Hlavní obsah

Basilej, Anderlecht či Celtic, to jsou nejzvučnější soupeři pro Liberec na cestě do Ligy mistrů

Praha

Oslavy mistrovského titulu pomalu doznívají, fotbalisté Slovanu Liberec mají krátkou dovolenou, po níž je čeká velká evropská výzva. Tvrdá letní příprava za to stojí – vždyť po ní bude v sázce postup do Ligy mistrů. Plzeň loni jako první český tým dokázala změny, jež prosadil první muž UEFA Michel Platini, využít a z druhého předkola se až do hlavní soutěže probít. Také Liberec by musel vyřadit tři soupeře.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Fotbalisté Liberce se radují z mistrovského poháru.

Článek

Zatímco česká liga začne až poslední červencový víkend, fotbalisté Liberce sehrají již 17. nebo 18. července první utkání druhého předkola Ligy mistrů.

„Podstatné bude, kdo v mužstvu zůstane. Zda nám neodejdou třeba Gebre Selassie, Bosančič, Breznaník. I tak bude třeba tým doplnit," uvažuje o šancích na postup liberecký lídr Jiří Štajner. „Plzeň dala všem českým klubům dobrý příklad, že v novém modelu kvalifikace reálná šance na Ligu mistrů je. Liberec po prvním titulu narazil na AC Milán a po druhém na Spartak Moskva. Nikdo takový na nás teď nečeká," srovnává Štajner.

Klíčové samozřejmě bude, jaký se v létě pod Ještědem sejde kádr. „Mužstvo by mělo zůstat pohromadě a vylepšit ho o čtyři, pět hráčů, aby každý z nás měl motivaci se zlepšovat. Plzni se to loni vyplatilo. Téměř všichni hráči, kteří ji do Ligy mistrů dostali, proti nám hráli i v posledním kole o další titul," poukazuje záložník Lukáš Vácha.

Nabídka soupeřů pro Liberec
2. předkolo (Slovan jako nasazený):
Molde (Norsko), Željezničar Sarajevo (Bosna), KR Reykjavík (Island), The New Saints (Wales), Linfield Belfast (Severní Irsko), Dudelange (Lucembursko), FC Valletta (Malta), Flora Tallinn (Estonsko), Baku (Ázerbájdžán), Karaganda (Kazachstán), Korce (Albánie), Vardar Skopje (Makedonie), Jerevan (Arménie).
3. předkolo (Slovan jako nenasazený):
Basilej (Švýcarsko), Anderlecht (Belgie), Celtic Glasgow (Skotsko), Borisov (Bělorusko), Salcburk (Rakousko), Dinamo Záhřeb (Chorvatsko), Partizan Bělehrad (Srbsko), Helsingborg (Švédsko).
4. předkolo (Slovan jako nenasazený):
Basilej, Anderlecht, Celtic Glasgow, Borisov, Salcburk.
Kurzívou vyznačené kluby si musí postup do příslušného předkola teprve vybojovat.

Slovan bude nasazený jen ve druhém předkole

Seznam případných soupeřů pro Slovan zatím není kompletní. V některých zemích ještě ligové soutěže neskončily, nicméně program kvalifikace už má pevné obrysy.

Ve druhém předkole bude Liberec naposledy nasazen. Z týmů, které už jsou jasné, by nejméně příjemným soupeřem asi bylo norské Molde, hrozí i dlouhé cestování do Ázerbájdžánu (Baku) nebo Kazachstánu (Karaganda). Zajímavé pak jsou Korce, které k albánskému titulu dovedl český trenér Stanislav Levý.

Pokud Slovan postoupí, od třetího předkola už bude v mistrovské části nenasazený, protože má nízký koeficient 5,570. Musí počítat s tím, že velmi pravděpodobně narazí na někoho, kdo už má zkušenosti z Ligy mistrů nebo minimálně z řady startů v pohárové Evropě. Vždyť na výběr je Basilej, Anderlecht, Celtic Glasgow, Borisov (s ním loni hrála v hlavní soutěži Plzeň), Salcburk, Dinamo Záhřeb, Partizan Bělehrad či Helsingborg.

S někým z nich by se pak Liberec nejspíš utkal i ve čtvrtém předkole, jímž kvalifikace vyvrcholí.

Reklama

Související témata: