Hlavní obsah

Sparta se vlastním gólem připravila o pohárovou Evropu

PRAHA

Fotbalisté Sparty prohráli v úterním utkání 5. kola Ligy mistrů s tureckým Fenerbahce Istanbul 0:1 a před posledním utkáním ve skupině D v Lyonu je jisté, že do jarní části evropských pohárů nezasáhnou. O teoretickou šanci postoupit alespoň do Poháru UEFA Pražany připravila vlastní branka obránce Kováče.

Článek
Fotogalerie

V promrzlé Toyota Areně Sparta vletěla na Turky jak slibovala, ale Rezek ani Jun slibné akce nedotáhli. Oba jmenovaní se také marně dožadovali penalty za filmové pády v šestnáctce soupeře. Hosté, mohutně povzbuzovaní žlutomodrým kotlem fanoušků z půlky střední Evropy, vyžívali každé sebemenší možnosti k protiútokům, z nichž však Blažka neohrozili.

Na pravém okraji nastoupil nečekaně Rezek a v ofenzívě se snažil nahradit distancovaného Poborského. Chyběly mu však kapitánovy nápady. Když už Zelenka vysunul Juna, zasáhl v poslední chvíli Luciano.

Po dvaceti minutách nabídl nádhernou akci Zelenka, když prošel tureckou obranou, narazil si míč s Junem, ale místo po zemi pálil přes břevno. Bohužel pro Spartu platilo nedáš - dostaneš. Vzápětí na druhé straně sice vychytal Blažek šanci Nobreho, ale při dalším centru Mehmeta zprava vyboxoval Blažek  míč do Kováče, od něhož se míč odrazil do sítě. Sparta se naštěstí brzy otřepala.

:. ANKETA
Jak byste ohodnotili výkon Sparty v utkání s Fenerbahce? Hlasujte v anketě na konci článku.

Rezek smetl Rüstüho

Rezek se posunul do útoku, a po deseti minutách si vytvořila šanci, ale Petráš s Junem si na malém vápně dávali nesmyslně tak dlouho přednost, až obrana nadvakrát uklidila míč do bezpečí. Bezzubý tlak domácích nic nepřinášel. Naopak Nobre na druhé straně cpal míč mezi nohama Blažka, ale naštěstí skončil mimo tyče. Diváky pak vzrušil už jen hrůzostrašný Rezkův skluz, kterým smetl Rüstüho a musel být hodně rád jen za žlutou kartu.

Po změně stran se Sparta kombinací do šířky snažila zatlačit soupeře k jeho šestnáctce, ale jediným výsledkem byl Urbánkův volej do náruče Rüstüho. Málem však zahřmělo na druhé straně po hlavičce Alexe, kterou Blažek vytlačil na roh. Turci znovu převzali taktovku a v pohodě kontrolovali vývoj zápasu, protože rozpačitá Sparta hrála o deseti.

Střídající Pacanda, se jen toulal po hřišti. Diváky zahřála alespoň akce po ose Šimák - Zelenka - Jun, ale posledně jmenovaný minul branku a vzápětí dezorientovaný Meduna zmařil šanci Sivokovi. Gól na kopačce měl ještě Jun, ale znovu netrefil mezi opuštěné tyče. V zoufalém náporu pak nenašla cíl ani Sivokova hlavička.

Sparta - Fenerbahce Istanbul 0:1 (0:1)
Branka: 20. vlastní Kováč. Rozhodčí: Stark - Wezel, Schiffner (všichni Něm.). ŽK: Rezek - Luciano, Tuncay. Diváci: 11.507.
Sparta: Blažek - Voříšek, Petráš, Kováč, Labant (68. Meduna) - Rezek (46. Pacanda), Šimák (77. Baranek), Zelenka, Sivok, Urbánek - Jun. Trenér: Straka.
Fenerbahce: Rüstü (46. Volkan) - Kemal, Önder, Luciano, Ümit (86. Fabiano) - Mehmet, Marco Aurélio, Tuncay - Alex, Selcuk - Nobre. Trenér: Daum.
Tabulka skupiny D
1. Manchester532014:611
2. Lyon531112:810
3. Fenerbahce52037:136
4. Sparta50142:81

Reklama

Související témata: