Hlavní obsah

VIDEO: Sázka na starou gardu vyšla. Chelsea zažila jednu z největších nocí své historie, básnil Di Matteo

Londýn

Provizorní kouč Di Matteo skákající po závěrečném hvizdu přímo na trávníku do náručí Drogby. Ruský majitel Chelsea Abramovič, doprovázený někdejší hvězdou Blues Ševčenkem, mířící do kabiny a tam společně s hráči za zavřenými dveřmi slavící postup do čtvrtfinále Champions League. I to byly obrázky dokumentující, jak vzrušenou a velkou noc londýnský Stamford Bridge zažíval. „Chelsea už zažila ve své historii mnoho velkých a slavných nocí, ale tahle bude patřit k největším,“ rozplýval se trenér Roberto Di Matteo.

Chelsea - Neapol 4:1

 
Článek
Fotogalerie

Sázka na starou gardu mu vyšla. A dokonale, neboť v průběhu devadesáti minut smazala Chelsea dvoubrankové manko z Neapole, vynutila si prodloužení a v něm parádní Ivanovičovou trefou rozhodla o postupu.

Trenérovy poklony vysekávané rutinérům

„Nebylo to jen o starších hráčích, šlo o kolektivní výkon celého týmu," odmítal Roberto Di Matteo, že by mu stará hráčská garda Chelsea splatila důvěru, kterou jí na rozdíl od svého vyhozeného předchůdce Villas-Boase dal, když na ni v odvetě s Neapolí vsadil. „Starší hráči ale samozřejmě dali do utkání všechny své zkušenosti, protože na tyto druhy zápasů jsou zvyklí," přidával jedním dechem a vynášel všechny rutinéry Blues, nad nimiž chtěl odvolaný portugalský kouč udělat kříž.

„Terry ze sebe vyždímal naprosto všechno, takže musel střídat, neboť ho braly křeče. A výkony Drogby, Lamparda, Torrese či třeba Čecha, který zlikvidoval několik soupeřových šancí, byly prostě neuvěřitelné. A takový David Luiz? Ten už nemohl ke konci ani chodit," vysekával Di Matteo svým hráčům jednu poklonu za druhou.

Lampard: Ta noc všechno změní

„Byla to jedna z našich nejlepších nocí. Byli jsme pevní, soudržní, bojovali až do konce a ukázali, že jsme tým, který má stejnou touhu, je jednotný a drží spolu, když na tom opravdu záleží. Dokázali jsme, že anglický fotbal je stále silný," vyřvával do televizních kamer kapitán John Terry.

„Prožívali jsme těžké období, ale tahle noc a toto obrovské vítězství může všechno změnit," přidával se Frank Lampard, jenž proměněnou penaltou vynutil pro Chelsea prodloužení. „Pokud budeme takto pokračovat, nemusíme se obávat vůbec nikoho," dodávala hvězda Blues, která měla s vyhozeným Boase-Villasem nejvíc sporů a údajně stála za jeho odchodem,

„Všichni hráči ukázali, jak moc jim záleží na jejich týmu a klubu. A na jeho příznivcích zrovna tak," glosoval postup do čtvrtfinále Di Matteo, který po příchodu na trenérskou lavičku vyhrál všechny tři zápasy, v nichž Chelsea vedl a má tudíž šanci zachránit zpackanou sezónu.

I Mourinho poslal Chelsea vzkaz

Jedno už se mu povedlo - reputaci anglického fotbalu postupem mezi posledních osm nejlepších týmu Champions League už zachránil. Týmy Manchesteru United a City skončily už ve skupině, Arsenal vypadl v osmifinále a jen Chelsea postupuje dál.

Však i někdejší kouč Chelsea José Mourinho to ocenil a po postupu svého Realu na Stamford Bridge vzkázal: „Lidé nemohou pochopit, jak moc tě Chelsea miluji a jak moc mám všechny ty kluky rád. Měli to těžké, ale šli štěstí naproti. Rád bych se s nimi potkal ve finále, protože by na sebe narazili velcí soupeři."

Maradonovi se jen vyrovnali

Fotbalisté zpod Vesuvu zažívali naopak v panující londýnské euforii neskonalé zklamání, protože jejich evropské pohárové dobrodružství ve 105. minutě na Stamford Bridge skončilo.

„Po jedenadvaceti letech jsme se vyrovnali Neapoli z dob Diega Maradony, ale i tak je pro nás smutné opouštět Ligy mistrů. Proti soupeři a hráčům světové třídy, které Chelsea ve svých řadách má, nám chyběly zkušenosti a dopouštěli jsme se až naivních chyb. Zvláště po zranění a odstoupení Maggia v závěru první půle to šlo s námi jen k horšímu," rozebíral odvetnou partii kouč Neapole Walter Mazzarri.

„I tak jsme na postup přes Chelsea měli. Chtělo to ale v domácím zápase proměnit další šance, které jsme si připravili, chtělo to alespoň trochu štěstí v příležitostech, do nichž jsme se dostali v Londýně," připomínal, že hlavně v první osmifinálové partii propásl jeho tým historickou šanci na čtvrtfinále.

Bilance Di Mattea na lavičce Chelsea
zápasvýsledeksoutěž
Birmingham City - Chelsea0:2FA Cup
Chelsea - Stoky City1:0Premier League
Chelsea - Neapol4:1 PPChampions League

Reklama

Související témata: