistil útočník Niemi, který se postaral o tři ze čtyř branek svého týmu. Pozornou obranou pak došli do 2. předkola fotbalisté Levadie Tallinn. V odvetě ubránili bezbrankovou remízu, která je díky výhře 1:0 z úvodního duelu na hřišti soupeře posunula dále přes makedonský Prilep.

Boje o postup do základních skupiny Ligy mistrů pokračují 31. července a 1. srpna, kdy se hrají úvodní zápasy 2. předkola. Odvety jsou na programu o týden později.

MŠK Žilina - F91 Dudelange (Luc.) 5:4 (3:1)
Branky: 29. a 75. Štyvár, 9. Devátý, 11. Lietava, 64. Vomáčka - 40. Di Gregório, 50. Hammami, 72. Guthleber, 82. Lukič. První zápas 2:1, postoupila Žilina.
Sestava Žiliny: Kuciak - Pekarík, Vomáčka, Hubočan, Leitner - Štrba - Breška (46. Vladavič), Devátý, Jež - Štyvar (89. Pečalka), Lietava (60. Nemec).
Další zápasy:
IF Elfsborg (Švéd.) - Linfield Belfast (Sev. Ir.) 1:0 (1:0), první zápas 0:0, postoupil Elfsborg; Tampere United (Fin.) - Murata (San Marino) 2:0 (2:0), první zápas 2:1, postoupilo Tampere; Levadia Tallinn - Pobeda Prilep (Mak.) 0:0, první zápas 1:0, postoupil Tallinn; Ventspils (Lot.) - FC New Saints (Wales) 2:1 (1:0), první zápas 2:3, postoupil Ventspils; Pjunik Jerevan (Arm.) - Derry City (Ir.) 2:0 (1:0), první zápas 0:0, postoupil Pjunik; FK Tirana (Alb.) - NK Domžale (Slovin.) 1:2 (0:1), první zápas 0:1, postoupilo Domžale; HB Tórshavn (Faer. ostr.) - Hafnarfjördur (Isl.) 0:0, první zápas 1:4, postoupil Hafnarfjördur.
Soupeři pro 2. předkolo:
MŠK Žilina - Slavia Praha, FC Kodaň - Beitar Jeruzalém, Besiktas Istanbul - Šerif Tiraspol, Astana (Kaz.) - Rosenborg Trondheim, Genk - FK Sarajevo, Glasgow Rangers (- Zeta Golubovci (Č. Hora), Zaglebie Lubin (Pol.) - Steaua Bukurešť, Crvena Zvezda Bělehrad - Levadia Tallinn, Pjunik Jerevan - Šachtar Doněck, Ventspils (Lot.) - Salcburk, Tampere United (Fin.) - Levski Sofia, Debrecín (Maď.) - IF Elfsborg (Švéd.), BATE Borisov (Běl.) - Hafnarfjördur (Isl.), NK Domžale (Slov.) - Dinamo Záhřeb.

Reklama

Související témata: