Hlavní obsah

Monako v deseti udolalo Chelsea

MONTE CARLO

Fotbalisté Monaka přehráli v úvodním duelu semifinále Ligy mistrů londýnskou Chelsea 3:1 a před odvetou na začátku května mají na dosah finále soutěže. Čtvrtfinálový přemožitel Realu Madrid, do jehož základní sestavy se tentokrát nevešel Jaroslav Plašil, rozhodl úterní zápas dvěma brankami ve druhé půli i přesto, že od 53. minuty dohrával v deseti.

Článek

Chelsea zatím v letošním ročníku Ligy mistrů vyhrála všechny zápasy na hřišti soupeřů a i v Monaku se od začátku tlačila dopředu, pokusy o průnik po stranách hřiště ale nenesly ovoce. Do ofenzivy se ovšem na stadiónu Ludvíka II. tlačili od počátku i domácí.

A už po čtvrthodině hry rozjásal monacké fanoušky Pršo. U postranní čáry zkosil pronikajícího Rothena Melchiot, po rozehrávce se míč dostal na hlavu chorvatského reprezentanta a ten našel přesně levý horní roh branky gólmana Ambrosia.

Odpověď Ranierových hochů přišla o pět minut později, kdy obranu Monaka překvapila neodpískaná ofsajdová situace a osamocený Crespo po přiťuknutí Gudjohnsena vyrovnal.

Chelsea měla najednou víc ze hry, Crespo mohl vzápětí přidat další branku po ideálním centru Lamparda, míč ale umístil těsně nad. Na druhé straně hasila obrana anglického celku průnik Giulyho, jehož dlouhou kolmicí vysunul Ibarra. Beci v modrém ale monackého kapitána stačili zblokovat a míč skončil Ambrosiově náručí.

Chelsea převahu nevyužila

Atraktivita se z trávníku nevytratila ani po začátku druhé půle především zásluhou domácích, kteří si vytvořili obrovský tlak a gólman Chelsea chvílemi nevěděl, kde mu hlava stojí. Šance Prša a Morientese se ale neujaly, nadějně pronikající Guily byl zase v ofsajdu.

Monako přišlo v 53. minutě o Řeka Zikose, který po potyčce s Makelelem putoval pod sprchy. Hra se poté přesunula před branku francouzského celku, gól měl na kopačce Gudjohnsen, který se ale nestačil v šestnáctce dostatečně zorientovat. Oslabený tým trenéra Deschampse nicméně záhy pokus o tlak londýnského celku rozbil a dál hrál otevřenou partii.

Početní převahu Chelsea nevyužili ani střídající Huth a Hasselbaink a v 78. minutě opět udeřili domácí. Odkop obránce Evry zachytil za polovinou Guily, který přesně našel nabíhajícího Morientese a ten osmou trefou v letošní Lize mistrů propálil Ambrosia.

A o chvíli později zasadil hostujícímu celku třetí ránu střídající Nonda, který přidal svůj gólový příspěvek po necelé minutě pobytu na hřišti. Závěrečné minuty strávil na hřišti i Jaroslav Plašil, který vystřídal Rothena.

Odveta na stadiónu Stamford Bridge se hraje 5. května. Druhé semifinále mezi Portem a La Coruňou otevře ve středu duel na hřišti portugalského celku, odvetný zápas se bude hrát 4. května.

Monako - Chelsea 3:1
Poločas: 1:1. Branky: 17. Pršo, 78. Morientes, 83. Nonda - 22. Crespo. Rozhodčí: Meier (Švýc.). ŽK: Ibarra - Melchiot, Makelele, Terry. ČK: 53. Zikos (Monako). Diváci: 17 000.
Monako: Roma - Ibarra, Givet, Rodriguez, Evra - Bernardi, Zikos, Rothen (87. Plašil), Giuly (83. Nonda) - Morientes, Pršo (57. Cissé). Trenér: Deschamps.
Chelsea: Ambrosio - Melchiot (62. Hasselbaink), Desailly, Terry, Bridge - Grönkjaer (46. Verón), Lampard, Parker (69. Huth), Makelele - Crespo, Gudjohnsen. Trenér: Ranieri.

Reklama

Související témata: