Hlavní obsah

Mourinho nebere odvetu s Galatasarayem na lehkou váhu, favoritem druhého zápasu je Dortmund

Istanbul

První dva semifinalisté vzejdou z úterních odvetných zápasů fotbalové Ligy mistrů. Real Madrid si do tureckého Istanbulu přivezl třígólový náskok a jen málokdo věří, že by svěřenci trenéra Josého Mourinha tuto výhodu propásli. „První zápas jsme 3:0 vyhráli, ale to ještě nic neznamená. Proti Galatasarayi musíme být obezřetní. Pokud prohrajeme, nebudu se domů vracet šťastný,“ říká před večerním zápasem (výkop v 20:45, Prima Cool) portugalský kouč. Dortmund nastoupí ve stejný čas doma proti Málaze a na vestfálském stadiónu je velkým favoritem, první duel totiž skončil bezbrankovou remízou. Oba zápasy sledujte v podrobných on-line reportážích na Sport.cz.

Foto: Susana Vera, Reuters

Portugalec Ronaldo překonává brankáře Musleru a dává úvodní gól Realu Madrid v domácím zápase s Galatasarayem.

Článek

Bílý balet je i před druhým vzájemným duelem velkým favoritem, přestože španělský celek čeká v Istanbulu pekelné prostředí. Real si však přivezl tříbrankový náskok z domácího zápasu a podle kouče Josého Mourinha má pětadvacetiprocentní šanci na to, aby letos elitní evropskou soutěž vyhrál.

„Před čtvrtfinále jsem si myslel, že jsou všechny dvojice vyrovnané. Svůj názor jsem ale změnil. Barcelona, Real Madrid, Juventus a Bayern jsou o krok před ostatními týmy a každý z nich má pětadvacetiprocentní šanci v Lize mistrů uspět. Chci v Istanbulu uspět. Pokud prohrajeme, nebudu se vracet domů šťastný," tvrdí portugalský trenér.

Hráči španělského týmu ještě neberou postup jako hotovou věc. „Naším cílem je co nejrychleji vstřelit gól. Tím bychom utlumili snahu domácích," připomíná Cristiano Ronaldo, že v takovém případě by Galatasaray musel na postup nasázet pět gólů. „Ale těšíme se na atmosféru. V Istanbulu bude pěkně horko a to naše hráče ještě více motivuje podat co nejlepší výkon," dodal Mourinho, který se v odvetě musí obejít bez Sergia Ramose a Xabiho Alonsa, kteří mají karetní trest.

Galatasaray má v kádru i někdejšího kapitána české reprezentace Tomáše Ujfalušiho, ten se však stále zotavuje ze zranění kolena a do zápasu určitě nezasáhne. I turecký celek je smířen s tím, že do semifinále by ho posunul snad jen zázrak. „Real je jedním z nejlepších týmů na světě a my prostě jeho kvalit zatím nedosahujeme. Schází nám dostatek zkušeností. Ve fotbale se může stát cokoliv, ale proti Realu to bude ohromně těžká dřina. Pokusíme se překvapit a uvidíme, jaké bude skóre na konci zápasu," říká trenér Fatih Terim, který kvůli disciplinárnímu trestu nemůže nasadit útočníka Buraka Yilmaze, kvůli kartám chybí i Dany Nounkeu.

Neporazitelný Dortmund na domácí půdě favoritem

Borussia Dortmund zůstala jediným týmem, který ještě v letošní sezóně Ligy mistrů nepoznal hořkost porážky. V odvetném zápase jsou svěřenci Jürgena Kloppa na domácím stadiónu favoritem, ovšem nováček soutěže z Málagy nehodlá prodat svou kůži lacino.

Zatímco Dortmund spoléhá na bouřlivé prostředí vestfálského stadiónu Signal Iduna Park, hosty může nakopnout jakákoliv branka vstřelená na půdě německého protivníka. Málaga sní o tom, že v Německu postupem do semifinále vyrovná nováčkovský rekord soutěže. Ten v sezóně 2005/06 vytvořil Villarreal shodou okolností pod vedením současného kouče Málagy Manuela Pellegriniho.

Chilský trenér ale prožívá složité životní období, kromě fotbalových starostí mu totiž zemřel otec a tak před důležitým zápasem na několik dní odletěl do Santiaga. Do Dortmundu dorazí až v úterý jen pár hodin před zápasem. „Všichni jsme z toho smutní. Rádi bychom urvali postup, už jen kvůli našemu trenérovi. Budeme za něj bojovat, i když to bude hrozně těžký zápas," uvedl stoper Málagy Martín Demichelis, jenž zná prostředí v Dortmundu velice dobře - několik sezón totiž odkopal v konkurenčním Bayernu Mnichov. Málaze budou chybět suspendovaní Iturra a Welington.

Dortmund je černým koněm letošního ročníku Ligy mistrů, v soutěži ještě neprohrál a na postup před Málagu si německý celek věří. „Tenhle nádherný příběh chceme psát dál. Všichni hráči se na zápas těší. Musíme však být trpěliví, těžko si představit, že po 12 minutách povedeme o pět gólů. Málaga je kvalitní tým, ale věřím, že si tuhle jedinečnou šanci nenecháme utéct," prohlásil trenér Borussie Jürgen Klopp.

Liga mistrů, úterní odvety čtvrtfinále:
20:45 Galatasaray - Real Madrid (Prima Cool)
První zápas 0:3.
20:45 Borussia Dortmund - Málaga
První zápas 0:0

Reklama

Související témata: