Hlavní obsah

Fenerbahce proti Chelsea otočilo skóre, anglické derby bez vítěze

PRAHA

Fotbalisté anglické Chelsea neudrželi vedení na hřišti Fenerbahce Istanbul a ve středečním prvním zápase čtvrtfinále Ligy mistrů prohráli 1:2. Londýnský klub vedl po vlastním gólu Deivida, po přestávce skóre otočili Kazim a výstavní ranou ukončil neporazitelnost Chelsea v soutěži Deivid. Ve druhém zápase remizoval Arsenal s Liverpoolem 1:1. Odvety se hrají příští úterý.

Článek

Favorizovaná Chelsea šla do vedení ve 13. minutě. Ostrý centr Maloudy srazil za záda vlastního gólmana Deivid. Za chvíli bombou z dálky orazítkoval břevno Essien. Domácí se většinou proti anglickému celku bránili, hlavička Drogby skončila těsně vedle levé tyče, mimo zamířil i Lampard. Po půlhodině Ballack vyslal kolmou přihrávkou Drogbu, ten obešel Aurelia a plné ruce práce měl brankář Demirel.

Domácí se ale přes ustrašený první poločas nevzdali a po přestávce dokázali srovnat. Za obranu se dostal střídající Kazim Kazim a propálil Cudiciniho, který dostal šanci místo stále zraněného Petra Čecha. Z protiútoku mohl opět londýnský celek poslat do vedení Ballack, střelu nedokázal lépe umístit.

Chelsea pustila soupeře do hry a pykala. V 81. minutě napřáhl z třiceti metrů Deivid a parádní ranou odčinil své zaváhání při úvodním gólu utkání. Cudicini plachtil vzduchem zbytečně. Turecký klub, který byl před startem čtvrtfinále považován za největšího outsidera, duel dotáhl do vítězného konce. Během devadesáti minut nebyl ani jeden fotbalista napomínán žlutou kartou.

Liverpool veze z Arsenalu remízu

V duelu předloňského finalisty Arsenalu s vítězem z roku 2005 Liverpoolem převládaly od úvodních minut obrany. Ve 21. minutě poprvé chybovala defenzíva Liverpoolu, osamocený Van Persie ale těžký volej poslal nad hostující branku. Další ránu Nizozemce za okamžik s potížemi vytěsnil Reina na roh, z něj ale Van Persie našel Emmanuela Adebayora a ten hlavou nechytatelně zavěsil.

Domácí, v jejichž sestavě opět chyběl zraněný Tomáš Rosický, se ovšem radovali jen několik minut. Gerrard vybojoval míč, zakličkoval kolem několika hráčů Arsenalu a poslal ostrý centr před branku Almunii. Skluzem vyrovnal Dirk Kuijt.

Po přestávce vystřídal zraněného Van Persieho Walcott a hned o sobě dal vědět. Bombou z dvaceti metrů pořádně vystrašil Reinu, míč skončil půl metru vedle. V 67. minutě měl Arsenal kopat penaltu, zákrok Kuijta na Hleba rozhodčí jako penaltový neposoudil. Jistý gól Kanonýrům zmařil vlastní útočník Nicklas Bendtner. Dánský mladíček, který minulý týden dal gól českým fotbalistům v přátelském utkání, nepochopitelně na brankové čáře zkoušel v ofsajdové pozici tečovat dorážku Fabregase. Místo vedení domácích se pískal ofsajd a skóre se neměnilo.

Jubilejní 200. vzájemný zápas tradičních celků skončil remízou a do odvety příští úterý jde v lepší pozici loňský finalista prestižní soutěže Liverpool. Oba celky se ještě předtím utkají v sobotním utkání 33. kola Premier League.

Čtvrtfinále - první zápasy
FC Arsenal - FC Liverpool 1:1 (1:1)
Branky: 23. Adebayor - 26. Kuijt. Rozhodčí: Vink (Niz.). Diváci: 60 041.
Arsenal: Almunia - Touré, Gallas, Senderos, Clichy - Eboué (67. Bendtner), Flamini, Fabregas, Hleb - Van Persie (46. Walcott), Adebayor. Trenér: Wenger.
Liverpool: Reina - Carragher, Hyypiä, Škrtel, Fábio Aurélio - Gerrard, Mascherano, Xabi Alonso (77. Leiva) - Babel (56. Benajun), Kuijt - Torres (86. Voronin). Trenér: Benítez.
Fenerbahce Istanbul - Chelsea 2:1 (0:1)
Branka: 65. Kazim Kazim, 81. Deivid - 13. vlastní Deivid. Rozhodčí: Bo Larsen (Dán.). Diváci: 50 000.
Fenerbahce: Volkan - Önder, Lugano, Edú, Gökcek - Maldonado, Aurélio, Ugur Boral (54. Kazim Kazim) - Deivid, Alex - Kežman (72. Semih Sentürk). Trenér: Zico.
Chelsea: Cudicini - Essien, Terry, Carvalho, A. Cole - J. Cole (86. Anelka), Ballack, Makelele, Lampard (76. Mikel), Malouda - Drogba. Trenér: Grant.

Reklama

Související témata: