Hlavní obsah

Straka: Omlouváme se fanouškům, zasloužili si výhru

PRAHA

Trenér fotbalistů Sparty Praha František Straka je z vyřazení z Ligy mistrů smutný a nezdráhá se vzít vinu na sebe. Při ohlédnutí za dosavadními zápasy hořekoval nad chybějícím důrazem před brankou a většími zkušenostmi. V rozhovoru pro deník Právo mimojiné dále uvedl, že současné mužstvo má velkou perspektivu a že se s Ligou mistrů rozloučí důstojně.

Článek

Uvědomujete si, že Sparta letos dosáhla nejhoršího výsledku v historii svého účinkování v Lize mistrů? Bohužel je to tak a bude s tím spojeno moje jméno. Jsem však připraven nést plnou odpovědnost. Omlouváme se i fanouškům, kteří nás povzbuzovali. Zasloužili si vidět doma alespoň jednu výhru.

Když se ohlédnete za dosavadními zápasy, udělal byste něco jinak? Myslím si, že jsme hráli na hranici svých možností. Tou byl postup do základní skupiny. Už na začátku jsem říkal, že všechno ostatní bude navíc. Takže asi těžko. Chybí nám větší individuální zkušenosti, důraz před brankou a schopnost využít chyby soupeře, které sami děláme. Nechci říct o někom, že by nebojoval, ale už nám docházely síly.

Má podle vás toto mužstvo perspektivu? Určitě a bez ohledu na to, jestli u něho bude Straka nebo někdo jiný. Potřebuje ale zůstat pohromadě. Z tohoto pohledu je potěšující signál, že majitelé nemají potřebu v zimě rozprodávat hráče. Jako velmi dobrý se ukázal systém 4 - 5 - 1, a to směrem dopředu i dozadu. V něm ale záleží na individuálních kvalitách a formě hráčů. Nám v úterý chyběli Poborský, Homola a Pergl, což bylo znát. Tohle mužstvo má předpoklady ukázat v Evropě víc, než se mu podařilo na podzim, a může to být už v příštím ročníku Ligy mistrů.

Zmínil jste, že by měl kádr zůstat pohromadě. Vedení však dalo zelenou k odchodu gólmanu Blažkovi a lze předpokládat, že dojde i k dalším změnám... Pokusím se Jardu Blažka přesvědčit, aby zůstal. Mužstvo ho potřebuje. Bude samozřejmě záležet na nabídkách. Pokud by odešel, budu hledat dalšího brankáře. Máme vytipované i další hráče, protože mužstvo potřebuje na několika místech posílit. Bude záležet na ceně, protože je zvykem, že kluby Spartě říkají vyšší částky, než jakou má hráč hodnotu. Ke změnám v kádru tedy dojde, ale v tuto chvíli je předčasné říkat jména.

Neustále opakujete, že prioritou je vítězství v domácí nejvyšší soutěži. Nebyl úterní výkon poplatný skutečnosti, že v sobotu hrajete s druhým celkem tabulky Teplicemi? Odmítám, že bychom to vypustili! To je nesmysl! Chtěli jsme hrát Pohár UEFA stejně jako jsme chtěli vyhrát i domácí pohár. Zbyl nám už jen jeden cíl, pro který uděláme maximum. Teď bude nejtěžší zvednout hráče psychicky, aby v Teplicích vyhráli a vytvořili jsme si před jarem solidní náskok.

Rezek odvedl v úterý dobrý výkon, nelíbilo se mu ale vysvětlení, že jste ho vystřídal z obavy, aby po faulu na Rüstüho nedostal při jiném menším červenou kartu... Jeho výrok jsem četl a překvapil mě. Nic jiného v tom nebylo.

Jak vás v úterý uspokojili Pacanda a Šimák? Pacanda je hráčem, který potřebuje míč do šestnáctky, on není typ, který toho hodně oběhá. Šimák potvrdil, že jde výkonnostně nahoru, dokázal míč podržet i rozehrát. Až v zimě potrénuje a získá fyzičku, má předpoklady stát se tahounem mužstva.

S čím pojedete za čtrnáct dní do Lyonu? Důstojně se rozloučit s Ligou mistrů a poprat se o vítězství, i když už postoupit nemůžeme.

Reklama

Související témata: