Hlavní obsah

Čech: Konečně se k nám obrátilo štěstí

PRAHA

Tři stoprocentní gólové šance zlikvidoval Petr Čech v brance Chelsea v úterním úvodním duelu semifinále Ligy mistrů na liverpoolském Anfield Road. Remíza 1:1 dává jeho týmu velkou naději pro středeční odvetu na Stamford Bridge, v němž by mohl londýnský klub poprvé v historii postoupit do finále této soutěže.

Článek

„V posledních semifinálových zápasech s Liverpoolem jsme měli smůlu, teď se k nám konečně obrátilo štěstí. Šli jsme mu naproti a splnili cíl, dát na Anfield Road gól,“ byla první slova Petra Čecha po úterním utkání pro The Sun. Stal se hrdinou zápasu. Velkou poklonu mu hned po zápase složil záložník Frank Lampard: „Big Pete byl fantastický. Je to nejlepší brankář na světě. A také největší smolař mezi hráči na světě. Při jeho vážných zraněních se ale dokázal vrátit zpátky a odvedl pro tým opět skvělou práci.“

Zákrok zápasu

Chelsea začala utkání aktivněji... „Začali jsme dobře. Vlastně až do gólu Kuyta jsme kontrolovali hru. Torres tam měl předtím šanci, ale jinak si prakticky soupeř žádnou velkou příležitost nevytvořil,“ Až v závěru první půle Kuijt Čecha zblízka prostřelil. „Byla to škoda, že jsme nezareagovali dostatečně pohotově na rychlou rozehrávku soupeře, všichni jsme se měli v té situaci zachovat lépe. Dostat gól do šatny, to není nikdy jednoduchá věc. Ale my jsme se s tím dokázali vyrovnat a ukázali jsme, že náš tým má velkou vnitřní sílu,“ citují Čecha jeho internetové stránky.

Český gólman Chelsea zachránil při třech velkých šancích. V první i druhé půli dvakrát vychytal kanonýra  Fernanda Torrese a největší obdiv sklidil za fantasticky vyraženou střelu Steve Gerrarda, mířící do horního rohu branky. BBC tento moment označila jako zákrok zápasu. „Každý z těch zákroků byl důležitý, protože jsem je předvedl v semifinále Ligy mistrů. Důležité je, že přišly v klíčových chvílích utkání, a ne někde za stavu 3:0, kdy už je dávno o výsledku rozhodnuto,“ konstatoval gólman.

„Při první šanci Torrese se vyplatilo, že jsem zůstal stát co nejdéle na nohou a dobře jsem mu tak zmenšil střelecký úhel. Podobné to bylo i při jeho druhé šanci v závěru zápasu, tam bylo důležité, že jsem se dokázal rychle přemístit k tyči a zavřel jsem mu střelecký úhel, tím pádem neměl moc místa, kam by střelu uklidil. Při střele Gerrarda byla výhodou moje výška, díky ní jsem stihnul konečky prstů vyškrábnout míč nad břevno,“ popsal svoje zákroky Čech.

Vyrovnání přišlo až v páté minutě nastavení po nešťastné hlavičce Riiseho do vlastní sítě. „Původně jsem si myslel, že ten gól nepadnul tak pozdě, že ještě zbývá několik minut, ale když jsme vyrovnali, ukazoval nám John Terry, že už bude hned konec zápasu. Samozřejmě mě moc potěšilo, že jsme v posledních vteřinách utkání stihli vyrovnat. Navíc si myslím, že se tento gól může ukázat jako rozhodující v celé semifinálové sérii. Jsme zase o krok blíže finále, ale jsme teprve v polovině a čeká nás ještě odveta. A Liverpool je velmi kvalitní soupeř, takže zdaleka není nic rozhodnuté. Každopádně je pravda, že větší šanci na postup máme nyní my,“ zhodnotil situaci Čech.

Zranění se hojí

Zápas odchytal opět nejen v přilbě, ale i s chráničem brady. „Především jsem rád, že hraji a v nejdůležitějších zápasech sezóny můžu být na hřišti u toho. Stav mého poranění v obličeji se opět výrazně zlepšil, takže i to je dobrá zpráva,“ oddechl si Čech.

Před středeční odvetou s Liverpoolem však Chelsea čeká v sobotu rozhodující boj o titul, v němž hostí Chelsea Manchester United. „Jsou to teď vzrušující fotbalové časy, tenhle týden je opravdu speciální! Právě pro takové zápasy člověk fotbal hraje. Na utkání se moc těším, bude to fotbalový svátek pro celou Anglii. Z našeho pohledu jsou karty rozdané jasně: chceme-li pomýšlet na titul, musíme našeho přímého konkurenta porazit. Věřím, že se nám to povede a budeme tak ve hře o titul až do posledního kola,“ přál si Čech.

Reklama

Související témata: