Hlavní obsah

Chelsea přehrála Besiktas a pomohla Spartě

PRAHA

S jistotou postupu nastoupili hráči Chelsea v německém Gelsenkirchenu k duelu s Besiktasem Istanbul a bezbrankový stav utkání hrál dlouhé minuty do karet tureckému celku, který na dálku bojoval o postup se Spartou. V posledních třinácti minutách však Angličané vstřelili dvě branky a pomohli tak Pražanům, kteří přehráli římské Lazio.

Článek

Turci sice museli hrát svůj zápas na neutrální půdě, ale jejich krajané jim v hledišti v Gelsenkirchenu vytvořili domácí prostředí. Na stadion Schalke se jich z celého Německa sjelo více než padesát tisíc.

Trenér Chelsea Claudio Ranieri sliboval, že soupeři nic nedaruje, ale už to, že ve srovnání s remízou se Spartou změnil sestavu na šesti místech, naznačovalo, že mu výsledek až tak moc na srdci neleží. Už před přestávkou za to mohl být potrestán, ale Rumun Pancu vyloženou šanci zahodil. Nizozemec Hasselbaink však byl přesnější a Turky pak dorazil střídající Bridge.

Bruggám vítězství nestačilo

V Bruggách se proti sobě postavili dva čeští obránci - David Rozehnal v týmu domácích a Zdeněk Grygera v barvách Ajaxu Amsterdam, jemuž chyběl zraněný Tomáš Galásek. Bruggy vyhrály 2:1, ale stačilo to jen na Pohár UEFA, protože Celta Vigo překvapivě zvítězila v Miláně nad místním AC a ukořistila druhé místo ve skupině H.

Milán jí to dost usnadnil, protože trenér Carlo Ancelotti s vědomím jistého postupu postavil proti Celtě Vigo prakticky béčko. Brazilec Kaká si jako jeden z mála místo udržel a odměnil se gólem. Už za dvě minuty však Jesuli vyrovnal a když Ignácio přidal druhý gól, byl španělský přemožitel pražské Slavie v osmifinále.

Vachoušek dostal žlutou kartu

Panathinaikos Atény si první výhru v Lize mistrů schoval až na šesté kolo a přiletěl si pro ni na půdu Glasgow Rangers. Skotští "Jezdci" sice vedli 1:0 a i remíza by jim na vytouženou třetí příčku stačila. Možná je to ukolébalo a po třech inkasovaných gólech jim zbyly oči pro pláč, zatímco Řekové jásali nad postupem do Poháru UEFA.

V něm si na jaře zahraje i Štěpán Vachoušek, jehož Olympique Marseille hrál v Bělehradě s Partizanem 1:1. Vedoucí gól hostí vstřelil Egypťan Mido, Delibašič sice deset minut před koncem vyrovnal, ale to bylo všechno. Vachoušek byl na trávníku celý zápas a vykoledoval si žlutou kartu.

Čtvrtý gól Van Nistelrooije

Real Madrid už měl postup dávno v kapse, a tak trenér Carlos Queiroz nechal některé hvězdy odpočinout. Argentinec Solari, který nastoupil místo Beckhama, potřeboval jen devět minut na to, aby dál gól. Portugalci na něj nebudou rádi vzpomínat - branku jim totiž dal i v prvním utkání v Portu.

Podruhé poslal do sítě míč parádním obloučkem Figo, ale asistent rozhodčího odmával ofsajd. Hned na to na druhé straně Derlei proměnil penaltu, nařízenou za Salgadův faul na Deka.

Manchester United už také mohl hrát bez obav o výsledek a v zápasu se Stuttgartem toho využil. Hlavní postavou byl Nizozemec Van Nistelorooij, který těsně před přestávkou dal už svůj čtvrtý gól v tomto ročníku Ligy mistrů. Po změně stran obešel tři protihráče a vyslal Giggse na cestu k zdvojnásobení náskoku.

Reklama