Hlavní obsah

Sparta chce vyhrát, ale možná ji uspokojí i bod

PRAHA

V úterý večer vstoupí Sparta do druhého dějství letošního ročníku fotbalové Ligy mistrů. V Toyota Areně hostí ve skupině D francouzského mistra Olympique Lyon. Po prohře 0:1 s Fenerbahce potřebují Pražané naplno bodovat, pokud chtějí udržet naději na postup. Francouzi v prvním duelu doma remizovali s Manchesterem United 2:2.

Článek

Kouč František Straka po sobotním tréninku odletěl do Francie na zápas Lyonu s Monakem, které skončilo bezbrankovou remízou.

:. ANKETA
Jak dopadne Sparta v souboji Ligy mistrů s Lyonem? Hlasujte na konci článku.

"Lyon je mistrem Francie. Je to výborný tým, velice dobře složený, elastický a pohyblivý s nebezpečným útokem, podporovaným dobrou záložní řadou. Produkuje typický francouzský fotbal, to znamená se spolehlivou obranou, v tempu, technický s perfektním zpracováním míče ve velké rychlosti," přiblížil čerstvé poznatky Straka.

"Lyon tvoří výborné individuality. V bráně Coupet, v obraně Cris, ve středové řadě Juninho, v útoku Wiltord, Govou, Nilmar a to jim ještě kvůli zlomenině lýtkové kosti chybí Elber. Tenhle útok umí překvapivě udeřit. Výborně hráli v první půli proti Manchesteru United. Když si pohlídáte jejich ofenzivní hráče, ztrácejí trpělivost. Jsou tedy zranitelní, hlavně ve hře po stranách a v situacích ve hře jeden na jednoho, v tom mají určité slabiny," řekl kouč.

"Abychom si zachovali naději na postup, potřebujeme urvat nějaké body. Vím, jaký je rozdíl mezi Spartou a Lyonem, ale to neznamená, že budeme hrát alibisticky. Chceme vyhrát, takže budeme hrát se dvěma útočníky a budeme se snažit vnutit soupeři naši hru, dostat ho co nejvíc pod tlak a využívat křídelních prostorů, kde vidím naši šanci," zdůraznil Straka s tím, že zřejmě využije i Sivoka, který třikrát nehrál kvůli vyloučení v lize.

"Mám pořádný hlad po fotbale, ale jestli budu hrát, rozhodne trenér," říkal nažhaveně Tomáš Sivok. "Musíme hrát ze zajištěné obrany a na brejky. Nesmíme otevírat krajní prostory a naopak se pokusit dostat soupeře pod tlak a vytěžit něco ze standardek," prozradil svoje přání.

Proměnit šance

"Páteční vítězství nad Příbramí by nám mělo pomoci psychicky, i když samozřejmě tyto dva zápasy se nedají srovnat. Uvidíme v úterý. Hrajeme doma a cíl je jasný, pokud chceme myslet na postup, potřebujeme vyhrát," konstatoval Lukáš Zelenka.

"Lyon je francouzským mistrem, což hovoří za vše. Francouzi se mi vždy líbili a se spoustou černých kluků, kteří jsou velice výbušní, nám asi budou dělat problémy. Možná největší ze všech soupeřů ve skupině. Počítá se každý bod a dva, kteří jich budou mít na konci podzimu nejvíc, postoupí. Jestliže chceme být jedněmi z nich, nesmíme doma ztrácet," konstatoval kapitán týmu Karel Poborský.

"Pochopitelně bych chtěl hrát. Snad mám schovaný i nějaký gól. Lyon hraje moderní, technický fotbal, určitě bude lepší než Fenerbahce, ale uvidíme, jak hrají venku. My půjdeme do zápasu s cílem neinkasovat a pokud možno vyhrát," slíbil Tomáš Jun.

"Lyon jsem hrát neviděl, ale určitě si ho v pondělí prohlédneme. Podstatné je, abychom zápas zvládli, doma bychom měli hrát útočně, takže bych rád hrál v útoku s Tomášem Junem. Středová řada nám připravuje dostatek šancí a přesto, že Francouzi jsou silní, nějaké šance si určitě vytvoříme a musíme je proměnit. Moc jich totiž asi nebude," přál si Milan Pacanda.

Předpokládané sestavy
Sparta: Blažek - Pergl, Homola, Kováč, Čech - Poborský, Sivok, Zelenka, Urbánek - Pacanda, Jun.
Lyon: Coupet - Cacapa, Cris, Réveilleré - Malouda, Juninho, Berthod, Diarra, Govou - Wiltord, Nilmar.
Zápas začíná ve 20:45 a jako hlavní ho řídí španělský rozhodčí Dauden Ibaněz. Přímo vysílá ČT2. K dispozici jsou ještě jak vstupenky-balíčky na všechna tři utkání Ligy mistrů, tak i jednotlivé zápasy. V prodeji budou na pokladnách Toyota Areny. Zatím bylo prodáno téměř 10 000 balíčků.

Reklama

Související témata: