Hlavní obsah

Galáskův gól pomohl Ajaxu do Poháru UEFA

PRAHA

Poslední čtyři volná místa v osmifinále Ligy mistrů ve středu obsadily AS Monako, Real Madrid, FC Liverpool a Bayer Leverkusen. Na trávníku byli i čtyři čeští reprezentanti a nejvýrazněji na sebe upozornil Tomáš Galásek. Jeho vyrovnávací gól v zápase s Bayernem Mnichov pomohl Ajaxu na třetí místo, otvírající dveře do Poháru UEFA.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Tomáš Galásek

Článek

Radost měl i Milan Baroš, který nastoupil v Liverpoolu poprvé od listopadového zranění stehenní svalu v Makedonii a moc nechybělo, aby se také zapsal mezi střelce. Už ve druhé minutě poslal po Gerrardově rohovém kopu míč do sítě Olympiakosu Pireus. Radost fanoušků na Anfield Road však byla předčasná, neboť rozhodčí usoudil, že si český útočník pomohl nedovoleným způsobem.

Místo toho jásali hosté, když Rivaldo našel z přímého kopu mezírku ve zdi. V té chvíli potřeboval Liverpool dát tři góly, což vypadalo jako neřešitelný úkol. Jenže po změně stran Pongolle snížil, pak Mellor, který vystřídal zjevně vyčerpaného Baroše, vykřesal naději a Gerrard ji čtyři minuty před koncem přetavil v postup.

Monako jako finalista minulého ročníku neponechalo v La Coruni nic náhodě a paralyzovaným Španělům nasázelo pět gólů. Domácí fanoušci se mohli utěšovat tím, že to stále ještě nebyla taková katastrofa jako loni, kdy jejich miláčci dostali od Monaka rekordních osm branek.

Grygera zahájil nešťastně

Pro Zdeňka Grygeru začal zápas Ajaxu Amsterodam s Bayerem Mnichov podobně nešťastně jako pro jeho bývalé spoluhráče ze Sparty. Český bek už v deváté minutě neuhlídal Makaaye a nizozemský útočník dal svůj sedmý gól v této sezoně Ligy mistrů. Tomáš Galásek však na sebe vzal netradiční roli střelce a jeho tečovaný pokus vrátil domácí do hry. Rumun Mitea přidal druhý gól, ale Ballack vyrovnal na 2:2 a Ajax musel spoléhat na to, že mu na dálku pomůže Juventus.

"Stará dáma" přitom přiletěla do Izraele už s jistotou postupu, přesto Pavel Nedvěd od první minuty dobýval branku Maccabi, jako by hrál finále Ligy mistrů. Bojoval o každý míč a byl nejpilnější ve střelbě. Jenže gól dal soupeř. Po Zebinově faulu proměnil Dego pokutový kop.

Po pěti výhrách 1:0 to byla první branka, kterou Juventus v tomto ročníku Ligy mistrů inkasoval. Brankář Buffon si však čisté konto nepokazil, trenér Capello ho totiž dnes nechal odpočívat. Navíc Del Piero porážku odvrátil a posunul do Poháru UEFA Ajax.

Ronaldo zařídil výhru Realu

V Římě se kvůli trestu od UEFA hrálo za zavřenými dveřmi a Realu Madrid to vůbec nevadí. Brazilec Ronaldo ukázal i před prázdnými tribunami hodně ze své míčové ekvilibristiky. Nejprve elegantně proměnil Zidaneho přihrávku v první gól, pak obešel všechno, co mu stálo v cestě. Dellas ho zastavil jen faulem a Figo z penalty přidal druhý gól.

Portugalský záložník pak výhru zpečetil třetí brankou. Spolu s "Bílým baletem" se ve skupině B může těšit na jarní pokračování Bayer Leverkusen, který díky zlepšenému výkonu ve druhém poločase porazil Dynamo Kyjev 3:0.

Trenér Manchesteru United Alex Ferguson si mohl dovolit v Istanbulu své největší hvězdy šetřit, a tak Fenerbahce usnadnil cestu k vítězství 3:0. Hrdinou večera byl Tuncay, jemuž se povedl hattrick. Hlavně první trefa po efektních nůžkách byla skutečnou diváckou lahůdkou.

Skupina A:
Deportivo La Coruňa - AS Monako 0:5 (0:3)
Branky: 22. Chevantón, 37. Givet, 39. Saviola, 55. Maicon, 76. Adebayor. Rozhodčí: Baskakov (Rus.). Diváci: 12.000
FC Liverpool - Olympiakos Pireus 3:1 (0:1)
Branky: 47. Pongolle, 80. Mellor, 86. Gerrard - 27. Rivaldo. Rozhodčí: Mejuto González (Šp.). Diváci: 42.000.
Skupina B:
Bayer Leverkusen - Dynamo Kyjev 3:0 (0:0)
Branky: 51. Juan, 70. Voronin, 86. Babič. Rozhodčí: Collina (It.). Diváci: 22.500.
AS Řím - Real Madrid 0:3 (0:1)
Branky: 60. z pen. a 82. Figo, 9. Ronaldo. Rozhodčí: Temmink (Niz.). Bez diváků.
Skupina C:
Ajax Amsterodam - Bayern Mnichov 2:2 (1:1)
Branky: 38. Galásek, 64. Mitea - 9. Makaay, 78. Ballack. Rozhodčí: Cortéz Batista (Portug.). Diváci: 50.000.
Maccabi Tel Aviv - Juventus Turín 1:1 (1:0)
Branky: 22. Dego z pen. - 71. Del Piero. Rozhodčí: Sars (Fr.). Diváci: 22.000
Skupina D:
Fenerbahce Istanbul - Manchester United 3:0 (0:0)
Branky: 47., 62. a 90.+1. Tuncay. Rozhodčí: Daudén Ibaňez (Šp.). Diváci: 30.000.

Reklama