Hlavní obsah

Chovanec: Žilina je ze slovenských klubů nejdál

Neseděl u televize a nevybíral si při losu 4. předkola Ligy mistrů ten „správný“ míček v osudí. Jozef Chovanec měl v pátek několik pracovních schůzek a mezitím jeho týmu připadla Žilina. Na pikantní česko-slovenský duel se kouč fotbalové Sparty už teď těší. A přestože budou nasazení Pražané favoritem, soupeře nepodceňuje. „Šance jsou padesát na padesát,“ míní letenský trenér.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Trenér Sparty Jozef Chovanec

Článek

Na cestě do Ligy mistrů vás čeká poslední krok. Jakým bude Žilina soupeřem?

Máme k ní velký respekt. Je to konsolidovaný a úspěšný klub, který se stejně jako my dokázal dostat do závěrečného kola kvalifikace.

V osudí zbývala ke konci už jen Žilina a Partizan. Neměl jste obavy z bělehradského pekla?

Já přenos nesledoval, měl jsem několik pracovních schůzek. Mimo jiné i kvůli posilám.

Noví hráči tedy přijdou?

Dozvíte se to včas, je to otázka nejbližších dnů.

V Žilině jste hráli v únoru přípravný zápas, určitě ji dobře znáte.

My známe ji, ona zná nás. Navíc má trenéra Hapala, který hrával za Spartu. Ze slovenských klubů je podle mě nejdál. Poháry hraje pravidelně, převzala štafetu po Petržalce, která se dokázala probojovat do Ligy mistrů.

Začínáte doma, takže výhodu odvety má soupeř.

Myslím, že v předkolech to nehraje až takovou roli. S Liepajou jsme začínali venku, s Poznaní doma. Většina dvojzápasů je v kvalifikaci úžasně vyrovnaná.

Žilinu ještě v pohárech v řádné hrací době žádný český tým neporazil. Je to varování?

Největší varování je, že je to kvalitní mužstvo. Třeba ty české týmy neměly dostatečnou pokoru. Známe ty hlasy, že je slovenská liga slabší. Nebo běloruská - a výsledek jsme ve čtvrtek všichni viděli.

Srovnání české a slovenské ligy by podle vás vyznělo jak?

Myslím, že tři čtyři špičkové týmy jsou na stejné úrovni. Další slovenské kluby už přece jen pracují s menšími rozpočty než české. Ale prospěla jim redukce nejvyšší soutěže. Musíme si uvědomit, že ze slovenské ligy vzešli všichni reprezentanti na letošním mistrovství světa. Určitě mají dobrý potenciál, proto se i my na slovenský hráčský trh orientujeme.

Česko-slovenský duel bude asi pěkně vyhecovaný.

Bude důležitý, ne vyhecovaný. Věřím, že bude krásná kulisa, v níž půjde hlavně o sport. Takovou jsme ostatně zažili v zimě. Měl jsem tehdy možnost mluvit i s majitelem klubu. Žilina je jedním z nositelů myšlenky společné česko-slovenské ligy. Pracuje koncepčně, takže už poskytuje zázemí i slovenské reprezentaci. Nedělá přehmaty. Ligu vedl v minulé sezóně Slovan, přesto Žilina nepanikařila a titul nakonec získala.

Reklama

Související témata: