Hlavní obsah

Sparta si před pohárovou odvetou víc věří, takže se naděje nevzdává

PRAHA/ATÉNY

Naivitou letenský trenér Vítězslav Lavička rozhodně netrpí, i když jeho víra v úspěch v kvalifikační odvetě třetího předkola Ligy mistrů k podobným soudům svádí. „Naše šance jsou sice po domácí prohře s Panathinaikosem procentuálně nižší než před dvěma týdny, výhoda dobrého výsledku je na straně soupeře, ale o naději budeme v Aténách bojovat,“ tvrdil trenér Sparty před pondělním tréninkem na rozpáleném olympijském stadiónu v Aténách.

Článek

Pravdou je, že Sparta nemá v úterý večer pod horkým řeckým sluncem co ztratit. Pravdou ale také je, že smazat jednogólové manko z Prahy a porazit Panathinakos v jeho domácím prostředí o dvě branky se rovná téměř utopii. Zvláště v pekle, které Spartu pod Akropolí čeká.

Špiónovo varování a apel kapitána

„Děsivé prostředí. Ohně, petardy, bengálské ohně, explodující dělbuchy, na to všechno se musíte připravit,“ připomínal sparťanům Lavičkův špión Daniel Drahoupil, který Panathinaikos v minulých týdnech sledoval.

„Nesmíte se prostředí zaleknout, protože to by byla cesta do záhuby,“ apeloval na mladší spoluhráče i letenský kapitán Patrik Berger, nad jehož startem se po příletu do Atrén vznášel otazník. To proto, že letenského kapitána sužovala o víkendu viróza a střevní chřipka k tomu, v neděli vůbec netrénovalo a nebylo vůbec jisté, zda k odvetě bude moci nastoupit. „Už jsem v pořádku a hrát budu,“ řekl pro Sport.cz už v Aténách samotný Berger.

Trhlinu může přinést rovněž záložní řada Pražanů, neboť večerní trénink neabsolvoval Luboš Hušek, jemuž se opět přihlásila bolavá záda. Jeho start v úterním duelu je tak padesát na padesát.

Střelecké probuzení přineslo sebevědomí

Před dvěma týdny prohrála Sparta na Letné s Panathinaikosem 1:2, což v pohárové matematice znamená, že výhra 1:0 v odvetě jí k postupu nestačí, vítězství 2:1 by jí zajistilo pouze prodloužení, takže musí řeckého protivníka porazit minimálně o dva góly, aby do hlavní soutěže Champions League proklouzla a sto miliónů plynoucích už u pouhé účasti shrábla. Páteční střelecké probuzení Pražanů v ligovém prologu na jihu Čech stvrzené čtyřmi góly jisté naděje vzbuzuje.

„Něco jsme si vyzkoušeli, pokrok ve střelecké produktivitě udělali, dvou týdnů, jež nás od prvního zápasu s Panathinaikosem dělí, jsme také využili. Jsme sebevědomější než před první konfrontací, což by nám mohlo pomoci, abychom průběh odvety naklonili na naši stranu,“ meditoval na Olympijském stadiónu Vítězslav Lavička.

Najde Lavička dost odvahy?

Pochopitelně že i pod Akropolí si letenský kouč pochvaloval páteční čtyřgólové vítězství v domácí soutěži nad Českými Budějovicemi, jež zvedlo optimismus jemu i hráčům. „Všechno souvisí se vším. Kdybychom duel na jihu Čech nezvládli, měli bychom samozřejmě úplně jinou náladu. Úterní odveta ale bude samozřejmě o něčem jiném, než zápas proti Českým Budějovicím, protože Panathinaikos je přece jen jiná úroveň. Náš cíl se ovšem nemění – chceme o svou naději bojovat a o postup se poprat.“

Těžko však předpokládat, že by proti Panathinaikosu zvolil Lavička stejně ofenzivně laděnou sestavu, jako v pátek v ligovém duelu proti Jihočechům, tedy s Kuličem, Slepičkou a Doškem. „Je to jedna z variant, kterou můžeme použít,“ vykroutil se z odpovědi, zda na útok vsadí od samého začátku.

Kadlec: Chtělo by to rychlý gól

„Třeba se nám povede dát podobně laciný a rychlý gól, jako Panathinaikosu před dvěma týdny v Praze, čímž by odveta dostala jiný ráz,“ doufal Michal Kadlec, pro něhož bude úterní večerní duel začínající ve 20.45 našeho času zřejmě úplně posledním v dresu Sparty. Pokud by se totiž Sparta přes Panathinaikos do hlavní soutěže Ligy mistrů nedostala, nic už by Kadlecovu transferu do německého Leverkusenu nebránilo. Letenská generalita by nebyla proti, neboť finance utržené za Kadlecův přestup by zacelily díru v rozpočtu, která vznikne absencí v Lize mistrů.

„Sto miliónů plynoucích z pouhé účasti v Champions League nás nepoloží, kdybychom přes Panathinaikos nepostoupili a do hlavní soutěže se nedostali. Čímž samozřejmě neříkám, že bychom je nebrali,“ odmítl o odvetě pod Akropolí spekulovat jako o otázce sparťanského bytí a nebytí letenský generální manažer Jozef Chovanec. „Trenéři i hráči ví, že by před sebou měli okamžitě nový úkol – v Poháru UEFA projít základní skupinou a přežít zimu,“ dodával.

Když ne Liga mistrů, alespoň jaro v Poháru UEFA

Hráči samozřejmě stanovený cíl berou, i když snu o Lize mistrů se nevzdávají. „Vždyť je to příležitost nejen ke sto miliónovému zisku pro klub, ale i k tomu, aby se mladší spoluhráči ukázali a ve fotbalové Evropě zviditelněli,“ uvědomuje si důležitost odvety a případného postupu Patrik Berger. „Nic nevzdáváme, i když jsme si postupovou konstelaci pokazili pražským zápasem,“ přidával se Michal Kadlec.

„Dokud naděje žije, budeme o ní bojovat. Panathinaikos sice patří k nejlepším evropským mužstvům, ale nejlepší není,“ dodával spoluhráčům sebevědomí nejzkušenější hráč letenského kádru Patrik Berger

Jak Sparta hrála o Ligu mistrů?
1997 Salzburk postup
1998 Dinamo Kyjev vyřazena
2000 Zimbru Kišiněv postup
2002 Genk vyřazena
2003 Vardar Skopje postup
2004 Ferencváros Budapešť postup
2007 Arsenal vyřazena
2008 Panathinaikos Atény ???

Zápas se hraje ve 20.45 našeho času a rozhoduje ho Alain Hamer z Lucemburska.

Pravděpodobná sestava Sparty: Kozáčik – Voříšek, Řepka, Kučara, Kadlec - Kulič, (Hušek), Kladrubský, Berger – Slepička, Došek.

.

Reklama

Související témata: