Hlavní obsah

Chovanec žádá odvahu, Sparta bude v Žilině vzývat pohárový zázrak

ŽILINA

Nevěříte na zázraky? Pak se ani nemusíte dívat na odvetu play-off o postup do fotbalové Ligy mistrů. Disciplinárními tresty a zraněními zdecimovaná Sparta minulý týden prohrála doma se Žilinou 0:2, takže projít do hlavní soutěže může opravdu už jen zázrakem. Na stadiónu Pod Dubňom se však o něj chce dnes večer od 20:45 pokusit. „Hlavně odvahu,“ žádá kouč Jozef Chovanec.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jozef Chovanec na tréninku fotbalistů Sparty

Článek

Situace českého mistra je víc než prekérní. Po úterní porážce se Žilinou doma prohrál také v sobotu s Plzní, takže představenstvo klubu bude po návratu ze Slovenska řešit nejen výkony a nedisciplinovanost hráčů, ale také pozici realizačního týmu.

„Neberu to tak, že jde o moji budoucnost ve Spartě,“ ujišťuje kouč a generální sportovní manažer Jozef Chovanec, po jehož demisi fanoušci v sobotu volali. „Jsme jediný zástupce českého fotbalu v pohárové Evropě, snažíme se držet jeho prapor. Co se dá dělat. Chybějí nám hráči a musíme s tím žít. Má to zásadní vliv na týmový výkon. Kdo to chce vidět, vidí to. Kdo nechce, nevidí,“ poukázal Chovanec před utkáním v Žilině.

Zeman skončil v béčku

Aby toho nebylo málo, soupiska se smrskla ještě o mladíka Zemana. „Po utkání s Plzní byl z disciplinárních důvodů přeřazen do béčka,“ oznámil stroze kouč.

Z klíčových hráčů mu tentokrát budou chybět vykartovaní Matějovský, Řepka a Brabec, k nim je nutno přičíst početnou marodku. Přesto Letenští ještě Ligu mistrů nebalí. Již od neděle se připravovali v Rajeckých Teplicích a koumali, jak rozjetou Žilinu zaskočit.

„V poločase dvojzápasu prohráváme 0:2 a víme, co musíme dokázat, abychom ještě dosáhli na postup. Jsem přesvědčen, že hráči pro to udělají maximum, protože účast v Lize mistrů je snem pro celou Spartu. Pro šanci na otočení vývoje play-off ale musíme změnit řadu věcí. Být proti prvnímu utkání odvážnější, agresivnější, odvést poctivý výkon a nedělat triviální chyby,“ má Chovanec jasno.

Trénink Sparty před odvetou v Žilině. Na snímku zleva Bondoa Adiaba a Léonard Kweuke.foto: ČTK/Jaroslav Podhorský

Blažek věří, že rychlý gól by přinesl drama

„Ideální by bylo dát co nejdřív rychlý gól, pak by to bylo hodně zajímavé,“ zasní se gólman Jaromír Blažek. „Pokud dá úvodní gól Žilina, bude to pro nás další komplikace. Předpovědět se to ale nedá. Vstřelit gól je naše přání, pak děj se vůle boží,“ říká 37letý brankář, který už moc příležitostí podívat se do Ligy mistrů nedostane. „V mém věku je to pravděpodobně asi jedna z posledních šancí, protože do padesáti chytat nebudu...“

Zatímco Chovanec se vrátil do míst vzdálených jen 50 kilometrů od Dolných Kočkovců, svého rodiště, naopak Žilinu přivedl k postupovému mečbolu český trenér Pavel Hapal. „Máme dva góly k dobru, ale celkovým favoritem tohoto duelu pro mě dál zůstává Sparta,“ tlumí kouč všeobecnou euforii. „Na oslavy není místo, stát se může cokoliv. Určitě nebudeme měnit náš herní styl. Zatáhnout se na vlastní polovinu a jen bránit výsledek, to by byla sebevražda,“ dodává Hapal.

Zápas začíná ve 20:45, přímý přenos vysílá ČT4. Rozhodovat bude Portugalec Benquerenca.

Předpokládané sestavy:
Žilina: Dúbravka - Guldan, Piaček, Pečalka, Mráz - Rilke, Jež, Bello, Majtán - Ceesay, Oravec. Trenér Pavel Hapal.
Sparta: Blažek - Adiaba, Kladrubský, Hejda, Pamič - Hoheneder - Sionko, Kucka, Vachoušek, Krejčí (Jeslínek) - Wilfried. Trenér Jozef Chovanec.

Reklama

Související témata: