Hlavní obsah

Sparťan Kušnír: Lotyše neznáme, ale nic jiného než postup si nepřipouštíme

Nabitý program jen s devítidenní dovolenou, to je fotbalové léto v podání obránce Ondřeje Kušníra. Nejdřív slavil se Spartou mistrovský titul, oslavy mu však výrazně zkrátilo americké turné s reprezentací. A po týdnu volna už zase začala příprava, protože nová sezona odstartuje již v polovině července. Hned na jejím začátku Letenští rozehrají v Lotyšsku kvalifikaci Ligy mistrů.

Foto: ČTK/AP

Ondřej Kušnír (vlevo) v souboji s Američanem Damarcusem Beasleym.

Článek

Před pondělním losem druhého předkola Ligy mistrů vám hrozila cesta do Ázerbájdžánu, Gruzie či Arménie. Z tohoto pohledu je lotyšský Metalurg Liepaja asi příjemnější variantou, že?

Samozřejmě je lepší Lotyšsko, než letět někam do Ázerbájdžánu. Jinak fotbalově jsem na Lotyše ještě nenarazil, takže to pro mě a většinu kluků bude novinka.

Lotyšská liga je v plném proudu, obhájce titulu Liepaja je zatím třetí. Musíte tedy počítat s tím, že váš soupeř bude pořádně rozehraný.

Lotyši určitě budou spoléhat na to, že proti nám jsou mnohem rozehranější. Jenže nás v přípravě čekají kvalitní soupeři a jednoznačným cílem je postup. Nic jiného si nepřipouštíme.

Letos musí Sparta zvládnout víc předkol, ale proti nenasazeným soupeřům. Je pro ni tedy cesta do Ligy mistrů lehčí než v letech minulých?

Věřím, že by to tak mohlo být. Ale na druhou stranu pozor - tři předkola, to je šest zápasů. A také na mistrovství světa je jasně vidět, že už není slabých soupeřů. Fotbal umí hrát všude. Postup do Ligy mistrů je však náš letošní cíl.

Kapitán týmu Tomáš Řepka je spokojený s tím, že se letenský kádr věkově vyvažuje. To by mohlo v bitvě o Ligu mistrů také hrát roli.

Souhlasím. Třeba Marek Matějovský je zkušený hráč, který nám určitě pomůže. Kádr zůstal pohromadě a ještě se zkvalitnil. Je dobře vyvážený.

Patříte k hráčům, které by Sparta v dohledné době mohla prodat do zahraničí. Máte nějaké nabídky?

Nic zvláštního se kolem mě neděje.

Na nedávném turné jste s reprezentací porazili Spojené státy, které pak odletěly na mistrovství světa. Neříkáte si teď občas u televize, jak by asi v Africe dopadla česká reprezentace?

Je to těžké srovnat. Američané sice proti nám šetřili své opory, ale to je neomlouvá. Kvalitní jsou i jejich hráči z širší nominace - a na šampionátu pak proháněli Angličany. My se teď musíme soustředit hlavně na to, abychom úspěšně odstartovali kvalifikaci na EURO 2012.

Reklama

Související témata: