Hlavní obsah

Velký zápas na Letné: Sparta strach nemá

PRAHA

Mistr klopýtá ligou, jeho výkony i výsledky jsou víc než rozpačité. Večer ho přitom čeká soupeř, který jej silou převyšuje jako osmitisícová hora Sněžku. Praha se po šesti dnech chystá na další velkolepý fotbalový večer. Sparta vstupuje do Ligy mistrů proti Chelsea.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

"Mají široký kádr. Například na místě defenzívního záložníka může nastoupit Petit (na snímku) nebo Geremi. A je to jedno. To my si dovolit nemůžeme," říká kouč Sparty Jiří Kotrba.

Článek
Fotogalerie

Stadión je stejně jako proti Nizozemsku zcela vyprodán, velká show proti klubu, který si podmanil ruský finanční magnát Roman Abramovič s odhadovaným majetkem deset miliard liber, může vypuknout. Nejbohatší český klub se vedle Londýňanů krčí s rozpočtem 300 miliónů korun. "Srovnávat po této stránce český a anglický fotbal? O tom se nemusíme bavit. Strach ale nemáme," říká k tomu kapitán Sparty Karel Poborský.

Kotrba: Důležité je, co bude na konci

Spartu čeká při pátém vstupu do Ligy mistrů těžká prověrka, ale nikdo se rozhodně necítí předem poražen. Byť je tým považován za jasného outsidera. "Kdybych nevěřil, že vyhrajeme, nechtěl bych být trenérem Sparty. Doufám, že můj tým může konkurovat i takovým protivníkům, jako je Chelsea," pravil odvážně Jiří Kotrba, jehož čeká v prestižní soutěži premiéra.

"Jdeme do války. Není důležité, co je na začátku za prognózy, ale co najdeme na konci," pravil k narážkám, že půjde o boj Davida s Goliášem. Zároveň však Kotrba plně respektuje sílu soupeře. Ví, že nemá význam se zaměřit na pokrytí jednotlivců. "A navíc mají velice široký kádr, jejich sestava se dá předem jen těžko odhadnout. Příklad? Je přece jedno, jestli nastoupí na místě defenzívního záložníka Petit nebo Geremi. To my si dovolit nemůžeme."

Před soubojem
Sparta
Blažek - Petráš, Hübschman, Johana, Zbončák - Poborský, Němec, Kováč, Ježek - Jun, Gluščevič (Sionko).
Chelsea
Cudicini - Johnson, Desailly, Terry, Bridge - Verón, Lampard, Geremi (Makelele) Duff - Mutu, Hasselbaink (Crespo)
Utkání začíná na Letné ve 20.45 h a jako hlavní ho řídí Němec Helmut Fleischer. Vysílá ČT2.

Chystají se změny v základní sestavě

V čem tedy vidět sparťanskou naději? Snad v tom, že narychlo poskládaný kádr soupeře není ještě úplně sehraný, nebo v tom, že jsou anglické týmy mimo ostrovy občas slabší. Také pohled do minulosti, ve které najdeme i nějaké skvělé výsledky Sparty s evropskými velkokluby, může domácí psychicky posílit.

Jako nejzářivější příklad lze uvést sezónu 2001/02, kdy Sparta rovněž tápala v lize, ale pak uhrála remízu s Bayernem a rozjela se k báječné jízdě Evropou. "Bayern ale nebyl tenkrát v takové formě jako teď Chelsea a nenakoupil tolik hráčů," upozorňuje Tomáš Hübschman.

Trenér Kotrba chystá proti neúspěšnému utkání s Libercem změny. Pohled na levou stranu obrany není radostný: Poledica je úplně z formy, asi nastoupí Zbončák, v rezervě je zatím odvržený Labant. Sparta už dva zápasy neskórovala, v útoku chce ovšem Kotrba dát útočníkům čas, aby se prosadili. "Tam zásadní změnu nechystám," tvrdí. Přesto možná Sionko nahradí Gluščeviče.

Abramovič přiletí do Prahy až dnes

Výprava Chelsea dorazila do Prahy včera ve 14 hodin. Ruský majitel klubu Roman Abramovič však na palubě chyběl. "Přiletí až odpoledne v den zápasu soukromým letadlem. Ale ani lidé z klubu přesně nevěděli, v kolik hodin," vysvětlil sekretář Sparty David Simon.

Chelsea se ubytovala v hotelu Praha, který mj. využívají i čeští reprezentanti. Klub prý s předstihem upozornil hotel, že na pokojích nesmí být v minibarech alkohol, jiná přání hosté neměli. Jídelníček konzultovali se švýcarským kuchařem, který v hotelu pracuje - převažovat budou ryby a těstoviny, požadavky byly i na dostatečné množství ananasu a pomerančů.

Hráči se na letišti příliš vybavovat nechtěli, rozdali pár podpisů a spěchali do autobusu. "Asi nás tady nečeká nic lehkého, v Lize mistrů nejsou slabí soupeři," uvedl kamerunský záložník Geremi. "Znám Poborského, v italské lize si udělal dobré jméno," říkal Argentinec Hernán Crespo, který do Chelsea přišel z Interu Milán.

Respekt ze soupeře měl francouzský středopolař Claude Makelele. "Sparta je v Lize mistrů a to mluví za všechno," mínil. "Máme spoustu šampiónů, ale jako tým jimi ještě nejsme. Soupeře si vážím," pravil trenér Claudio Ranieri, který na Letné před šesti lety vedl proti Spartě Fiorentinu.

Reklama

Související témata: