Hlavní obsah

Ferguson tisící zápas v Manchesteru nezapil

PRAHA

Kouč fotbalistů Manchesteru United Alex Ferguson měl v úterý několik důvodů k radosti. Jeho svěřenci porazili v Lize mistrů Lyon 2:1, čímž Fergusonovi zpříjemnili tisící zápas na lavičce Manchesteru. Celkem Sir Alex během osmnáctiletého angažmá vyhrál 564 zápasů. Podle svých slov prožil fantastický večer, láhev archivního vína, kterou dostal od klubu, ale neotevřel. Prý přijde vhodnější příležitost.

Foto: Internet

Alex Ferguson

Článek

Pro skotského kouče to nebyl zápas jako každý jiný. "Celý den jsem byl mírně nervózní, ale říkal jsem si, že to bylo těch předešlých 999 zápasů, na kterých záleželo," řekl. Před utkáním dostal od šéfa klubu láhev archivního vína, ale i po úspěšném dni váhal, jestli ji má otevřít. Jako by tušil, že letos přijde ještě vhodnější příležitost.

S van Nistelrooijem a Rooneym v útoku má Manchester ty nejlepší předpoklady k velkému tažení. Nizozemský král pokutových území se v úterý trefil v Lize mistrů poosmé v sezóně a v anglickém klubu si v soutěži drží fantastický průměr skoro jedné branky na zápas. Jeho trefa připravila Lyonu vůbec první prohru v ročníku na všech frontách.

Standing ovations pro Fergieho

Fergusona dojali skvělí diváci. Přišlo jich více než 66 tisíc a během zápasu několikrát za pokřiku "vstaň, jestli máš rád Fergieho" zatleskali legendárnímu kouči vestoje. "Byl to pro mne úžasný týden, i tisk o mně nepsal žádné nesmysly. I když jsem si jistý, že to dlouho nevydrží," mínil Sir Alex.

Postup se slavil také na Olympijském stadionu v Mnichově. Bayern se o víkendu vrátil po roce a půl na první místo ligové tabulky a jeho hráči ze získaného sebevědomí těžili i proti Maccabi Tel Aviv. Nezabrzdilo je ani brzké zranění záložníků Schweinsteigera a Hargreavese, kteří museli vystřídat už během první půle. V ní si Bayern vypracoval tříbrankové vedení, které ještě v závěru dvěma góly navýšil Makaay.

Se soutěží se brzy rozloučí její vítěz z roku 1995 Ajax Amsterdam i letošní semifinalista z La Coruni. Ajax bude mít co dělat, aby alespoň urval před Maccabi místo v Poháru UEFA. V Lize mistrů prohrál venku všechny tři zápasy, tentokrát jej zklamal obránce Maxwell. Brazilec si tak dlouho zpracovával míč, až mu jej vypíchl Zalayeta a zamířil přesně k tyči. Kouč Ronald Koeman si zoufal. "Uděláme jedinou chybu a Juventus ji potrestá, to je k vzteku," řekl.

Smutný Benítez

S ještě horší náladou opouštěl stadion trenér Liverpoolu Rafael Benítez. Byl přesvědčen, že za prohru v Monaku může rozhodčí a navíc přišel o dalšího ofenzivního hráče. K Cissému a Barošovi se na marodce přidal i Luis García.

O výsledku rozhodl jediný okamžik. Saviola si v šestnáctce zpracoval balón mířící od branky a pohotově vystřelil. Benítez i hráči Liverpoolu ale byli přesvědčeni, že si při tom pomohl rukou. "Celý svět to viděl, i rozhodčí a jeho asistenti. Po zápase se jenom usmívali," rozčiloval se Benítez.

Liverpool potřebuje v posledním zápase k postupu doma porazit Pireus, ale momentálně v jeho dresu není nikdo, kdo by za něj střílel góly. V Monaku nastoupil sám na hrotu málo známý Mellor.

Černý ročník AS Řím pokračuje

AS Řím prožívá sezónu, na níž bude chtít co nejrychleji zapomenout. Trenéři od něj utíkají stejně rychle, jako prohrává zápasy. V kyjevské sněhové vánici si možná jeho fanoušci vzpomněli na podobný zápas před osmi lety proti Slavii na Strahově, který AS rovněž prohrálo 0:2. V úterý ještě krizi dovršil vlastním gólem Dellas a červenou kartou Scurto.

Dynamo se o postup v příštím kole popere v přímém duelu s Leverkusenem, z čehož může těžit Real Madrid. Ten s německým klubem remizoval, i když měl skvělou šanci jej porazit. Figo se ovšem na penaltu rozbíhal s velkou nejistotou a podle toho to také dopadlo. Kouč Realu Mariano García Remón je přesvědčen, že jeho tým v posledním kole vyhraje v Římě, což mu stačí. "O to vůbec nemám obavy. Když má tenhle tým nůž na krku, hraje dobře," prohlásil.

Reklama

Související témata: