Hlavní obsah

Spartu porazil gól Ronalda

ISTANBUL

Fotbalisté Sparty Praha byli v Lize mistrů blízko zisku vysněného bodu na hřišti Besiktase Istanbul. Stejně jako v Praze před dvěma týdny se však v poslední desetiminutovce radovali domácí. Brazilský obránce Ronaldo vstřelil rozhodující gól v 82. minutě, a tak ve hře o druhé postupové místo má nyní výhodu turecký klub.

Článek

Sparťané nastoupili v hustém istanbulském dešti překvapivě v základní sestavě s Krmašem, kterého trenér Kotrba poslal na trávník kvůli zvýraznění výškové převahy. Besiktas byl sice hnán divokým obecenstvem, ale do žádných zvláštních příležitostí se nedostával. Naopak hosté se jako první dostali ke střeleckému pokusu, ovšem Sionkův slabý pokus z hranice šestnáctky nemohl mít naději na úspěch.

Obrana Sparty skřípala

Očekávaný nápor istanbulských 'orlů' odstartovala až akce z patnácté minuty, kdy Blažek špatným vyběhnutím dostal do šance Dobru, jenže jeho tvrdý pokus z ostrého úhlu mířil daleko mimo. Ještě hůře mohlo být letenskému gólmanovi v 26. minutě, kdy se na sparťanskou branku znovu řítil záložník polského původu, ale zastavila ho až záchranná brzda Johany; ten uviděl třetí žlutou kartu v rozehrané soutěži a v příštím utkání na Chelsea si nezahraje.

Sparta musela i nadále odolávat narůstajícímu tlaku domácích. Hosté nedokázali ve středu hřiště podržet míč a soupeřovy kolmé pasy připravovaly zvlášť stoperské dvojici Pražanů těžké chvíle. Naštěstí pro Spartu domácí často zastavoval zdvižený praporek rozhodčího, signalizující ofsajd. Až v závěru poločasu se hosté začali z tlaku opět vymaňovat a dvakrát se pokusili i o střelbu: rána Poborského stejně jako pokus Sionka o nůžky ale mířily mimo tyče.

Velký nápor Besiktase

I na úvod druhé půle se ke střelbě dostali první hosté, jenže domácí, podporovaní hlučným, ale až překvapivě slušným obecenstvem, cítili, že nyní musejí dát do ofenzivy úplně všechno. Remíza by totiž jejich plány na úspěch v základní skupině hodně srazila. A tak bylo před Blažkem často horko. V 55. minutě musel sparťanský brankář hned dvakrát zachraňovat nedorozumění svých spoluhráčů, ale pokaždé byl úspěšnější než soupeř.

Míč ale byl většinou na protivníkových kopačkách a Sparta neměla čas na nic jiného než na odvracení rychlých akcí černobílých. V 63. minutě se sice po rohu dostal ke střele Poborský, ale Córdoba byl včas na místě. Domácí touha po ztečení branky byla ale zaplacena chybami obrany a hosté se několikrát dostali do přečíslení, ovšem bez výraznějšího efektu.

Zranění Sionka

To už Kotrbův tým hrál bez Sionka, který svůj čtyřicátý pohárový duel nedokončil kvůli zranění. Závěr zápasu byl už jen tvrdým soubojem o udržení vysněné remízy, která mohla Spartě hodně pomoci ve hře o postup do osmifinále soutěže.

Radost ale Pražanům pokazil osm minut před koncem Ronaldo, který dorazil do opuštěné branky Sergenův oblouček. A nad Bosporem konečně začalo očekávané peklo, které mělo své hrdiny v černobílých dresech. Istanbul čekala dlouhá noc.

Kotrba chtěl vydržet s remízou

Trenér Jiří Kotrba litoval toho, že jeho tým nevydržel s remízou do poslední minuty. "K tomu, abychom mohli pomýšlet na úspěch, tak bychom zde dnes museli dát branku. Je to pro nás škoda, že rozhodující branka přišla takovou malou chvíli před závěrem, protože v té době už domácí vrhali všechny síly do ofenzivy a my jsme se mohli začít pouštět do brejků," popisoval sparťanský kouč, jak zněly pokyny pro závěr utkání.

Nad tím, jaké jeho tým má ještě postupové ambice, nechtěl tak krátce po utkání spekulovat. "Nechceme kalkulovat, několik bodů jsme v předchozích zápasech zbytečně ztratili a také dnes jsme mohli bodovat," vysvětlil, co ho v tomto okamžiku nejvíce trápí.

Sparta nic nevzdává

Hráči však nevěší před závěrečnými zápasy ve skupině hlavu. "V této skupině je možné úplně všechno, ale nic nevzdáváme. Musíme se teď pokusit získat něco na Chelsea a pak si to doma rozdáme s Laziem," plánoval Radoslav Kováč a i Pavel Pergl bojovně dodal: "Stále žijeme, do poslední minuty nám o něco půjde," slíbil.

Nešťastný obránce Vladimír Labant, z jehož strany přišel gól, vysvětloval, co tomu předcházelo. "Já jsem šel do souboje, protože jsem očekával střelu. Jenže soupeř to řešil jinak a za mnou už zůstal volný prostor," litoval akce ze závěru zápasu. "Škoda, že jsme už potřetí takhle přišli o body," uzavřel své hodnocení.

Pochvala od Lucesca

Na rozdíl od prvního zápasu nevolil domácí kouč Mircea Lucescu po utkání konfrontační tón. "Sparta hrála velmi dobře, ale to můj tým taky. Kdyby byla remíza, tak bych svým hráčům nemohl ani nic vytknout. Myslím si totiž, že se Spartou bude mít velké problémy i Chelsea; ona vždy bojuje až do poslední minuty," vzkázal sparťanské výpravě, která se vrací ve středu v poledne.

Besiktas Istanbul - Sparta Praha 1:0 (0:0)
Branka: 82. Ronaldo. Rozhodčí: Busacca - Arnet, Cuhat (všichni Švýcarsko). ŽK: Ronaldo - Johana. Diváci: 20.000.
Besiktas: Córdoba - Zago, Ronaldo, Yildirim - Tayfur, Giunti, Ibrahim (72. Tümer), Pancu, Dobra (62. Hassan) - Sergen (90. Ahmet), Ilhan. Trenér: Lucescu.
Sparta: Blažek - Pergl, Hübschman, Johana, Labant - Kováč, Krmaš (84. I. Gluščevič) - Sionko (60. Jun), Zelenka, Poborský - Kincl (77. Michalík). Trenér: Kotrba.
Tabulka skupiny G:
1. Chelsea Londýn43017:39
2. Besiktas Istanbul42024:46
3. Sparta Praha41124:54
4. Lazio Řím41125:84

Reklama

Související témata: